Prima vizită de nivel înalt a unui oficial american în Taiwan din 1979 – Cronica Externă
Europa
1. Svyatlana Tsikhanouskava spear să îl elimine de la putere pe actualul președinte al Belarusului, Alyaksandr Lukashenka, liderul care a rămas cel mai mult la putere în Europa, fiind numit de unii ultimul dictator al continentului. Alegerile vor avea loc pe 9 august. Tsikhanouskaya a declarat că nu își dorește postul de președinte și a promis să renunțe dacă va reuși să îl câștige. (Link)
2. Organizația științifică de top a Franței a avertizat că va urma un al doilea val de coronavirus în această toamnă sau iarnă (Reuters). Experții spun că Belgia și Germania deja se luptă cu al doilea val, în contextul înmulțirii cazurilor de îmbolnăviri, în contextul relaxării măsurilor de restricție. (Politico)
Bonus: Cum a câștigat Lukashenko toate alegerile din Belarus de până acum. (Link)
Rusia
3. Rusia a emis o amenințare foarte puțin voalată împotriva Belarus, din cauza deținerii a 33 de mercenari ruși, care au fost arestați lângă Minsk, sub amenințarea armelor, săptămâna trecută. Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitry Medvedev a declarat că incidental poate avea grave consecințe pentru relațiile bilaterale. Remarcile sale vin doar câteva zile înainte de alegerile prezidențiale cruciale din acest an. Președintele Lukashenka dorește să își extindă cei 26 de ani la conducerea țării. (Link). Președintele Belarusului a acuzat Rusia că a mințit când a spus că presupușii mercenary deținuți de Belarus săptămâna trecută erau în drum către o țară terță (BBC). Acesta a mai spus că o ”unitate” secundară a intrat în Belarus și a avertizat că se plănuiește o revoluție înainte alegerilor prezidențiale din 9 august. (Reuters)
SUA
4. Secretarul American pentru sănătate Alex Azae va călători în Taiwan pentru a întări cooperarea economică și de sănătate publică, fiind prima vizită la nivel înalt în insulă, din 1979. China a protestat împotriva acestei vizite de stat. (Link)
Orientul Mijlociu
5. Consilierul privind securitatea națională al SUA, Robert O’Brien a condamnat implicarea unor forțe străine în Libia, argumentând că acțiunile acestora amenință stabilitatea și comerțul. Mai multe țări sprijină una dintre părțile aflate în război civil în Libia. SUA a acuzat Rusia de folosirea mercenarilor pentru a-și stabili o prezență în regiune. (Link)
6. Mai mulți oficiali ai portului din Beirut au fost puși sub arest la domiciliu, în timpul unei investigații despre uriașa explozie care a avut loc marți, conform guvernului libanez. (BBC)
Asia
7. Premierul indian Narendra Modi a pus fundația unui templu Hindu în Ayodhua, într-un loc ocupat anterior de o moschee. (Link)
8. Sri Lanka a avut alegeri parlamentare miercuri, cu respectarea măsurilor de prevenție a coronavirus. Analiștii prezic o creștere a puterii partidului aflat la guvernare, care poate duce la intensificarea autoritarianismului și la legături mai strânse cu China. (FT)
Africa
9. Egipt se va retrage din ultimele discuții cu Etiopia și Sudan cu privire la marele baraj etiopian Renaissance, din cauza unor îngrijorări provocate de regulile propuse de Etiopia pentru umplerea barajului. Sudan a urmat exemplul Egiptului, citând încercările Etiopiei de a renegocia un acord de împărțire a râului Nilul Albastru, asupra căruia Egipt și Sudan pretind un ”drept istoric”. (AlJazeera). Duminică, 2 august, zeci de mii de etiopieni au ieșit pe străzi în Addis Ababa, pentru a sărbători prima etapă a umplerii marelui baraj etiopian Renaissance, un rezervor care poate conține 74 miliarde de metri cubi de apă, finanțat de guvernul etiopian. (AlJazeera)
America Latină
10. Curtea Supremă a Columbiei a decis măsura arestului la domiciliu pentru senatorul Alvaro Uribe, fostul președinte al țării, în timp ce autoritățile îl investighează pentru mită, fraudă și intimidarea martorilor. Decizia poate accentua diviziunea politică a țării și eroda sprijinul pentru președintele Ivan Duque, care îl consideră pe Uribe un mentor. (NYTimes)