Rata de pozitivare a testelor a scăzut sub 1%, pentru prima oară de la începutul pandemiei – Cronica Știrilor Pozitive
1. Rata de pozitivare a testelor a scăzut sub 1%, pentru prima oară de la începutul pandemiei.
2. Concertele și orice tip de spectacole vor putea fi organizate, de la 1 iunie, cu până la 1.000 de participanți, dacă aceștia sunt vaccinați anti-COVID, au test PCR negativ sau au trecut prin boală. Limita de persoane se elimină dacă toți participanții sunt vaccinați cu ambele doze. Condițiile sunt similare și în cazul competițiilor sportive. De asemenea, vor fi noi condiții pentru evenimentele private (nunți, botezuri), crește gradul de ocupare în hotelurile de pe litoral și se deschid spațiile de joacă și piscinele. (Hotnews)
3. Imunitatea la coronavirus durează cel puțin un an, dar ar putea rămâne chiar pentru întreaga viață. Rezultatele a două studii care au analizat persoanele expuse la coronavirus cu un an în urmă ameliorează temerile necesității de a recurge la continue rapeluri de vaccin pentru a menține un răspuns imunitar eficient. Conform studiilor, majoritatea persoanelor care au fost internate în spital pentru COVID-19 și care au fost apoi vaccinate, nu au nevoie de rapeluri ulterioare. (Hotnews)
4. Guvernul a adoptat Strategia naţională pentru prevenirea şi combaterea violenţei sexuale “SINERGIE” 2021-2030 şi Planul de acţiuni pentru implementarea acestei strategii. Datele transmise de autorităţi arată că, în România, 30% dintre femei au fost victime ale violenţei fizice sau sexuale după vârsta de 15 ani, iar 24% înainte de această vârstă. (News.ro)
5. Deficitul bugetar pentru primele patru luni s-a situat la 20,7 miliarde lei (1,81% din PIB), comparativ cu 26,82 miliarde lei (2,54% din PIB) în aceeași perioadă a anului 2020. Potrivit Ministerului Finanțelor, sume în valoare de 8,08 miliarde lei (0,71% din PIB) au fost lăsate în mediul economic prin investiții și cheltuieli excepționale alocate pentru combaterea efectelor epidemiei de COVID19. Veniturile din primele patru luni au crescut cu 20,6%, datorită efectului de bază față de anul trecut, când pandemia a afectat puternic încasările la buget, dar și ca urmare a recuperării parțiale a unor categorii de venituri, cum ar fi TVA, contribuții de asigurări, fonduri europene și impozite pe proprietate. Cheltuielile au urcat cu 11,3%. (Profit.ro)
6. Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că profesorii sunt cea mai numeroasă categorie profesională care s-a vaccinat. ”60% dintre profesori s-au vaccinat”, afirmă ministrul. Acesta a precizat şi că 30.000 dintre cei peste 100.000 de elevi care ar urma să susţină Bacalaureatul sunt vaccinați. (News.ro)
7. Restricţiile de circulaţie de pe autostrada A2 Bucureşti-Constanţa, de pe Podul de la Cernavodă şi din zona localităţii ilfovene Cernica, au fost ridicate, anunţă Centrul Infotrafic. Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a explicat că lucrările la carosabil din zona Podului de la Cernavodă vor fi reluate în toamnă. „De astăzi, şi toată vara, vom circula pe autostrada A2 de la Bucureşti la Constanţa fără şantiere”, a afirmat Drulă. (News.ro)
8. Depozitele în lei ale gospodăriilor populaţiei s-au majorat cu 1,2% faţă de luna anterioară, până la 157,099 miliarde lei, iar faţă de luna aprilie 2020 au înregistrat o creştere de 13,9% (10,3% în termeni reali). (News.ro)
9. Activitățile economice desfășurate de persoana fizică în calitate de PFA vor constitui vechime în muncă și, după caz, vechime în specialitate, prevede un proiect legislativ al actualei puteri. Legislația prevede acum că persoana fizică ce desfășoară activități economice ca PFA este asigurată în sistemul public de pensii și alte drepturi de asigurări sociale și are dreptul de a fi asigurată în sistemul asigurărilor sociale de sănătate și al asigurărilor pentru șomaj. Cu toate acestea, după cum subliniază inițiatorii noului proiect, legislația nu permite acum ca activitatea prestată de o persoană fizică autorizată să fie considerată vechime în muncă. (Profit.ro)
10. Românii pot intra în Bulgaria fără să fie nevoiți să prezinte un test RT-PCR negativ, test antigen, certificat de vaccinare sau care să ateste că au trecut prin boală, informează Radio Bulgaria, citând un ordin al ministrului Sănătății. Restricțiile au fost ridicate începând de azi. (Digi24)
11. Șapte pui de diavol tasmanian s-au născut în Australia continentala, pentru prima oară în ultimii aproape 3000 de ani. (NYTimes)
Cei 47 de locuitori ai Insulelor Pitcairn, din sudul Oceanului Pacific, au fost vaccinați împotriva Covid-19. Fotografia prezintă sosirea vaccinului pe insulă, cu barca. Sursa.