Putin acuză NATO de faptul că participă la Războiul din Ucraina prin furnizarea de armament – Cronica dimineții

1. WSJ scrie că virusul care a generat pandemia de Covid-19 ar fi apărut, cel mai probabil, ca urmare a unei scurgeri accidentale dintr-un laborator din China. Constatarea apare într-un studiu actualizat şi secret al Departamentului de Energie al SUA din 2021, furnizat Casei Albe şi parlamentarilor americani. Și FBI a ajuns la aceeași concluzie în 2021, în timp ce alte patru agenții de informații din SUA, nenominalizate, consideră naturală proveniența virusului. (WSJ)

2. Ministrul de Finanţe, Adrian Câciu a declarat duminică, la Prima News, că ar vedea o continuare a reducerii impozitării muncii şi pe a doua jumătate a acestui an şi în 2024. Câciu a făcut referire la salariul minim, pentru care impozitarea a scăzut la 38% faţă de 41,75, de la 1 ianuarie. (News.ro)

3. Rata creditelor neperformante era, la finele anului trecut, de 2,65%, faţă de 2,82% în septembrie 2022 şi 3,35% în decembrie 2021, conform datelor centralizate de Banca Naţională a României (BNR). (G4Media)

4. Experții Băncii Mondiale, consultați de autoritățile române pe subiectul așa-numitelor pensii speciale, formulează o serie de recomandări cu privire la reducerea inechităților din sistemul românesc de pensii. Una dintre acestea face referire la introducerea unui impozit progresiv asupra suplimentului la pensiile de serviciu finanțate de la buget și nu din contribuții, eventuala aplicare a unei astfel de prevederi urmând a afecta în special pensiile magistraților. (Profit.ro)

Din Cronica de Mediu: Franța metropolitană nu a inregistrat ploaie timp de 32 de zile, cea mai lungă secetă meteorologică înregistrată vreodată, conform Météo-France. Din 21 ianuarie până pe 21 februarie, precipitațiile cumulate au fost mai mici de 1 mm în fiecare zi, „cea mai lungă serie de la începerea măsurătorilor în 1959”. (BFMTV)

5. Preşedintele rus Vladimir Putin acuză NATO de faptul că participă la Războiul din Ucraina prin furnizarea de armament forţelor ucrainene, într-un interviu difuzat duminică de Rossiya-1. ”Ei trimit arme (în valoare) de zeci de miliarde de dolari Ucrainei. Asta înseamnă cu adevărat participare. Asta înseamnă că ei iau parte, deşi indirect, la crimele regimului de la Kiev”, a acuzat liderul de la Kremlin. (News.ro)

6. Un barometru Kastle indică faptul că 50,4% din angajații din 10 mari orașe americane vin zilnic la serviciu. Este pentru prima oară când procentul trece de 50%, de la declanșarea pandemiei. „Frica de a fi dați afară îi mână pe cei mai mulți angajați către birouri”, scrie CNBC. (Profit.ro)

Din Cronica de Carte: În viziunea ChatGPT, programul de inteligență artificială dezvoltat de OpenAI, „De veghe în lanul de secară”, de J.D. Salinger, „Stăpânul inelelor”, de J.R.R. Tolkien, „1984”, de George Orwell și „Un veac de singurătate”, de Gabriel Garcia Marquez, sunt printre cele mai bune 10 cărți ale tuturor timpurilor. (Books of Brilliance)

7. Un fost pușcaș marin american care luptă alături de forțele ucrainene în Donbas spune că bombardamentele pe câmpul de luptă sunt neîntrerupte și luptele sunt „haotice”. Durata medie de viață pe frontul luptelor crâncene din orașul Bahmut este de patru ore. Orașul este supranumit „mașina de tocat carne”. (Adevarul)

8. Folosirea de angajați minori în SUA a crescut de peste trei ori, din 2015, relevă date oficiale. În 2015, controalele au arătat că 1012 de minori erau angajați cu încălcarea legislației muncii copiilor. În 2022, acest număr a crescut la 3876. (NPR)

9. Tassal, cea mai mare companie producătoare de somon din Tasmania, a încercat să blocheze publicarea rapoartelor de monitorizare transmise de Agenția pentru Protecția Mediului, după ce a folosit mai mult de două tone de antibiotice la două dintre fermele sale piscicole. (TheGuardian)

Din Cronica Sportivă: Sabrerul dinamovist Casian Cîdu (15 ani) a cucerit o nouă medalie la Campionatele Europene de cadeţi şi juniori de la Tallinn. Dublu medaliat la U17 (argint la individual şi la echipe), el a urcat pe podiumul de premiere şi la juniori U20, după ce a obţinut bronzul. News.ro

10. Oamenii de știință spun că organele sexuale masculine devin tot mai lungi, iar acest lucru ar trebui să ne îngrijoreze. Lungimea medie a penisului a crescut cu 24% în ultimii 29 de ani, potrivit unui studiu realizat la Universitatea Stanford. Ei au descoperit că lungimea medie a unui penis în erecție a crescut de la 12,1 cm la 15,24 cm în ultimele trei decenii. Principala posibilă cauză este prevalența substanțelor chimice nocive din pesticide și produse de igienă. (Euronews)

Fotografia dimineții – Dictatorul nord coreean Kim Jong-un și fiica sa participă la ceremonia pentru construcția unui nou drum. KCNA VIA KNS/AFP/Getty Images:

Ți-ar mai putea plăcea
În Italia, pentru prima dată de la izbucnirea epidemiei numărul cazurilor active a scăzut – Cronica dimineții
Creditul neguvernamental a accelerat în iunie, când a avut cel mai mare ritm de creștere lunar din ultimii doi ani – Cronica dimineții