Presa germană: Premierul Bavariei a căutat la București și Tirana forță de muncă pentru economia germană – Cronica dimineții
1. Două importante publicații germane, Suddeutsche Zeitung și Der Spiegel, scriu că premierul Bavariei a căutat la București și Tirana forță de muncă pentru economia națională, în timp ce în România s-a vorbit la modul protocolar despre relațiile bilaterale dintre cele două țări. ”În România și Albania, ministrul-președinte al Bavariei speră să găsească forța de muncă de care are nevoie urgentă pentru economia națională”, scrie Suddeutsche Zeitung. Și Der Spiegel pune vizita lui Markus Soder la București tot pe seama interesului economic și pe nevoia de a găsi mână de lucru. ”În trecut, CSU a făcut campanie împotriva românilor, acum partidul îi curtează. Markus Söder se află în vizită în România și militează pentru ca această țară să adere cât mai curând la spațiul Schengen. Aceasta nu a fost întotdeauna poziția partidului său. Schimbarea de opinie are motive economice”. (G4Media)
2. Conducerea PSD este îngrijorată că Banca Mondială a cerut ca pensiile militarilor și polițiștilor să fie calculate după o formulă de calcul care prevede 45% din ultimele 12 luni sau 65% din venitul mediu din întreaga carieră. Militarii și polițiștii nu sunt de acord cu această variantă. (Libertatea)
3. Nota de plată pentru criza energetică din Europa se apropie de 800 miliarde de euro. Conform analiștilor de la think-tank-ul Bruegel, din septembrie 2021, țările UE au prevăzut sau alocat 681 miliarde de euro pentru a amortiza impactul crizei energetice asupra companiilor și firmelor, în timp ce Marea Britanie și Norvegia au alocat 103 miliarde de euro și, respectiv, 8,1 miliarde de euro. Comparativ, pentru recuperarea economiilor dupăpandemie a fost alocat, la nivelul UE, un fond de 750 miliarde euro. (Profit.ro)
4. Oraşul Bahmut din estul Ucrainei a fost supus luni unor tiruri intense de artilerie, în timp ce şeful NATO a susţinut afirmaţiile oficialilor locali potrivit cărora a început o nouă ofensivă majoră a Rusiei. Poziţiile din Bahmut au fost fortificate şi doar persoanele cu rol militar mai sunt lăsate să intre în oraş, a declarat un comandant adjunct ucrainean de batalion. The New York Times consideră că interdicţia de intrare a civililor ar putea indica retragerea trupelor ucrainene. Până în prezent, Kievul a revendicat controlul asupra oraşului, afirmând inclusiv că trupele sunt suplimentate şi că pot evacua răniţii. (News.ro)
5. Creșterea economiei Japoniei a încetinit anul trecut, comparativ cu 2021. A treia economie a lumii a înregistrat o creștere anuală de 1,1%, la jumătate față de creșterea din 2021, de 2,1%. În termeni absoluți, PIB Japoniei a fost, în 2022, de $4100 miliarde. (Nikkei)
Din Cronica Sportivă: Liga Campionilor revine marți, cu optimile de finală. De la ora 22:00 se vor juca partidele:
- PSG – Bayern Munchen
- AC Milan – Tottenham
6. Numărul zborurilor comerciale din acest an, media pe șapte zile, urmărite de flightradar24 a ajuns la nivelul din 2019, dinaintea pandemiei. (Link)
7. Casa Albă a organizat luni o conferinţă de presă în care a împărtăşit publicului american ultimele informaţii oficiale în legătură cu obiectele neidentificate care pluteau la înălţime şi pe care armata le-a doborât în ultimele zile, dând asigurări că nu există nicio dovadă de activitate extraterestră, după ce un general american de rang înalt nu a exclus o asemenea ipoteză. (News.ro)
8. Turbinele eoliene și panourile solare au ajuns să genereze suficientă energie electrică pentru a alimenta aproape fiecare casă din China. Producția Chinei de energie eoliană și solară a crescut cu 21% anul trecut, până la 1190 terawați-oră, a anunțat Administrația Națională a Energiei. Consumul total de energie rezidențială a fost anul trecut de 1.340 terawați-oră, în creștere cu 14% față de anul anterior, deoarece mare parte din populație a fost blocată în case din cauza restricțiilor stricte ale guvernului. (Bloomberg)
9. Pakistanul intenționează să-și creasca de patru ori productia energetica pe baza de cărbune pentru a reduce costurile de generare a energiei și nu va construi noi centrale pe gaz în următorii ani, a declarat ministrul energiei. Lipsa de gaze naturale, care reprezintă peste o treime din producția de energie electrică a țării, a generat multiple pene de curent anul trecut. Creșterea prețurilor la gazul natural lichefiat (GNL) după invadarea Ucrainei de către Rusia și criza economică au făcut ca GNL să fie inaccesibil pentru Pakistan. „Gazele nu mai fac parte din planul pe termen lung”, a declarat ministrul pakistanez al Energiei, Khurram Dastgir Khan, adăugând că țara intenționează să-și crească capacitatea energetică internă pe cărbune la 10 gigawați (GW) pe termen mediu, de la 2,31 GW în prezent. (Reuters)
10. Netflix a anunțat luni că a ieftinit abonamentul său de bază pentru clienții din România. Prețul abonamentului de bază (basic) al Netflix pentru România a fost redus de la 7,99 euro la 4,99 euro. Costul abonamentelor standard și premium va rămâne neschimbat, urmând a fi în continuare de 9,99 euro, respectiv 11,99 euro pe lună. (Hotnews)
Fotografia dimineții – Mai multe persoane s-au strâns în jurul unui foc în Kahramanmaraş, Turcia, oraș afectat grav de cutremur. Çağla Gürdoğan/Reuters: