Restaurantele se deschid la interior din 1 septembrie – Cronica serii

1. Deficitul bugetar s-a situat în primele șapte luni la 49,68 miliarde lei (4,7% din PIB), comparativ cu 18,1 miliarde lei (1,71% din PIB) în aceeași perioadă a anului trecut. În luna iulie, deficitul a urcat cu 4,5 miliarde de lei, cea mai redusă creștere lunară de la debutul în România a crizei economice cauzate de epidemia de coronavirus, în luna martie. (Profit.ro)

2. Majorarea pensiilor cu 14% va reduce impactul bugetar la 1-1,2 puncte procentuale din PIB, față de un impact de 4 puncte procentuale estimat în cazul creșterii de 40% prevăzută anterior, potrivit Fitch Ratings. Agenția avertizează că o creștere mare a punctului de pensie va atrage măsuri fiscale compensatorii ce riscă să afecteze negativ ratingul suveran. (Profit.ro)

3. Teatrele și cinematografele se vor putea deschide probabil din 1 septembrie, în condiții de siguranță, a anunțat președintele Iohannis. El a adaudat că este important că acolo unde condițiile permit să se reia actul de cultură. Iohannis a precizat că de la aceeași dată vor putea fi redeschise restaurantele, tot cu măsuri speciale. (Hotnews)

4. Președintele PSD Marcel Ciolacu a anunțat că moțiunea de cenzură se va dezbate luni, pe 31 august. „Guvernul Orban trebuie să plece” a scrie pe Facebook liderul PSD. (News.ro)

5. Analiștii financiari CFA România avertizează din nou că impactul economic al coronavirusului se va resimți puternic până în trimestrul II al anului 2021. Atenționarea a fost transmisă și în primăvară, după ce anterior estimau un efect doar până în trimestrul IV inclusiv al acestui an. Deficitul bugetar anticipat pentru anul în curs este de 8,3% iar declinul economiei la 4,4%. Pentru rata șomajului, valoarea medie a anticipațiilor este 7%. (Profit.ro)

Una din Cronica de Tehnologie:  Vânzările de smartphone-uri cu scăzut cu alte 20 de procente în Q2 (295 milioane unități livrate), după scăderea tot de 20% din primul trimestru și tot ca urmare a pandemiei. Cel mai lovit producător este Samsung, care a pierdut 27.1% YoY. (Gartner)

6. Suedia a anunțat azi că a retras avertizarea pentru cetățenii ei cu privire la „călătoriile neesențiale”, pe fondul pandemiei de COVID-19, în Olanda, Bulgaria și România. (Link)

7. România ar putea înregistra cea mai mare scădere a vânzărilor de autoturisme şi vehicule comerciale noi din Europa Centrală în acest an, de 24,3% comparativ cu nivelul 2019. Țara noastră va avea însă o revenire rapidă urmând să depăşească pragul de volum pre criza Covid până în 2023. Datele apar în raportul Autofacts realizat de reţeaua PwC la nivel european, pe baza datelor IHS Markit. (News.ro)

8. Companiile care apelează la proiecte de redresare economică finanțate prin fonduri europene vor putea începe să încaseze bani din primul miliard de euro, din cele 80 de miliarde reprezentând fonduri europene alocate României, din a doua parte a lunii septembrie sau din prima parte a lunii octombrie. Anunțul a fost făcut azi de ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș. (Profit.ro)

9. Amazon a inaugurat primul office din afara Statelor Unite pe care-l deține în totalitate. Clădirea cu o suprafață de aproximativ 167.225 m2, a fost ridicată în Hyderabad, India, iar evenimentul vine pe fondul criticilor din ce în ce mai aspre la adresa gigantului american, pe seama căruia sunt puse falimentele a mii de firme mici din această țară. (NYTimes)

10. „Zece negri mititei”, cartea Agathei Christie vândută în mai mult de 100 de milioane de exemplare, se va numi „Erau zece”. Strănepotul romancierei britanice, James Prichard, a decis acest lucru, afirmând că nu se „atinge de opera” scrisă în 1938 şi apărută în 1939, ci pur şi simplu „o adaptează vremurilor”. (News.ro)

Premierul britanic Boris Johnson vopsește un generator în timpul unei vizite la un șantier naval. Ben Birchall/PA:

Ți-ar mai putea plăcea
Premierul Ucrainei: Am fi recunoscători României dacă ar recunoaşte la nivel oficial Rusia ca stat sponsor al terorismului – Cronica serii
Sondaj: Majoritatea antreprenorilor IMM au afirmat că vor concedia din personal, dacă Guvernul va impune creșterea salariului minim – Cronica serii