Rareș Bogdan: România ar putea intra în spațiul Schengen etapizat – Cronica dimineții

1. Eurodeputatul Rareș Bogdan a declarat că România ar putea intra în spațiul Schengen etapizat. „Există șanse mari ca țara noastră să reușească să intre în zona de spațiu Schengen aeroportuar până în 26 martie, și pe zona de trecere terestră și feroviară chiar mai repede”. (Digi24)

2. România nu are nicio universitate în top 500 cele mai bune instituții de încătământ superior din lume. Prima instituție românescă de învățământ superior din top este Academia de Studii Economice (ASE) din București, plasată pe locurile 501-600. Oxford (Marea Britanie), Harvard (SUA) și Cambridge (Marea Britanie) sunt primele trei universități în ierarhia realizată de revista britanică Times Higher Education. (Libertatea)

3. Raportul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei este unul favorabil, iar progresele pe care România le-a făcut în domenii precum justiţia, respectarea drepturilor omului, respectarea drepturilor minorităţilor ori gestionarea crizei de refugiaţi din Ucraina au fost recunoscute şi apreciate, au anunţat reprezentanţii PNL. (News.ro)

4. Liderul Organizației PNL București și primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, pe de o parte și Clotilde Armand (USR), primarul Sectorului 1, de cealaltă parte, s-au criticat dur, în mod public, joi. Disputa publică a pornit de la propunerea edilului de la Sectorul 1 de a acorda tichete anticriză de 1.000 de lei tuturor locuitorilor din sector. (G4Media)

5. Fostul cancelar german Angela Merkel a declarat că ”nu regretă cursul” pe care Guvernul ei l-a urmat referitor la politica energetică şi Rusia în perioada mandatelor sale, despre care criticii spun că a lăsat cea mai mare economie a Europei prea dependentă de gazul rusesc. Ea a declarat că ”întotdeauna acţionezi conform perioadei în care te afli”. (News.ro)

Din Cronica Sportivă: CFR Cluj a câştigat meciul de pe teren propriu cu formaţia cehă Slavia Praga, scor 2-0 şi este pe locul secund în grupa G a Conference League, după patru meciuri disputate. Partida a fost întreruptă timp de 15 minute, după ce un spectator a suferit un stop cardio-respirator.

6. Rata inflației în Germania a atins în septembrie un nou nivel record, în urma majorării prețurilor la energie și alimente, arată datele Oficiului federal de statistică (Destatis). După un indicator armonizat utilizat la nivelul Uniunii Europene, prețurile de consum din Germania au crescut în septembrie cu 10,9% în ritm anual, de la un nivel de 8,8% în august. (Profit.ro)

7. Comisia Camerei Reprezentanților, care investighează atacul din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului, a votat emiterea unei citații la adresa fostului președinte Donald Trump pentru mărturie și documente, o mișcare care marchează o escaladare semnificativă a anchetei comisiei, cu o lună înaintea alegerilor din SUA. (WSJ)

8. Omul de Neanderthal şi omul modern au coexistat în mai multe zone din Franţa şi din nordul Spaniei timp de peste 2.000 de ani, perioadă în care cele două ramuri ale speciei umane au avut timp să se încrucişeze, potrivit unei modelări computerizate bazate pe descoperirea unor fosile. (G4Media)

9. Netflix a anunțat că versiunea care va avea spoturi publicitare de 4-5 minute, înainte și la terminarea unui film/episod de serial/documentar, se va numi „Netflix Basic with Ads” şi va fi disponibilă într-un număr limitat de ţări din luna noiembrie. Abonamentul Basic with Ads va fi disponibil din 3 noiembrie în Statele Unite, Australia, Brazilia, Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Coreea, Mexic, Spania şi Regatul Unit. Preţul acestuia diferă de la ţară la ţară. În SUA va costa 7 dolari pe lună, iar în Italia, de exemplu, abonamentul va fi 5,5 euro pe lună. (News.ro)

10. Costul cu energia al Aeroportului Iași a crescut de la o medie de 70.000 lei/luna, la 300.000 de lei în august, iar în septembrie a urcat la 2,2 milioane de lei. În acest moment aeroportul caută un nou furnizor și încearcă intrarea sub umbrela prețului plafonat, printr-o lege în Parlament. (ReporterIS)

Fotografia dimineții – Un gest rar de dizidență în China unde pe un banner afișat pe un pod scria “Vrem mâncare, nu teste PCR. Vrem libertate, nu lockdown-uri și control. Vrem respect, nu minciuni.”

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica diminetii – Votul senatorilor a redefinit familia traditionala
Cronica dimineții – Soros avertizează că Uniunea Europeană se poate destrăma la fel ca URSS