Profitul net al RCS&RDS s-a dublat – Cronica de Business
1. RCS&RDS, parte a grupului DIGI și unul dintre cei mai mari jucători locali de telecomunicații, a consemnat în anul 2021 un profit net de 506,28 milioane de lei, în creștere cu 108,1% față de 2020, când rezultatul net a atins 243,3 milioane de lei. Dublarea profitului net a fost efectul creșterii veniturilor totale cu 14,6%, la 4,77 miliarde de lei, în timp ce avansul cheltuielilor totale a fost de 7,6%, la 4,17 miliarde de lei. (Profit.ro)
2. Productivitatea lucrătorilor din SUA a înregistrat cea mai mare scădere anuală din 1948, a anunţat marţi Departamentul Muncii. Productivitatea, exceptând sectorul agricol, care măsoară producţia orară per lucrător, a scăzut cu 2,5% faţă de un an în urmă. De asemenea, a scăzut brusc în trimestrul al doilea, la o rată anualizată de 4,6%, după ce a coborât cu un ritm revizuit în sens ascendent, de 7,4%, în primele trei luni ale anului, arată raportul. (News.ro)
3. Elon Musk a vândut 7,92 milioane de acțiuni Tesla care valorau $6,88 miliarde. La începutul acestui an, Musk, a anunțat că nu are în plan să vândă alte acțiuni Tesla după 28 aprilie. (WSJ)
4. Hidroelectrica, compania cu cea mai bună ofertă concurențială de energie electrică, de 0,68 lei/KWh (identică prețului plafonat pentru consumatorii casnici cu un consum mai redus de 100 KWh/lună), și-a majorat în prima jumătate de an de 7 ori numărul de clienți pe care îi alimentează în calitate de furnizor. 90% dintre noii consumatori sunt casnici. (Profit.ro)
5. Banca Angliei a avertizat săptămâna trecută că economia Marii Britanii va intra, în ultimul trimestru al acestui an, în cea mai lungă recesiune de la criza financiară globală din 2008, ceea ce va duce la o scădere a PIB-ului cu 2,1%. Șeful de analiză macro al Saxo Bank, Christopher Dembik, a declarat că Regatul Unit „arată din ce în ce mai mult ca o țară cu piață emergență”. Singurul factor care lipsește dintr-o caracterizare de țară cu piața emergentă, a spus Dembik, este o criză valutară. (CNBC)
Din Cronica diminetii: Rata plătită de un român care a contractat un credit de tip „Prima Casă” în urmă cu 5 ani s-a dublat, iar cele plătite de clienții care au accesat un produs din aceeași categorie în urmă cu 10 ani a crescut cu circa 50%, arată datele istorice și cele agregate de calculatoarele de credite. În același timp, un client care a ales să se împrumute prin credit imobiliar clasic, în euro, în ciuda condițiilor restrictive și ale îndemnelor de a ne împrumuta doar în lei, încă plătește rate mai mici decât acum cinci sau zece ani. (Economica)
6. ByteDance, compania care deține TikTok, a achiziționat unul dintre cele mai mari lanțuri de spitale private din China pentru aproximativ $1,5 miliarde. (Bloomberg)
7. Potrivit Băncii Centrale a Rusiei, excedentul de cont curent al țării s-a triplat față de aceeași perioadă din 2021. Două motive cheie au dus la acest lucru – prețurile record ale energiei, în primul rând pentru principalele exporturi ale Rusiei, gazele și petrolul, și o scădere puternică a importurilor țării din cauza sancțiunilor occidentale. (Hotnews)
8. Un sondaj realizat de Federația Consumatorilor din Turcia arată că 32% din populație nu își poate plăti integral facturile lunare ale cărților de credit. Numărul persoanelor care au întârzieri a crescut cu 10% în ultimele trei luni. Sondajul, realizat în iulie, a mai arătat că mai mult de jumătate dintre respondenți au primit un avans în numerar pentru a-și putea plăti datoria. (Bloomberg)
9. Prețul mediu al caselor din zona metropolitană San Francisco a scăzut cu 0,5% în iunie, în ritm anual, la $1,58 milioane, potrivit Redfin Corp. Este singura zonă metropolitană din primele 100 din SUA care a înregistrat o scădere, arată datele companiei, chiar dacă prețul mediu este încă cel mai mare din SUA. (Bloomberg)
10. Gigantul ecommerce chinez Alibaba și-a redus numărul de angajați cu 9241 între aprilie și iunie anul acesta. În primele 3 luni ale anului Alibaba a concediat alți 4375 de angajați. Compania mai are puțin peste 245.000 de angajați. (Bloomberg)