Președintele Iohannis se întâlnește CEO-ul OMV și președinte al Consiliului de Supraveghere al OMV Petrom – Cronică de Business

1. Președintele Iohannis se întâlnește astăzi cu o delegație OMV Petrom, condusă chiar de către directorul general executiv al OMV și președinte al Consiliului de Supraveghere al OMV Petrom, Alfred Stern, în contextul actualei crize energetice, dar și al dezbaterii politice privind aderarea României la Schengen. (Profit.ro)

2. Marea Britanie a cheltuit cu aproximativ 20% mai puțin per persoană pentru sănătate, la nivelul fiecărui an din ultimul deceniu, comparativ cu țările europene care au economii la fel de mari, potrivit unei noi cercetări care arată că sistemul britanic de sănătată a fost în mod constant lipsit de finanțare. Datele arată că cheltuielile cu sănătatea în Marea Britanie ar fi trebuit să crească cu o medie de 40 de miliarde de lire sterline pe an în ultimul deceniu pentru a egala nivelul înregistrat în alte 14 țări UE. (FT)

3. Într-o mișcare surprinzătoare, boardul Disney a anunțat revenirea imediata, ca CEO, a lui Bob Iger, cel care a condus compania între 2005 și 2020. Iger îl înlocuiește în funcție pe Bob Chapek, care săptămâna trecută anunțase un program mai de restructurări și reduceri. (WSJ)

4. Bilanțul Fed s-a micșorat cu $53,2 miliarde în ultima săptămână, cea mai mare scădere din iulie 2020, însă capacitatea Fed de a-și continua scăderea bilanțului ar putea fi pusă în pericol de scăderea lichidității bancare. (Reuters)

5. În 2019, înainte de pandemie, americanii economiseau 8,8% din venitul lor anual. Procentul a crescut la 16,8% în 2020, cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată. Anul trecut, procentul a scăzut la 11.8%, iar în septembrie acest an a scăzut la 3,1%, cel mai redus nivel din 2008 până în prezent. (WSJ)

6. Europa a eșuat în tranziția sa energetică, a declarat CEO-ul Repsol, cea mai mare companii de petrol și gaze din Spania, invocând repercursiunile războiului din Ucraina. Josu Jon Imaz a declarat că Europa nu a reușit să-și garanteze propria securitate energetică, fiind prea dependentă de livrările rusești, nu a făcut energia suficient de accesibilă și nu a îndeplinit planurile de decarbonizare pentru a face față încălzirii globale. „Ne-am pierdut securitatea energetică și accesibilitatea, devenind dependenți de Rusia. Am abandonat cu adevărat subiectul accesibilității și astăzi avem o situație în care multe familii nu își pot plăti facturile în Europa.” (Reuters)

7. În SUA, dobânda medie pentru creditul ipotecar pe 30 de ani, cel mai popular produs bancar pentru achiziția unei locuințe, a scăzut sub 7%. (Reuters)

8. Platforma de tranzacţionare a criptomonedelor FTX, care a solicitat protecţie faţă de creditori în SUA, prin procedura falimentului, a declarat că datorează celor mai mari 50 de creditori ai săi aproape $3,1 miliarde. (News.ro)

9. Scăderea prețurilor caselor din Suedia s-a accelerat în octombrie, țară nordică fiind afectată de cea mai severă criză imobiliară din ultimele trei decenii. Prețul locuințelor a scăzut cu aproximativ 14% față de vârful înregistrat la începutul acestui an. Este a șaptea luna de scădere consecutivă a prețurilor. (Bloomberg)

10. Xiaohongshu, considerat un echivalent chinez al Instagramului, a fost evaluat undeva între $10 miliarde și 16 miliarde pe piețele private anul acesta, în scădere de la $20 miliarde, cât a fost evaluarea din noiembrie 2021. (FT)

Ți-ar mai putea plăcea
Peste 85% din membrii Asociaţiei Analiştilor Financiar Bancari din România estimează că inflaţia va depăşi 8% în 2022 – Cronica de Business
AstraZeneca și-a vândut participația de 7,7% deținută la Moderna pentru o sumă mai mare de un miliard de dolari – Cronica de Business