Procurorii israelieni au depus o plângere revizuită care detaliază acuzațiile de corupție împotriva premierului Benjamin Netanyahu – Cronica Externă

Europa

1. Judecătoarea britanică Vanessa Baraitser a respins cererea SUA de extrădare a fondatorului Wikileaks Julian Assange, motivând că sănătatea sa mintală s-ar putea deteriora dacă va fi deținut în închisorile americane. Decizia instanței este ultima dintr-o lungă bătălie juridică care probabil va continua, întrucât procurorii americani au indicat că vor face apel. (AP)

2. Salvatorii au găsit trupurile a șapte oameni uciși în surparea masivă de teren de săptămâna trecută din Norvegia, care a distrus cel puțin treizeci de locuințe și a generat evacuarea a o mie de oameni. (BBC). Trei oameni încă sunt dispăruți. Regele și regina țării au vizitat locul dezastrului duminică. (ABCNews)

SUA

3. Secretarul de stat al statului Georgia, Brad Raffensperger, a declarat luni că președintele Donald Trump ”este clar în eroare” cu privire la datele despre fraudarea voturilor în alegerile prezidențiale pe care le are. Trump l-a sunat pe Raffensperger timp de o oră pentru a-i cere să recalculeze voturile și să îi găsească voturile lipsă. (Link)

Orientul Mijlociu

4. Guvernul iranian a anunțat că a reluat îmbogățirea cu 20% a uraniului, la fabrica sa nucleară Fordow. Decizia este ultima încălcare a acordului nuclear din 2015 de către Iran, în contextul tensiunilor în creștere dintre Iran și SUA. (Reuters)

5. Procurorii israelieni au depus o plângere revizuită care detaliază acuzațiile de corupție împotriva premierului Benjamin Netanyahu. Acesta se confruntă cu acuzații de mită, fraudă și încălcare a încrederii într-unul dintre cele trei dosare împotriva lui. Mii de oameni au protestat împotriva lui Netanyahu în weekend. (TimesofIsrael)

Bonus: Un băiat yemenit de 7 ani cântărește doar 7 kilograme. Paralizat și sever malnutrit, Faid Samim a fost adus în spitalul din Sanaa, capitala Yemen, de familia sa, după o călătorie de 170 km,  prin filtre de verificare și drumuri greu de circulat. Yemen se confruntă cu foamete, din cauza celor șase ani de război, în care 80% din populație este dependentă de ajutoarele ONU, care și-a redus activitatea în zonă. (Reuters)

Asia

6. Populația Coreei de Sud s-a restrâns cu peste douăzeci de mii în 2020, comparativ cu anul anterior, primul declin al țării raportat vreodată. Numărul deceselor a depășit numărului scăzut al nașterilor. (Link)

7. În timpul unei conferințe de presă de Anul Nou, premierul nipon Yoshihide Suga a declarat că guvernul ia în considerare declararea stării de urgență în Tokyo, din cauza răspândirii COVID-19. Acesta a mai spus că se așteaptă ca vaccinările să înceapă până la finalul lunii februarie. (Link)

8. Auto-proclamatul Stat Islamic și-a asumat responsabilitatea pentru uciderea a unsprezece mineri din grupul minoritar șiit Hazara, din provincia Balochistan, Pakistan. (Reuters)

Africa

9. Etiopia, Sudan și Egipt au agreat să reia negocierile cu privire la disputa asupra barajului etiopian de pe râul Nilul Albastru în 10 ianuarie. Discuțiile anterioare au eșuat să producă un acord în privința umplerii barajului și operării rezervorului. (DW)

America Latină

10. Exporturile de petrol ale Venezuelei s-au prăbușit în 2020, din cauza sancțiunilor stricte impuse de SUA, până la nivelurile din 1940s, conform datelor Refinitiv Eikon și ale companiei petroliere de stat Petroleos de Venezuela, S.A. (Reuters)

Ți-ar mai putea plăcea
Raport: Peste o treime din vânzările globale de arme dintre 2016 și 2020 au avut originea în SUA – Cronica Externă
Marea Britanie a impus sancțiuni asupra a aproape cincizeci de oameni și organizații acuzate de abuzuri ”notorii” împotriva drepturilor omului – Cronica Externă