Recomandări de cărți, citite în 2024 de Barack Obama și Bill Gates – Cronica de Carte
1. Barack Obama, fostul președinte al SUA, și-a prezentat lista cărților preferate din 2024, iar printre cele 10 cărți recomandate se numără „Patriot. Memorii”, de Aleksei Navalnîi (la noi, la Editura Litera), „O generație în pericol. Cum afectează telefonul sănătatea mintală a copiilor noștri și cum îi putem proteja”, de Jonathan Haidt (Editura Bookzone) și „Intermezzo”, de Sally Rooney. (Twitter)
2. Bill Gates a revenit cu o nouă listă de recomandări, respectiv cinci cărți recomandate pentru a ne ține de cald în timpul sărbătorilor de final de an, printre care „Următorul val”, de Mustafa Suleyman și Michael Bhaskar (la noi, la Editura Bookzone), „An Unfinished Love Story”, de Doris Kearns Goodwin și „Federer”, de Doris Henkel. (Gates Notes)
3. „În sălbăticie”, de Jon Krakauer (la noi, la Editura Humanitas Fiction), „Contact”, de Carl Sagan (Editura Nemira), „Încredere”, de Hernan Diaz (Editura Litera) și „Antarctica”, de Kim Stanley Robinson sunt printre cele mai interesante cărți citite în 2024 de influencerul Cristina Chipurici.
4. Un nou studiu din Marea Britanie a ajuns la concluzia că arta și cultura sunt esențiale pentru sănătatea oamenilor. Astfel, consumul de artă îmbunătățește calitatea vieții, crește productivitatea și creează adevărate beneficii și în plan financiar. Impactul pozitiv asupra societății britanice a fost evaluat la 8 miliarde de lire sterline anual, iar reducerea fondurilor pentru artă și cultură poate avea consecințe negative asupra sănătății publice. (The Guardian)
5. Știri pozitive din lumea literară:
-Romanul „Theodoros”, de Mircea Cărtărescu, a fost desemnat printre cele mai bune romane ale anului apărute în Germania, conform publicației Frankfurter Allgemeine Zeitung (Link);
-Cercetătorii de la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați analizează literatura exilului românesc, considerând că literatura exilului românesc este parte integrantă a istoriei literaturii române, și lucrează la un dicționar al scriitorilor români din exil (1945-1989) (UGAL.ro);
-Echipa EduReads+ digitalizează dragostea pentru literatură și lectură cu audiobook-uri care dau viață poveștilor și „ghilde de lectură” (grupuri de lectură) care transformă cărțile în motive de socializare (PozitiVești);
-Scriitorul Dave Eggers a avut inițiativa deschiderii unei biblioteci inedite în San Francisco, dedicată în întregime cărților scrise de copii (ActuaLitte).
6. „Loved and Missed”, de Susie Boyt, „Chasing Beauty. The Life of Isabella Stewart Gardner”, de Natalie Dykstra, „How to Say Babylon”, de Safiya Sinclair și „What are you looking for is in the library”, de Michiko Aoyama, sunt printre cele mai apreciate cărți ale anului 2024 de către jurnaliștii New York Times.
7. Printre cele mai așteptate 82 de cărți ale anului 2025, în viziunea cititorilor Goodreads, se află volume ale unor autori consacrați precum „We All Live Here”, de Jojo Moyes, „Dream Count”, de Chimamanda Ngozi Adichie, „My Friends”, de Fredrik Backman, „The Emperor of Gladness”, de Ocean Vuong, „The Devils”, de Joe Abercrombie și „Is a River Alive?”, de Robert Macfarlane. (Goodreads)
8. Cele mai vândute cărți din SUA, conform New York Times: la categoria Fiction, pe locul întâi se află volumul „James”, de Percival Everett (a noua săptămână în top); la categoria NonFiction, pe locul întâi se află volumul „The Backyard Bird Chronicles”, de Amy Tan (a 11-a săptămână în top). (New York Times)
9. Recomandări cărți în limba română, apariții noi sau reeditări:
-Rodica Ojog-Brașoveanu. 320 de pisici în Cimitirul Bellu, de Lilia Calancea, Editura Polirom
-Bizanțul, o civilizație fără sfârșit, coord. Ana-Maria Răducan, Editura Mega
-Mirajul gazonului, de Mircea Lucescu, Editura Junimea
-Doctrinele muncii și politica profesiunilor. Sindicalism, corporatism și cooperație în România interbelică, de Victor Rizescu, Editura Cartier
-Enciclopedia istorică a comunităților evreiești din România în perioada Holocaustului, Editura Polirom
-Materialele lumii, de Ed Conway, Editura Pilot Books
-Ora inimii. Să ne conectăm aici și acum, de Irvin D. Yalom și Benjamin Yalom, Editura Vellant
-Strategie de ieșire, de Martha Wells, Editura Paladin
-Destul de frig să vină zăpada, de Jessica Au, Editura Trei
10. Pe scurt, din lumea literară:
-„Triste Tigre”, de Neige Sinno, este cea mai împrumutată carte a Bibliotecii din Quebec, Canada, în anul 2024 (ActuaLitte);
-Romanele din 2024 care au câștigat premiile literare importante ale anului (Book Marks);
-Cele mai bune 17 cărți de SF, fantasy și horror din 2024 (Literary Hub);
-Cele mai bune cărți de istorie, cultură și călătorii apărute anul acesta în SUA (Smithsonian Magazine);
-Lista actualizată a celor mai bune cărți din 2024 (Vulture).
Fotografia săptămânii: Pe acoperișul Bibliotecii din Varșovia (Polonia), a fost amenajată o grădină botanică, unde vizitatorii se pot relaxa din primăvară până în toamnă, dar de unde pot privi și în interiorul bibliotecii prin intermediul unor geamuri transparente. Biblioteca din Varșova este considerată cea mai inovativă din Europa. Sursa: Go2Warsaw.