Raportul IEA privind investițiile mondiale în energie arată o investiție record de $1400 miliarde în energie curată în 2022 – Cronica de Mediu

1. Raportul IEA privind investițiile mondiale în energie arată o investiție record de $1400 miliarde în energie curată în 2022 – și avertizează împotriva cresterii consumului de combustibili fosili. (IEA.org)

2. Aproape 80% dintre români cred că schimbările climatice sunt reale şi produc efecte vizibile, motiv pentru care majoritatea românilor este dispusă să facă eforturi personale pentru protejarea mediului şi susţinerea economiei circulare, potrivit unui sondaj de opinie. (Digi24)

3. Gheţarii din Munţii Alpi devin tot mai instabili şi mai periculoşi: „Această vară din 2022 ar putea deveni furtuna perfectă pentru gheţari”, a declarat Giovanni Baccolo, un cercetător specializat în analize de mediu şi profesor de glaciologie la Universitatea Milano-Bicocca, menţionând totodată absenţa zăpezii din timpul iernii şi începutul deosebit de fierbinte al verii din acest an. „Nimeni nu ar fi putut să se aştepte ca un gheţar precum cel de pe Marmolada [nota: in Munţii Dolomiţi un gheţar s-a prăbuşit pe muntele Marmolada] să reacţioneze în acest fel. Este un fel de fosilă climatologică, iar gheţarii precum cel de pe Marmolada sunt consideraţi ‘placizi’, ne aşteptam ca ei doar să se retragă”, a adăugat cercetătorul italian, citat de Agerpres. Temperaturile de pe vârful Marmolada, situate de obicei în jurul punctului de îngheţ pe timpul verii, au ajuns sâmbătă la valoarea de 10 grade Celsius,

La începutul lui septembrie 2020, Aldino Bondesan, profesor de geofizică la Universitatea din Padova și membru al Comitetului Glaciologic Italian, avertiza că ghețarul Marmolada, din care s-a desprins bucata de duminică, a pierdut mai bine de 80% din volum în ultimii 70 de ani. Potrivit The Guardian, Marmolada a fost măsurat în fiecare an începând din 1902 și este considerat un „termometru natural” al schimbărilor climatice. Volumul de gheață a scăzut de la 95 milioane de metri cubi în 1954 la 14 milioane la nivelul anului 2020. Tot profesorul Bondesan susținea că Marmolada ar putea dispărea până în 2050. (Digi24 & Marco Badea, jurnalist)

4. Analiză. Jumătate dintre ghețarii din Alpi se vor topi în următorii 30 de ani, indiferent ce va face omenirea pentru oprirea încălzirii globale. Oamenii de știință nici nu au cum anticipa dezastre precum cel din Italia, de săptămâna trecută. (Biziday)

5. Scăderea emisiilor de CO2 în timpul pandemiei arată că este posibila atingerea obiectivele Acordului de la Paris. O echipă internațională de cercetători a descoperit că scăderea bruscă a emisiilor de CO2 în primele zile ale pandemiei de COVID-19 demonstrează că este posibil să se reducă suficient emisiile pentru atingerea obiectivul de limitare a cresterii temperaturii globale la  1,5 grade Celsius. În lucrarea lor publicată în revista Nature Geoscience, cercetătorii descriu studierea aspectelor privind scăderea bruscă a emisiilor de CO2 la începutul anului 2020 și de ce cred că datele lor arată că astfel de reduceri sunt posibile în economia actuală. (PHSY.org)

6. Deasupra regiunilor tropicale a fost identificată o nouă gaură din stratul de ozon, o subțiere a stratului atmosferic care protejează Pământul de radiația solară, care atinge dimensiuni de șapte ori mai mari decât cea, deja cunoscută, de deasupra Polului Sud. (Hotnews)

7. Compania aeriană KLM a fost dată în judecată de mai multe ONG-uri pentru protecția mediului pentru că ar induce publicul în eroare când susține în reclamele sale că vrea să ajute mediul, în condițiile în care plănuiește să mărească numărul de zboruri. Nota: În loc să facă schimbări concrete, multe companii aleg să investească mai degrabă în campanii de marketing care le fac să pară preocupate de emisiile de carbon. Aceasta actiune se numește greenwashing.  (ABCNews)

8. Defrișările din Amazonul brazilian au atins un ritm record in prima jumătate a anului 2022, cand o zonă de cinci ori mai mare decât orașul New York a fost distrusă, au arătat datele preliminare ale guvernului. Din ianuarie până în iunie, 3.988 km pătrați au fost curățați în regiune, potrivit agenției naționale de cercetare spațială Inpe. Aceasta reprezintă o creștere de 10,6% față de aceleași luni ale anului trecut. (Reuters)

9. Vreme extremă în Europa. Portugalia se confruntă cu numeroase incendii de vegetație, cauzate de valul de caniculă. Temperaturile au ajuns la 43 de grade Celsius. Incendii și în sudul Franței, care au afectat 1.500 de hectare. Potrivit cercetărilor, Spania și Portugalia suferă de cea mai uscată climă din ultimii 1.200 de ani, cu implicații grave atât pentru producția de alimente, cât și pentru turism. (TheGuardian & Sky News)

10. Iunie 2022 a fost a treia cea mai caldă lună iunie înregistrată vreodată la nivel mondial, potrivit datelor serviciului european Copernicus, care se studiază schimbările climatice. Iunie 2019 și 2021 ocupă primele două locuri. (Le Figaro)

Poza editiei: in Šibenik, Croatia. Incendii semnificative au loc în anumite regiuni ale Croației, alimentate de vânturile puternice din nord, distrugând case, animale sălbatice, tot ce se află in cale. Toți cei care au peste 18 ani sunt chemați să ajute pompierii. (Severe Weather Europe)

Ți-ar mai putea plăcea
Peste 28 de trilioane de tone de gheață au dispărut de pe suprafața Pământului în ultimii 26 de ani – Cronica de Mediu
18% din totalul deceselor la nivel mondial în 2018 sunt o consecință a poluării aerului prin arderea combustibililor fosili – Cronica de Mediu