Prima misiune cu echipaj uman a capsulei Starliner a ajuns la Stația Spațială – Cronica Spațială

1. Naveta spațială Starliner produsă de Boeing a fost lansată cu o rachetă Atlas V produsă de United Launch Alliance și a andocat cu succes la Stația Spațială Internațională (ISS). Aceasta a devenit astfel prima misiune a capsulei Starliner cu echipaj uman, iar Boeing devine a doua companie privată capabilă să trimită astronauți pe ISS, după SpaceX, care realizează astfel de misiuni din 2020. Misiunea inaugurală cu echipaj uman a celor de la Boeing are loc cu o întârziere de aproximativ 4 ani comparativ cu data stabilită inițial. Înregistrările integrale ale lansării și andocării:

2. SpaceX a efectuat cu succes al patrulea test cu sistemul Starship, în contextul în care treapta inferioară Super Heavy și treapta superioară Starship au fost recuperate intacte după lansarea inițială în spațiu. Este de departe cel mai reușit test efectuat până acum de SpaceX cu sistemul pe care compania fondată de Elon Musk îl va utiliza pentru a trimite oameni pe Lună în cadrul programului Artemis și pe care vrea să-l utilizeze ulterior pentru misiuni cu echipaj uman spre Marte.

3. Misiunea Chang’e-6, prin care China își propune să aducă pe Pământ probe de roci de pe Lună, decurge conform planului. Landerul misiunii și un vehicul de ascensiune s-au desprins de modulul de service și au aselenizat pe partea îndepărtată a Lunii în 1 iunie. Landerul a colectat până la 2 kilograme de probe de roci care au fost depozitate în vehiculul de ascensiune, iar acesta a fost lansat pe orbita Lunii, unde în 6 iunie a andocat la modulul de service. Rocile colectate au fost transferate în modulul de service, iar pasul următor este ca vehiculul de ascensiune să se decupleze și să se prăbușească pe Lună. Peste aproximativ două săptămâni, modulul de service va începe călătoria spre Pământ pentru a returna probele colectate. (SpaceNews)

4. NASA a decis ca telescopul Hubble să fie utilizat de acum înainte cu un singur giroscop. În prezent, doar trei dintre cele șase giroscoape ale telescopului sunt active, însă unul dintre ele raportează de circa șase luni date greșite, din cauza cărora telescopul a intrat în Safe Mode. Astfel, acesta va fi considerat inactiv, iar NASA va rămâne cu un giroscop activ ca soluție de rezervă. Prin utilizarea unui singur giroscop, performanțele telescopului vor fi diminuate, însă acesta va rămâne activ până în preajma anului 2035. (NASA)

5. O echipă internațională de astronomi a descoperit o cantitate semnificativă de molecule de carbon în discul de praf și gaz al unei stele foarte tinere, cu o masă foarte mică. Descoperirea a fost realizată cu telescopul spațial James Webb prin analizarea stelei ISO-ChaI 147, care are o vârstă estimată la 1-2 milioane de ani și o masă de 0,11 din cea a Soarelui. (NASA)

6. Cercetătorii estimează că o explozie termonucleară care va avea loc pe o gigantă roșie situată în sistemul binar T Coronae Borealis va fi vizibilă pe Pământ în vara acestui an, de la o distanță de 3.000 de ani-lumină de Pământ. O astfel de explozie are loc pe această gigantă roșie o dată la 80 de ani ca urmare a acumulării de hidrogen la suprafață. (NASA)

7. O serie de „gropi” identificate în ultimii ani pe versanții unor vulcani de pe Marte ar putea juca un rol crucial în explorarea planetei cu echipaje umane. Cercetătorii încearcă să afle cât de adânci sunt aceste „gropi” pentru a înțelege dacă ar putea adăposti astronauți, dar și dacă există șanse ca aici să se dezvolte forme incipiente de viață. (Space)

8. Cercetătorii de la Institutul de Energie Atomică din China au realizat o tehnică nouă de identificare a izotopilor de fier în praful lunar. Metoda ar putea ajuta cercetătorii să înțeleagă mai bine modul în care stelele mor și oferă materie primă pentru viitoare stele și planete. (Space)

9. Miliardarul japonez Yusaku Maezawa a anulat misiunea dearMoon prin care intenționa să trimită oameni pe orbita Lunii cu ajutorul sistemului Starship dezvoltat de SpaceX. Decizia a fost luată din cauza faptului că termenul inițial al misiunii a fost 2023, însă misiunea nu poate avea loc din cauza întârzierii cu care SpaceX dezvoltă sistemul Starship. Yusaku Maezawa urma să fie unul dintre pasagerii misiunii. (Yusaku Maezawa)

10. Japonia a finalizat construcția primului satelit din lemn, care urmează să fie trimis în spațiu în luna septembrie cu o rachetă Falcon 9, simultan cu o nouă misiune cu capsula spațială Dragon spre Stația Spațială Internațională. Cercetătorii speră ca satelitul să funcționeze 6 luni pe orbita Pământului înainte să ardă complet la reintrarea în atmosferă. Un astfel de satelit ar putea ajuta omenirea să reducă deșeurile de pe orbita Pământului. (ZME Science)

Ți-ar mai putea plăcea
NASA analizează locul exact în care va fi amplasată baza Artemis Base Camp în cadrul misiunii umane pe Lună – Cronica Spațială
Rover-ul Perseverance a colectat cu succes a doua mostră de rocă marțiană – Cronica Spațială