Președintele Donald Trump a decis să retragă SUA dintr-un alt acord important privind controlul armelor – Cronica Externă

Uniunea Europeană

1. Națiunile ”frugale” ale Uniunii Europene lucrează la o contra-propunere la cea avansată de parteneriatul franco-german de revenire a economiei prin alocarea a 500 miliarde de euro, prezentat luni. Cele patru state, Austria, Danemarca, Olanda și Suedia, consideră că planul este mult prea generos și insistă pentru acordarea unor împrumuturi financiare în locul oferirii de finanțări și ajutoare. Contr-propunerea celor patru ”frugali” va fi gata în cursul acestei săptămâni, conform unor surse diplomatice confirmate pentru Euractiv. (Euractiv)

2. Ungaria a închis joi zonele de tranzit pentru migranți de pe granițele sale, eliberând din centrele de detenție 300 de refugiați, dar în același timp a înăsprit regulile de primire a solicitanților de azil. Ungaria a fost condamnată de Curtea de Justiție a Uniunii Europene pentru condițiile de detenție a migranților, dar și pentru punerea solicitanților de azil în centre de detenție. (Reuters)

SUA

3. Președintele Donald Trump a decis să retragă SUA dintr-un alt acord important privind controlul armelor, conform unui oficial al administrației. Trump urmează să informeze Rusia în cursul zilei de vineri că SUA nu va mai face parte din Tratatul Open Skies, negociat acum trei decenii, care permite fiecărui stat să zboare deasupra teritoriului celeilalte, cu echipamente cu senzori pentru a se asigura că nu pregătesc o acțiune militară. Decizia lui Trump va fi percepută ca dovadă că SUA intenționează să iasă și dintr-un alt tratat cu Rusia, New START, care expiră la câteva săptămâni după inaugurarea noului președinte. Oficiali americani s-au plâns de mai multe ori că Moscova violează acordul Open Skies, prin interzicerea zborurilor deasupra unui oraș unde se crede că Rusia dezvoltă arme nucleare care pot ajung în Europa, precum și zboruri deaspra zonelor de exerciții militare rusești. În rapoarte clasificate ale Pentagonului și agențiilor de informații americane se arată că Rusia folosește zborurile deasupra Statelor Unite pentru a indentifica infrastructură americană care poate fi atacată cibernetic. (NYTimes)

Orientul Mijlociu

4. Liderul suprem iranian Ayatollahul Ali Khamenei a distribuit pe website-ul său o fotografie în care spune că Palestina va fi Liberă ”soluția finală: rezistența până la libertate”, fiind acuzat de secretarul de stat al SUA Mike Pompeo și de premierul Benjamin Netanyahu că cere exterminarea evreilor și distrugerea Israelului prin invocarea ”soluției finale” naziste. Pompeo a precizat că ”liderul sponsorului global de top al terorismului și antisemitismului neagă Holocaustul, trimite bani și arme teroriștilor anti-Israel și acum invocă apelul nazist pentru soluția finală”. Khamenei a răspuns pe Twitter spunând că ”regimul zionist este cel mai evident exemplu de terorism de stat”. Acesta a cerut și înarmarea palestinienilor din West Bank împotriva ”entității malefice, ca un lup” care este Israelul ”uzurpator”. Khamenei se referă în mod frecvent la Israel ca fiind ”o tumoră canceroasă”. Ulterior posterul a fost șters. (TimesofIsrael)

Asia

5. China își extinde controlul asupra Hong Kong-ului prin impunerea unor noi legi privind securitatea națională, care ar permite Partidului Comunist Chinez mai multă autoritate în Hong Kong, conform unei propuneri anunțată joi. Noile reglementări vor permite autorităților din Hong Kong să anihileze orice proteste motivând necesitatea protejării securității naționale. (NYTimes)

6. China a acuzat marți armata Indiei de pătrundere pe teritorul ei și de ”blocaj” al patrulelor chineze, într-o ”tentativă de a schimba unilateral status-ul” liniei de control dintre cele două țări, în Sikkim și Ladakh. Într-o declarație emisă pe 19 mai, ministrul afacerilor externe chinez s-a referit la incident ca fiind o tentativă a armatei indiene de a intra pe teritoriul chinez. (Link)

Africa

7. Rwanda va elibera din închisoare 50 de femei care au fost încarcerate pentru că au avortat. Președintele rwandez Paul Kagame a decis să le grațieze. Șase dintre aceste femei au fost condamnate la închisoare pe viață, două femei au împlinit deja 25 de ani de închisoare, iar altele au pedepse cuprinse între 12 luni și 20 de ani. Activistele pentru drepturile omului consideră că aceste femei nu trebuiau închise, iar guvernul Rwandei trebuie să abroge toate măsurile punitive împotriva femeilor care își exercită drepturile reproductive astfel cum aleg ele. (TheGuardian)

America Latină

8. Ministrul sănătății din Bolivia a fost demis pentru implicarea sa într-o schemă de cumpărarea a 170 de ventilatoare din Spania la preț supraevaluat necesare pacienților cu COVID-19. Ventlatoarele au fost achiziționate cu un preț de 27.683 dolari fiecare, iar în Spania au prețul de 7.194 dolari. Doctorii bolivieni s-au plâns că aceste ventilatoare nu întrunesc condițiile necesare pentru terapie intensivă. (Link)

Global

9. Un economist de la Stanford University, Nicholas Bloom, crede că recuperarea locurilor de muncă ”va dura mai mult și va arăta mai gri decât ne-am gândit”, întrucât aproximativ 42% din recentele pierderi de pe piața muncii vor fi permanente. Acesta a analizat efectele pandemiei coronavirus asupra pieții muncii. ”Firmele intenționează să îi reangajeze pe acești oameni, dar știm deja din trecut că aceste aspirații deseori nu se dovedesc reale”. Dacă economia globală își revine, va arăta destul de diferit de ceea ce am experimentat până acum. Regulile de distanțare socială devenind noul normal, nu mai este nevoie de la fel de mulți angajați în restaurante, teatre, magazine, arene sportive, avioane. De asemenea, multe companii vor prefera ca angajații lor să lucreze de acasă, ceea ce reduce necesitatea de a intra în trafic și a folosi serviciile din apropierea locului de muncă. Distanțarea socială va accelera și tendința către automatizare, ceea ce va contribui la dispariția anumitor locuri de muncă.  (NYTimes)

10. NASA propune un acord actualizat pentru cooperarea pașnică în spațiu, prin acordurile Artemis menite să prevadă orice potențial conflict din afara planetei, înainte de a se întâmpla, prin modernizarea înțelegerilor anterioare. Propunerea a fost inițiată de efortul SUA de a reveni pe Lună, încercările Indiei de a-și stabili o bază pe Lună și misiunea actuală a Chinei Chang”e-4. Nu doar statele au început să fie preocupate de spațiu, ci și antreprenori cu interese private, cum sunt sateliții Starlink trimiși în spațiu de Elon Musk, iar competiția între state și industrii pentru posibile resurse în spațiu abia începe. NASA dorește un acord complet pentru pământeni în spațiu, propunerea fiind denumită Acordurile Artemis, care vin să completeze Tratatul pentru Spațiul Extraterestru din 1967. (Link)

Ți-ar mai putea plăcea
Iran a anunțat că își va continua programul nuclear – Cronica Externă
Liderul opoziției din Belarus, Svetlana Tikhanovskaya, a fugit în Lituania – Cronica Externă