Primele imagini cu activitatea vulcanică de pe luna Io a planetei Jupiter – Cronica Spațială

1. Telescopul spațial James Webb a realizat o imagine spectaculoasă cu o protostea cu o vârstă de aproximativ 100.000 de ani. Aflată în plin proces de transformare într-o stea, protosteaua este încă înconjurată de norul său molecular, iar acesta are forma unei clepsidre. Protosteaua se numește L1527 și se află în constelația Taurus la circa 460 de ani-lumină distanță de Pământ. (NASA)

2. Radarul Goldstone din cadrul rețelei Deep Space Network a analizat doi asteroizi care au trecut aproape de planeta noastră. Unul dintre ei are inclusiv o lună de mici dimensiuni, în timp ce al doilea a fost descoperit cu numai 13 zile înainte să ajungă la cea mai mică distanță de Pământ. Chiar dacă nu a existat riscul ca cei doi asteroizi să lovească Pământul, datele analizate sunt importante pentru strategia de apărare împotriva unui astfel de fenomen natural. (Jet Propulsion Laboratory)

3. Cercetătorii de la Universitatea de stat din Pennsylvania susțin că pot determina existența apei în stare lichidă pe planeta Marte cu ajutorul seismologiei. Undele seismice generate de cutremurele de pe Marte s-ar deplasa prin apa și ar genera astfel semnale electromagnetice unice, care ar fi detectate cu ajutorul unor instrumente precum InSight, care a fost utilizat anterior pe Planeta Roșie pentru identificarea cutremurelor. Aceeași tehnică ar putea fi utilizată și pentru detectarea apei pe lini precum Europa și Enceladus. (EarthSky)

4. Sonda spațială Juno a realizat câteva imagini cu două erupții vulcanice petrecute pe satelitul Io al planetei Jupiter. Acestea sunt primele imagini care surprind activitatea vulcanică de pe această lună și vor permite cercetătorilor să înțeleagă mai bine diferențele comparativ cu erupțiile vulcanice de pe Pământ. (EarthSky)

5. Cercetătorii știu că unele particule de vânt sunt deviate și nu mai ajung pe suprafața Lunii din cauza unor anomalii magnetice din interiorul Lunii, însă până acum nu aveau nicio explicație pentru acest lucru, cu excepția existenței unor cratere de impact. Cercetătorii au folosit un mineral ilmenit, foarte abundent pe Lună, pentru a replica anomaliile magnetice, iar rezultatele indică faptul că acestea ar putea fi provocate de existența lavei vulcanice. (Space)

6. Capsula Starliner a companiei americane Boeing ar putea rămâne andocată la Stația Spațială Internațională peste limita stabilită la 45 de zile, întrucât datele curente arată că bateriile capsulei pot rezista chiar mai mult timp. Misiunea de revenire a echipajului cu capsula Starliner lansat în 5 iunie a fost amânată pe termen nelimitat din cauza unor probleme la sistemul propulsor și a unor pierderi minore de heliu raportate chiar înainte de andocare. Totuși, capsula poate fi utilizată pentru a reveni pe Pământ în cazul apariției unei urgențe. (Space)

7. Astronomii au descoperit încă două galaxii satelit pentru galaxia Calea Lactee în care se află Pământul. Acestea au primit numele Sextans II și Virgo III și se alătură altor 6 galaxii satelit care se află la mai puțin de 1,4 milioane de ani-lumină de Calea Lactee. Noua descoperire ar putea ajuta cercetătorii să înțeleagă mai bine materia neagră. (Astronomical Society of Japan)

8. NASA a anunțat că a oferit companiei private SpaceX un contract în valoare de 69 de milioane de dolari pentru lansarea telescopului spațial Compton Spectrometer and Imager (COSI) în august 2027. Noul telescop NASA are rolul de a studia Universul în raze gamma care au frecvențe foarte ridicate și, implicit, energii foarte mari. (Space)

9. Inginerii NASA au finalizat asamblarea capsulei Orion care va fi utilizată în cadrul misiunii Artemis II din cadrul programului Artemis, în care astronauții vor ajunge pe orbita Lunii înainte de a reveni pe Pământ. Testele electromagnetice s-au încheiat cu succes, iar pasul următor este reprezentat de o serie de teste pentru generarea unui mediu fără aer, cu o presiune foarte scăzută, similară cu cea pe care o vor experimenta astronauții în viitoarele misiuni lunare. (NASA)

10. Roscosmos a anunțat primele detalii despre Stația Orbitală Rusească (Russian Orbital Station – ROS), care va fi utilizată de Rusia ca alternativă la Stația Spațială Internațională (ISS). Primul modul al stației va fi în realitate un modul dezvoltat anterior pentru ISS și va ajunge în spațiu în 2027, iar modulul de ancora va fi trimis în 2028. Al treilea și ultimul modul, considerat modulul de bază al stației, va completa asamblarea în 2029 sau la începutul anului 2030. (TASS)

Ți-ar mai putea plăcea
Primele clipuri video și imagini cu roverul indian de la Polul Sud al Lunii – Cronica Spațială
Astronomii au detectat cea mai timpurie galaxie de până acum – Cronica Spațială