Raed Arafat: Vârful epidemiei este aşteptat în România în perioada 22-26 aprilie – Cronica dimineții

Scurte: Italia a raportat cel mai mic număr de decese din ultimele trei săptămâni, Spania își reia de azi, parțial, activitatea economică, SUA a anunțat a doua zi consecutivă în care numărul deceselor a scăzut, numărul cazurilor noi din Franța a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultima săptămână, iar premierul britanic Boris Johnson a fost externat.

1. Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, declară că există analize care arată că vârful epidemiei de COVID-19 este aşteptat în România în perioada 22-26 aprilie, însă aceste date se pot modifica. Arafat susţine că măsurile de prevenţie vor trebui menţinute şi după ce vârful epidemiologic va fi atins. (News.ro)

2. Agenţia pentru Boli Infecţioase din Danemarca susține că numărul real al persoanelor infectate cu noul coronavirus este de 30-80 de ori mai mare decât cifra de 5.000. Estimarea potrivit căreia 400.000 de persoane sunt infectate cu noul coronavirus se bazează pe o analiză asupra donatorilor de sânge inclusă într-un raport publicat de Autoritatea daneză pentru Sănătate. (Hotnews)

3. Economistul Robert Shiller, laureat al premiului Nobel și expert în cum emoțiile generează deciziile economice, a avertizat ca o “pandemie a fricii” ar putea genera o recesiune severă, nejustificată de realitate. (CNBC)

4. Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a mulţumit public românilor din diaspora care au renunţat să vină în ţară de sărbătorile de Paşti, spunând că aceştia „au dat dovadă de responsabilitate”. (News.ro)

5. Administraţia preşedintelui american Donald Trump are în vedere 1 mai ca dată-ţintă pentru relaxarea restricţiilor impuse în vederea limitării epidemiei cu noul coronavirus în SUA, a declarat şeful Administraţiei americane pentru alimente şi medicamente (FDA), Stephen Hahn. Acesta a avertizat că este prea devreme să se spună dacă va fi respectat acest target. (Hotnews)

Una din Cronica de Carte: -”NASA at home” este o platformă online unde agenția spațială americană oferă gratuit diferite cărți, podcasturi, tururi virtuale, videoclipuri inedite, inclusiv pentru copii (NASA)

6. Principalele state producătoare de petrol au convenit asupra unei scăderi a producției cu aproape 10 milioane de barili pe zi în încercarea de a susține prețurile, pe fondul pandemiei cu noul coronavirus și al unui „război al prețurilor” între Rusia și Arabia Saudită. Măsura va fi aplicată de la 1 Mai. (Profit.ro)

7. Un sondaj realizat în Italia săptămâna trecută arată că procentul celor care susțin ieșirea din UE a crescut cu 20%, comparativ cu noiembrie 2018, ajungând la 49%. (Link)

8. Premierul Portugaliei, António Costă, a criticat, într-un interviu, Olanda după ce această țară a refuzat emiterea de eurobonduri pentru finanțarea măsurilor de susținere a economiiilor afectate de pandemie. “Trebuie să știm dacă mergem mai departe 27 de țări în UE, 19 în eurozone, sau cineva vrea să iasă. Desigur, mă refer la Olanda.” (Politico)

9. Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a spus că țara să nu are în plan să apeleze la FMI pentru un împrumut. “Discuția cu FMI nu se află pe agenda noastră”. (FT)

10. Amazon, cel mai mare retailer online din lume, acționează ca o țară împotriva pandemiei: își construiește laboratoare pentru testarea angajaților, a distribuit materiale de protecție lucrătorilor și le-a mărit salariile pentru a compensa volumul ridicat al comenzilor pe care trebuie să le proceseze. (Quarz)

Fotografia dimineții – Așa arată fața unei asistente medicale britanice după 13 ore de purtat mască:

Ți-ar mai putea plăcea
Noi recorduri atinse de bursa americană – Cronica dimineții
Agenţia de rating Fitch a reconfirmat ratingul suveran al României şi a revizuit perspectiva de ţară de la negativă la stabilă – Cronica dimineții