Prima întâlnire la nivel înalt dintre SUA și China, după preluarea puterii de către Joe Biden, va avea loc pe 18 martie, în Alaska – Cronica Externă

Europa

1. Ambasadorul Uniunii Europene în Marea Britanie, Joao Vale de Almeida, a negat acuzațiile că UE se angajează în naționalism legat de vaccinul COVID-19. Marea Britanie a respins o acuzație a președintelui Consiliului European, Charles Michel, că Marea Britanie și SUA au interzis exporturile de vaccin COVID-19. (Politico)

Bonus: Polonia a declarat un diplomat bielorus nedorit, din cauza acțiunilor ”ostile și nejustificate” ale Belarus. Marți, Belarus a expulzat un consul polonez care a participat la un eveniment în onoarea luptătorilor polonezi în al doilea război mondial, într-un oraș bielorus. Evenimentul se află sub investigație penală. (Link)

SUA

2. Departamentul de stat al SUA a anunțat că secretarul de stat Antony Blinken și consilierul pentru securitatea națională Jake Sullivan se vor întâlni cu diplomatul de top al Chinei, Yang Juechi și cu ministrul de externe chinez Wang Yi, în Alaska, pe 18 martie. Blinken a descris discuțiile ca o oportunitate de a expune îngrijorările SUA cu privire la acțiunile Chinei și a declarat că dialogul subsidiar depinde de un progres tangibil. (Link)

Orientul Mijlociu

3. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a anulat o vizită, programată pentru joi, în Emiratele Arabe Unite. Ar fi fost prima sa vizită oficială de când Israelul și Emiratele Arabe Unite au normalizat relațiile anul trecut. Anularea a apărut după ce soția lui Netanyahu a fost spitalizată cu o infecție de apendice, iar Iordania nu a aprobat planul său de zbor. (TimesofIsrael)

4. Ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu a anunțat că Turcia, împreună cu Qatar și Rusia, au lansat un proces de consultare pentru a discuta cum să găsească o ”soluție politică de durată” a conflictului sirian. Rusia a sprijinit regimul președintelui sirian Bashar al-Assad, în timp ce Turcia și Qatar au sprijinit grupurile rebele anti-guvern. (Reuters)

Asia

5. Japonia a organizat o comemorare la zece ani de la cutremurul din 2011 și a tsunamiului care a ucis aproape șaisprezece mii de oameni, a lăsat mii de alți oameni dispăruți și a cauzat cel mai mare dezastru nuclear global în decenii, când reactoarele s-au topit în Fukushima. La Tokio, premierul Yoshihide Suga, împăratul Naruhito și împărăteasa Masako au participat într-un moment de reculegere. (JapanTimes)

6. Congresul Național al Poporului Chinez a aprobat o rezoluție care ar putea conduce la cea mai mare schimbare electorală în Hong Kong, din ultimii peste douăzeci de ani. Reforma va spori controlul Beijing-ului asupra guvernului din Hong Kong. (Link)

7. Junta militară din Myanmar a acuzat mai mulți oficiali demiși de corupție, pretinzând că fostul lider al țării, Aung San Suu Kyi, a acceptat plăți ilegale și aur. De asemenea a afirmat că observatorii internaționali au interpretat greșit criza din Myanmar. Forțele de securitate au ucis încă opt protestatari ieri. (Link)

8. Optzeci și opt de refugiați Rohingya, inclusiv copii și femei însărcinate, au fost deținuți în afara unui birou pentru drepturile omului al Națiunilor Unite în New Delhi, a declarat un oficial de poliție pentru Al Jazeera. Săptămâna trecută, peste 150 de refugiați Rohingya, au fost deținuți în Kashmirul administrat de India. (AlJazeera)

Africa

9. Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a pretins că în regiunea Tigray din Etiopia a avut loc o curățare etnică (CNN). Separat, un oficial de rang înalt din ambasada etiopiană în SUA a demisionat pentru ceea ce el a numit ”un război genocidar în Tigray” și probleme mai largi de guvernare. (Link)

America Latină

10. Ministrul Apărării din Columbia, Diego Molano Aponte, a refuzat să spună câți copii au fost uciși când armata a bombardat traficanții de cocaină în regiunea Guaviare în cursul acestei luni, dar a admis că cel puțin un copil a murit. (WSJ)

Ți-ar mai putea plăcea
Banca Angliei a estimat că economia Marii Britanii se va reduce cu 9.5% în 2020, cu aproape 5% mai puțin decât proiecția inițială – Cronica Externă
Secretarul General al ONU: Pandemia devine ”o criză de drepturile omului” – Cronica Externă