Primele date ale unor studii din Israel arată că prima doză de vaccin Pfizer/BioNTech a redus rata infecțiilor cu 50% – Cronica Știrilor Pozitive

1. Primele date ale unor studii din Israel arată că prima doză de vaccin Pfizer/BioNTech a redus rata infecțiilor cu 50%, la 14 zile de la vaccinare. (TimesOfIsrael)

2. Românii incluși în perioada a doua a campaniei de vaccinare – persoanele cu vârsta peste 65 de ani, cele aflate în evidență cu boli cronice și angajații „care desfășoară activități în domenii-cheie, esențiale” – se vor putea programa pentru vaccinare începând de vineri, 15 ianuarie, de la ora 15.00. În cazul angajaților, înscrierea în platforma de vaccinare va putea fi făcută de către angajator, în timp ce o persoană cu vârsta de 65 de ani, de exemplu, poate fi înscrisă prin medicul de familie sau sunând la un call center – 021.414.44.25. (Profit.ro)

3. Rezultatele unui studiu clinic, realizat pe un număr redus de pacienți, arată ca un medicament experimental Alzheimer a încetinit ritmul cu care pacienții au pierdut capacitatea de a gândi și de a se îngriji de ei înșiși, a anunțat producătorul de medicamente Eli Lilly. (NYTimes)

4. Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a anunţat marţi că a primit o cerere de autorizare a vaccinului împotriva covid-19 AstraZeneca/Oxford şi că ar putea lua o decizie în acest sens la 29 ianuarie. (News.ro)

5. Primele 14.000 de doze de vaccin Moderna au ajuns, marţi seară, în România, pe la Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac 2. Vaccinurile au fost aduse cu o maşină, prima tranşă fiind una simbolică. (News.ro)

6. Premierul a anunţat că a fost aprobată marţi transmiterea către Comisia Europeană a cererii ca România să beneficieze de încă opt milioane de doze de vaccin BioNTech/Pfizer din cele 200 de milioane negociate suplimentar la nivel european. (News.ro)

7. BioNTech estimează că poate produce două miliarde de doze de vaccin împotriva covid-19 în 2021, pe baza ”noului standard” de şase doze de flacon şi lansării în februarie a unei noi instalaţii de producţie în Europa, la Marburg. (News.ro)

8. Emisiile de CO2 au scăzut cu 7% în 2020, până la un nivel înregistrat în urmă cu un deceniu, a anunţat directorul Agenţiei Internaţionale a Energiei. (Digi24)

9. Economia globală va avansa în 2021 cu aproximativ 5%, fiind cea mai rapidă rată de creştere înregistrată în secolul 21, urmând să revină la nivelul dinainte de pandemie până la începutul lui 2022, arată raportul PwC Global Economic Watch 2021, care precizează că revenirea va fi inegală între ţări, sectoare economice şi venituri personale. (News.ro)

10. Moderna a anunțat că dezvoltă trei noi vaccinuri bazate pe tehnologia mRNĂ, pentru gripă, HIV și virusul Nipah. (TechCrunch)

11. Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a anunţat marţi un record absolut de tranzacţionare realizat în 2020, când investitorii prezenţi pe bursa românească au tranzacţionat instrumente financiare în valoare totală de 18,3 miliarde lei, echivalentul a 3,77 miliarde euro, cea mai ridicată valoare din istoria bursei româneşti. (News.ro)

12. Ministrul Muncii a anuntat ieri ca Guvernul va prelungi măsurile active aplicate anul trecut, pentru a sprijini în continuare angajaţii şi angajatorii din sectoarele cele mai vulnerabile. Timpul redus de lucru va fi aplicat pe toată perioada stării de alertă, şomajul tehnic va fi acordat pe toată durat în care e activitatea suspendată, însă nu mai târziu de 30 iunie 2021, iar lucrătorii zilieri vor avea 35% din remuneraţia cuvenită zilei de muncă, măsură aplicabilă tot până la 30 iunie. (News.ro)

13. Producția de automobile din România a înregistrat în 2020 o scădere de 10 procente, mult mai mică în comparație cu piața auto, potrivit informațiilor transmise de ACAROM. În ultimele luni, cele două uzine locale, de la Mioveni și Craiova, au avut o creștere importantă a producției, pe fondul revenirii cererii de automobile. (Profit.ro)

14. Agențiile imobiliare au tranzacționat peste 650.000 mp de spații de depozitare de-a lungul anului trecut, pe toată suprafața României. Marea majoritate a contractelor au vizat înțelegeri noi, aspect pozitiv pentru un an destul de atipic din punct de vedere comercial. (Profit.ro)

15. Oamenii de știință americani au creat un instrument experimental care i-a ajutat să înțeleagă mai bine procesul electrochimic de producere a hidrogenului într-o formă mai ecologică și durabilă decât extragerea acestuia din gazul natural. Hidrogenul este folosit în multe industrii, de la rafinarea metalelor la producția chimică. (Phys.org)

16. Compania indiană Tată Motors, deținătorul mărcilor Jaguar și Land Rover, a anunțat că mai mult de jumătate din autovehiculele vândute în ultimele 3 luni au fost electrice. (BusinessInsider)

17. Piața de PC-uri a avut cel mai bun an din ultimul deceniu. Aceasta a livrat 297 de milioane de unități (Canalys) sau 302 de milioane de unități (IDC), crescând cu 11% sau 13,1% în funcție de estimare. În orice caz, Canalys și IDC dau aceeași ierarhie a producătorilor: Lenovo, HP, Dell, Apple, Acer. (Profit.ro)

18. Anul acesta ar putea avea loc primul transplant de organe de la porc la om. Cu toate modificările genetice realizate până acum, organele de porc nu funcționează foarte mult, astfel că soluția este văzută mai degrabă ca una temporară, până la găsirea unui organ uman. (Future Human)

19. Oamenii de știință britanici de la Universitatea din Bath au creat polimeri durabili din xiloză, cea mai răspândită formă de zahăr natural, găsit în lemn. Xiloza permite un control mai bun asupra proprietăților polimerilor și elimină din procesul de producție produsele de țiței. (Phys)

20. Serviciile de inteligență și securitate nu pot verifica în masă telefoanele și calculatoarele utilizatorilor pe baza unui singur mandat general, a decis Înalta Curte a Marii Britanii, după o dispută legală de 5 ani. Datorită lui Edward Snowden s-a aflat, în 2014, că instituțiile britanice foloseau mandatele generale pentru verificări în masă. (Forbes)

21. Papa Francisc a schimbat luni legea Bisericii Romano Catolice permiţând astfel femeilor să aibă un rol mai important, însă a reiterat că ele nu pot avea calitatea de preot. Într-un nou pas spre egalitate pentru femei în cadrul Bisericii, legea le permite oficial să citească liturghiile, să servească lângă altar şi să distribuie cuminecătura. (News.ro)

Fotografia dimineții – Un înotător/o înotătoare își scutură părul după ce s-a scufundat în apele înghețate ale lacului Lincolnshire, din Marea Britanie. Lindsey Parnaby/AFP/Getty Images:

Ți-ar mai putea plăcea
Sorrento a găsit un anticorp care asigură „inhibarea 100% a infecției cu virusul SARS-CoV-2 a celulelor sănătoase după patru zile de incubație” – Cronica Știrilor Pozitive
„Totuşi, dracu’ nu-i chiar aşa de negru. Păstraţi-vă optimismul şi veţi reuşi să depăşiţi mai uşor situaţia!” – Cronica Stirilor Pozitive