Primul roman din universul Stranger Things, în traducere la Editura Nemira – Cronica de Carte
1. Între 11-14 iulie 2019, la Bistrița, va avea loc Festivalul Internațional de Poezie și Muzică ”Poezia e la Bistrița”. Printre invitați, poeți din Germania, Spania, Republica Moldova, Israel, Ucraina, Belgia, Ungaria și, desigur, România (Lavinia Bălulescu, Ion Mureșan, Teodor Dună, Robert Șerban etc.) (Alecart.ro)
2. Pe 13 iulie 2019, va avea loc, la Sibiu, Z9 Festival, un maraton de patru ore în care vor avea lecturi publice tineri scriitori din 9 țări, printre care Rusia, Polonia sau Olanda. Din România vor fi prezenți Ioana Vintilă, Elena Vlădăreanu, Ioana Iacob, Jesica Baciu, Andrei Doboș și Robert G. Elekes. (Eveniment)
3. Schimbare la vârful Institutului Cultural Român. Actuala președinte, Liliana Ţuroiu, va pleca la ICR Bruxelles, părăsind conducerea institutului. De la plecarea lui Horia-Roman Patapievici, Institutul Cultural Român a creat numeroase disensiuni și a fost criticat în mod repetat pentru nepotism și lipsa unor proiecte care să susțină adevărații oameni de cultură din România. (News.ro)
4. Pentru fanii Stranger Things, Editura Nemira pregătește o serie de traduceri ale romanelor inspirate din universul serialului de pe Netflix. Primul dintre ele este ”Suspicious minds”, de Gwenda Bond, roman care spune povestea mamei lui Eleven și care va fi publicat în toamna acestui an în imprintul Armada. (Blog Editura Nemira)
5. Un alt volum care se anunță interesant și care va fi reeditat tot în toamna anului 2019 este „Marina, Marina, Marina – Marina Krilovici”, aparținând lui Alice Năstase-Buciuta, republicată de Editura Cărțile Tango. Marina Krilovici a fost prima concurentă română care a obţinut premiul întâi la Concursul „George Enescu”, în anul 1964. (News.ro)
6. Jean-Pierre Martin a primit, pentru eseul său, “La Curiosité”, a 19-a bursă Emil Cioran. Bursa este acordată anual, este în valoare de 18.000 euro și recompensează eseistul francez sau de limbă franceză care creează un eseu liber, filosofic sau literar, în spiritul operei lui Cioran. (ActuaLitte)
7. Machedo de Assis este unul dintre cei mai cunoscuți scriitori brazilieni, fiind tradus inclusiv în limba română, mai ales înainte de 1989, dar și după aceea. Cele mai recente studii, mai mult sau mai puțin politically correct, se întreabă dacă era un brazilian alb sau negru. Răspunsul cercetătorilor: era negru, de vreme ce era un descendent al sclavilor proveniți din Africa, așadar cu totul altfel decât imaginile clasice. (New York Times)
8. În România, Marea Britanie și Italia este anchetat un grup infracțional, care a organizat furtul a 260 de cărți rare în valoare de 2 milioane de euro. Printre acestea, se numără ediții originale ale operelor lui Galileo Galilei și Isaac Newton. Suspecții sunt, din păcate, de naționalitate română. (ActuaLitte și News.ro)
9. Cele mai vândute cărți din SUA, conform New York Times: la categoria Fiction, ”Where the Crawdads Sing”, de Delia Owens, revine pe primul loc, după o săptămână de pauză; la categoria Non-Fiction, ”Educated”, de Tara Westover (a 71-a săptămână în top). Printre noutăți, din nou, Danielle Steel, de data aceasta cu romanul ”Lost and Found”, Brad Thor, cu ”Backlash” (al 19-lea volum din seria Scot Harvath), ambele la categoria ficțiune. (New York Times)
10. Recomandări cărți în limba română, apariții noi sau reeditări:
-Dopamina, de Daniel Z. Lieberman și Michael E. Long, Editura Publica
-O căsnicie americană, de Tayari Jones, Editura Polirom
-Zilele după Oreste, de Vitalie Ciobanu, Editura Humanitas
-Rețeaua Alice, de Kate Quinn, Editura Litera
Fotografia zilei: Machedo de Assis, imaginea clasică (în stânga) și imaginea considerată reală (în dreapta). Sursă: New York Times.