Preşedintele UDMR nu consideră că discursul lui Viktor Orbán de la Băile Tuşnad a fost unul rasist sau putinist – Cronica dimineții

1. Creditul acordat companiilor nefinanciare a continuat să accelereze în iunie. A fost luna cu cea mai mare creștere nominală din istorie și unul dintre cele mai mari avansuri procentuale. Pe de altă parte, ritmul de creștere al creditului pentru locuințe este în ușoară încetinire. Soldul de credite acordate de bănci firmelor nefinanciare a crescut cu 3,6% în iunie față de mai, la 168,6 miliarde de lei. Avansul de 5,9 miliarde de lei într-o lună este cel mai ridicat de când avem date de la Banca Națională a României. (Profit.ro)

2. Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, nu consideră că discursul lui Viktor Orbán de la Băile Tuşnad a fost unul rasist sau putinist şi apreciază că orice declaraţie trebuie interpretată în context. Liderul UDMR a afirmat că-l cunoaşte foarte bine pe premierul maghiar, a discutat cu el în repetate rânduri şi nu are nicio urmă de rasism în el, iar faptul că vrea pace nu-l face să fie ”un putinist”. (News.ro)

3. Un număr de 823 de zboruri (aterizări și decolări) operate pe Aeroportul „Henri Coandă” din București au înregistrat, în intervalul 21-27 iulie, întârzieri mai mari de 30 de minute, cu o creștere de 55 de zboruri afectate de întârzieri față de săptămâna anterioară. (Profit.ro)

4. Introducerea embargoului în ceea ce privește gazul rusesc este imposibil, a declarat jurnaliștilor cancelarul Austriei, Karl Nehammer. “Austriei consideră imposibilă impunerea unui embargo asupra gazelor rusești. Nu numai pentru că Austria este dependentă de gazul rusesc, de el depinde, de asemenea, industria Germaniei, iar dacă aceasta se va prăbuși, atunci și cea austriacă se va prăbuși, ne așteaptă șomajul în masă”. (Hotnews)

5. Xi Jinping și Joe Biden au avut joi o discuție „sinceră și aprofundată” de două ore, în timpul căreia președintele chinez l-a avertizat pe omologul său american să nu se „joace cu focul” în privința Taiwanului, a relatat o presă de stat chineză. (G4Media)

6. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, va „acorda atenţie” solicitării Departamentului de Stat al SUA de a vorbi cu secretarul de stat Antony Blinken atunci când „timpul o va permite”, a declarat Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe. Zaharova a adăugat: „Acum are un program încărcat cu contacte internaţionale: Consiliul ministerial al OCS de la Taşkent, întâlniri bilaterale”. (Hotnews)

7. Orașul german Hanovra a oprit sistemul de termoficare și a trecut la dușuri reci în toate clădirile publice, din cauza crizei gazelor din Rusia. Este primul mare oraș din Germania care ia o astfel de măsură, după ce Rusia a redus drastic aprovizionarea cu gaz a țării. (Digi24)

8. Vânzările de vehicule electrice au scăzut pentru prima dată în Europa, în ultimii doi ani. Volumul total al vehiculelor electrice și PHEV (hibride cu încărcare) a scăzut cu 8 procente, cauza principală fiind dificultățile cu care s-au confruntat constructorii pentru producția și livrarea mașinilor, în ansamblu. (Profit.ro)

9. Oamenii de știință urmează să dezvolte primul remediu din lume pentru afecțiunile genetice ale inimii prin rescrierea ADN-ului, o mișcare salutată ca un „moment definitoriu” pentru medicină cardiovasculară. O echipă de experți din Marea Britanie, SUA și Singapore va folosi, în premieră, tehnici genetice de precizie pe inimă pentru a proiecta și testa primul tratament pentru bolile moștenite ale mușchiului cardiac, cu scopul de a bloca genele defecte. Studiile pe animale au arătat deja că aceste tehnici funcționează. (TheGuardian)

10. Cel puţin 43 de clinici au încetat să facă întreruperi de sarcină după decizia Curţii Supreme a SUA de a nu mai garanta dreptul femeilor la avort, arată un studiu publicat joi. În cele 30 de zile de după decizia din 24 iunie, 11 state americane au interzis toate avorturile sau pe cele după şase săptămâni de sarcină, a precizat Institutul Guttmacher. Dintre cele 43 de clinici, 23 sunt din Texas, 5 din Oklahoma şi 5 din Alabama. Acestea fie şi-au închis porţile fie s-au orientat către alte servicii. (News.ro)

Fotografia dimineții vine din Perth, Australia, unde robotul Spot a fost prezentat la o conferință de presă a poliției care a anunțat folosirea acestuia în diverse misiuni. Richard Wainwright/AAP:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica dimineții – Parlamentul britanic a preluat controlul Brexitului de la Theresa May
Strict pentru educație, România va cheltui 3,5 miliarde de euro până în 2026 – Cronica dimineții