Productivitatea unui salariat român: 15.000 de euro/an, de trei ori mai mică decât media europeană – Cronica serii

1. Productivitatea unui salariat în România se situează la valoarea de 14.500 – 15.000 de euro pe an, mult sub media europeană, de 47.000 de euro, a declarat într-o conferință de specialitate, președintele executiv al Asociației Române a Băncilor (ARB), Florin Dănescu. (Profit.ro)

2. Alianța PSD-PNL se situează pe primul loc în intenţiile de vot pentru alegerile europarlamentare, cu 43,7%%, urmată de AUR, cu 17,5% şi de Alianţa Dreaptă Unită, cu 14,1%, relevă un sondaj realizat de ÎNSCOP. Intenţiile de vot pentru consiliile locale indică următorul clasament: PSD – 29%, PNL – 27,6%, AUR – 14,5%, Alianţa Dreaptă Unită – 12,7%. (News.ro)

3. Rata de creștere reală a creditului neguvernamental s-a apropiat cel mai mult de zona pozitivă, în aprilie, pentru prima oară în ultimele 19 luni. Creditul acordat populației dă semne clare de revenire în ultimele luni, mai ales în ceea ce privește creditul de consum, în timp ce creditul pentru locuințe pare să fi ieșit din zona de contracție. (Profit.ro)

4. Președintele Autorităţii Electorale Permanente, Toni Greblă, a anunţat că 18.025.324 de alegători, din care 942.730 sunt cetăţeni români cu domiciliul în străinătate, au fost înscrişi în Registrul electoral la alegerile din 9 iunie. El a precizat că cel mai tânăr candidat are puţin peste 23 de ani, iar cel mai în vârstă, 100 de ani. (News.ro)

5. Un sondaj Ipsos realizat în țările UE la comanda think-tankului liberal francez Fundația pentru Inovare Politică arată că Bulgaria are cea mai mare pondere de cetățeni care își doresc ieșirea din Uniunea Europeană, în timp ce România se află în primele cinci state comunitare din perspectiva atitudinii favorabile față de Uniune. De asemenea, românii sunt printre europenii care se tem în foarte mare măsură de un nou război mondial și își doresc constituirea unei armate europene. (Hotnews)

6. Guvernul Thailandei a inclus România pe lista țărilor ai căror cetățeni nu vor mai avea nevoie de viză, măsura având ca scop revitalizarea industriei turismului, de care țara depinde. Măsura va fi aplicată de la 1 iunie 2024. (Profit.ro)

7. Ministerul ucrainean al Apărării a rectificat, marţi, declarația făcută în ziua precedentă de comandantul-şef al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, cu privire la sosirea iminentă în Ucraina a unor instructori militari francezi în urma unui acord între Kiev şi Paris. Ministerul a anunțat că Franța nu a luat nicio decizie în acest sens. (Digi24)

8. Fostul șef al Mossad, agenția israeliană de informații externe, ar fi amenințat-o pe Fatou Bensouda, fost procuror-șef al Curții Penale Internaționale în timpul unor întâlniri secrete în care a încercat să o facă să renunțe la o anchetă pentru crime de război. (TheGuardian)

9. Oamenii de ştiinţă dintr-o echipă chineză au dezvoltat o terapie promiţătoare folosind celule imunitare modificate genetic, care au arătat că induc o remisiune de lungă durată a astmului la şoareci în urma administrării unei singure injecţii. (G4Media)

10. Amnesty International France a tras un semnal de alarmă împotriva pericolelor camerelor “inteligente”, printr-o îngropare, la Cimitirul Père-Lachais, în mod simbolic, a “vieții private”, cu două luni înainte de Jocurile Olimpice. Organizaţia nonguvernamentală de apărare a drepturilor omului cere astfel adoptarea unei legi care să interzică recunoaşterea facială în Franţa. (News.ro)

Ți-ar mai putea plăcea
Dan Barna rămâne la conducerea USR – Cronica serii
Austria își menține veto-ul față de extinderea spațiului Schengen cu România și Bulgaria – Cronica serii