Profitul gigantului petrolier Aramco a crescut cu 158% în trimestrul 3 – Cronica de Business
1. Creșterile de prețuri ale alimentelor sunt de-abia la început și este posibilă, în următoarele luni, o scumpire de până la 10% a coșului mediu, estimează CEO-ul Metro România, Adrian Ariciu. Acesta apreciaza totodată că principala amenințare pentru industria de retail vine de la eventuale șocuri de consum, în urmă scăderii resurselor financiare ale consumatorilor. (Profit.ro)
2. OMV Petrom și-a revizuit estimarea privind declinul anual al producției autohtone, care nu ia în calcul vânzările în vederea optimizării portofoliului, de la 6% la 7%, potrivit raportului pe primele trei trimestre ale acestui an. În vară, compania revizuise același indicator de la 5% la 6%. Până în 2020, OMV Petrom estima declinul anual al producției la o valoare de sub 5%, pentru ca în 2020 să majoreze procentul la 5%. (Petrom)
3. Aramco, gigantul petrolier din Arabia Saudită, cea mai mare companie energică din lume, a raportat un profit de $30.4 miliarde pe trimestrul 3, în creștere cu 158% comparativ cu trimestrul 3 al anului trecut. (CNBC)
4. Economia Chinei continua să arăte semne de slăbiciune. În octombrie, din cauza problemelor cu energia electrică și a creșterii prețurilor mărfurilor producția a scăzut. Indicele oficial care măsoară achizițiile din producție a scăzut la 49,2, a anunțat Biroul Național de Statistică. Este a doua lună când acest indice reper scade sub 50, ceea ce semnalează o contracție a producției. Indicele care măsoară activitatea în sectoarele de construcții și servicii, a scăzut la 52,4, cu mult sub prognoză. (Bloomberg)
Din Cronica diminetii: Şefii statelor și guvernelor G20 au aprobat sâmbătă acordul istoric privind o reformă a impozitării internaţionale, care urmăreşte să pună capăt paradisurilor fiscale prin stabilirea unui impozit global minim de 15% asupra profiturilor multinaţionalelor. (Hotnews)
5. Economiștii de la Goldman Sachs cred că Rezerva Federală va fi obligată să majoreze dobânda de referință în iulie 2022, cu un an mai devreme decât anunțase, din cauza presiunilor inflației. O a doua mărire este așteptată pentru noiembrie anul viitor. (Bloomberg)
6. Peste 3 milioane de americani au decis să iasă la pensie mai devreme din cauza pandemiei Covid-19 relevă o analiză. (MarketWatch)
7. O analizată Financial Times arată că Snapchat, Facebook, Twitter și YouTube au pierdut aproximativ $9,85 miliarde de dolari din venituri în urma modificărilor făcute de Apple la politică de confidențialitate. (FT)
8. Sindicatul Verdi din Germania a cerut duminică angajaţilor Amazon.com să intre în grevă la şapte centre de distribuţie din această ţară, în cadrul unui vechi conflict salarial. Grevele sunt planificate să înceapă luni şi vor dura iniţial până marţi, a declarat un purtător de cuvânt al sindicatului. (News.ro)
9. Skoda Auto, divizia cehă a grupului german Volkswagen, a reluat duminică activităţile productive, după o pauză de două săptămâni luată din cauza lipsei semiconductorilor. Skoda, cel mai mare exportator din Cehia, a anunţat pe 7 octombrie că ”va reduce semnificativ sau chiar va opri” producţia, începând din 18 octombrie şi până la sfârşitul acestui an, din cauza deficitului de semiconductori existent la nivel global, care afectează sectorul auto. (News.ro)
10. Elon Musk, cel mai bogat om din lume, a contestat afirmația unui oficial al Națiunilor Unite potrivit căreia doar un mic procent din averea sa ar putea ajuta la rezolvarea foametei în lume. Musk a răspuns comentariilor lui David Beasley, directorul Programului Alimentar Mondial al ONU, care a spus că doar $6 miliarde de dolari din averea CEO-ului Tesla ar putea „rezolva foamea în lume”. Musk a anunțat că, dacă oficialul ONU ar putea descrie exact cum ar fi rezolvată problema, își va vinde acțiuni Tesla în valoare de $6 miliarde pentru a dona acești bani. (Bloomberg)