Presa austriacă: Petrom ar putea trece sub controlul unui consorțiu norvegian – Cronica dimineții
Cronica dimineții vă este prezentata de Raiffeisen Smart Market.
1. Petrom, cea mai importantă companie de petrol și gaze din România, poate trece sub controlul unui consorțiu norvegian, care dorește să preia un pachet de control de cel puțin 51% din acțiunile principalului acționar al companiei românești, OMV, susține presa austriacă. Potrivit Kurier și Der Standard, pentru a scăpa de dependența de gazele rusești, guvernul austriac ar fi extrem de interesat în realizarea tranzacției. (Profit.ro)
2. Mai puțin de 15% din salariați din România câștigă peste salariul mediu național. Salariul mediu brut este salariul mediu brut național calculat de INS pentru luna iunie 2022, respectiv 6.413 lei. Este important de precizat că acesta reprezintă o medie la nivelul tuturor angajaților din România, inclusiv a celor din administrația publică. Practic, doar 14,8% dintre salariații cu normă întreagă din economia României câștigă peste 6400 de lei brut. (CursdeGuvernare)
3. Numărul posturilor ocupate în instituțiile și autoritățile publice din România era, în august 2022, de 1.254.395, cu 13.576 mai puține comparativ cu luna precedentă. Posturile ocupate erau în proporție de 63,25% în administrația publică centrală, conform datelor publicate pe site-ul Ministerului Finanțelor. (Profit.ro)
4. În seara zilei de 2 martie 2022, în Dobrogea au căzut, unul după celălalt, un avion MiG-21 LanceR și un elicopter IAR 330 Puma, al doilea trimis în operațiunea de căutare-salvare a pilotului avionului. Informații din dosarul penal susțin că vremea era atât de proastă (ninsoare și condiții de givraj), încât un elicopter al forțelor SUA, Black Hawk, a încercat să plece spre primul accident, dar a revenit imediat. La rându-i, SMURD nu și-a ridicat elicopterul după al doilea accident, tot din cauza vremii. Singurul elicopter care a fost trimis în aer a fost IAR 330 Puma, cu 7 oameni la bord, care s-a prabușit. (Libertatea)
Din Cronica de Carte: Bibliotecile din Marea Britanie vor oferi adăpost oamenilor vulnerabili din cauza crizei provocate de costurile mari ale energiei în această iarnă. Amenzile pentru retururile târzii de cărți vor fi, de asemenea, eliminate de unele biblioteci din Anglia și Țara Galilor, în încercarea de a reduce presiunile financiare (The Guardian)
5. Preşedintele rus Vladimir Putin a acuzat serviciile secrete ucrainene pentru explozia de la podul Kerci, care leagă Crimeea de Rusia. „Autorii, executanţii şi comanditarii sunt serviciile secrete ucrainene”, a spus Putin în timpul unei întâlniri cu şeful Comitetului de Investigaţii din Rusia. (News.ro)
6. Casa Albă a anunţat că SUA vor continua să furnizeze arme Ucrainei şi că preşedintele rus Vladimir Putin a început războiul şi îl poate încheia dacă optează pentru acest lucru. ”Ceea ce vă pot spune este că dl. Putin a început acest război şi dl. Putin îl poate încheia astăzi, pur şi simplu prin mutarea trupelor sale în afara Ucrainei”, a declarat Consiliul Național de Securitate de la Casa Albă, John Kirby. (G4Media)
7. Vladimir Putin vrea să negocieze cu Occidentul o nouă mare „înțelegere” care să reglementeze relațiile Rusiei cu lumea occidentală, întrucât consideră că acordurile încheiate la sfârșitul Războiului Rece nu mai reflectă realitatea lumii de astăzi, a declarat pentru CNN un purtător de cuvânt al președintelui turc Recep Erdogan. „Înțelegem că domnul Putin vrea să aibă o nouă mare negociere, o nouă înțelegere cu Occidentul. Este vorba, parțial, despre Ucraina, fără îndoială, dar cadrul mai larg este, de fapt, o nouă reglementare între Rusia și lumea occidentală”, a declarat Ibrahim Kalin, purtător de cuvânt al Președinției Turciei. (Digi24)
Din Cronica de Mediu: Ghețarii din Munții Alpi (Elvetia) s-au topit anul acesta în cel mai rapid ritm din ultimii 100 de ani. Au pierdut 6% din volum, dublu față de precedentul record din 2003. GLAMOS, organismul elvețian de monitorizare al ghețarilor, se așteaptă ca până în anul 2100, ghețarii din Alpi să piardă 80% din volumul lor actual, dacă emisiile cu efect de seră nu sunt controlate în niciun fel la nivel mondial. ONU a avertizat încă din 2019 că indiferent de măsurile care vor fi luate, o parte a ghețarilor vor dispărea. (reuters.com)
8. Serviciul Federal de Securitate (FSB) al Rusiei a acuzat Ucraina că a atacat teritoriul naţional rus de peste 100 de ori de la începutul lunii. Un total de 32 de sate din regiunile Bryansk, Kursk şi Belgorod de la graniţa cu Ucraina au fost bombardate în ultimele zile, a susținut duminică FSB, adăugând că numărul atacurilor lansate din Ucraina a crescut semnificativ. (Hotnews)
9. Partidul Social-Democrat (SPD) este creditat cu 33% din voturi (în scădere cu 3,7% față de acum cinci ani) la numărătoarea parțială, în alegerile din landul Saxonia Inferioară. Uniunea Creștin Democrată (CDU) are 28% (-5,5%), Verzii 14,5% (+5,8), iar Alternativa pentru Germania (AfD, extrema dreaptă) a obținut 11,2% (+5%). Partidul Liberal Democrat (FDP) nu a mai reușit să treacă pragul electoral de 5% și nu a mai intrat în parlamentul regional. (G4Media)
Din Cronica Sportivă: România a evitat adversarii foarte puternici la tragerea la sorți a preliminariilor Campionatului European 2024 din Germania. ”Tricolorii” vor juca în grupa I, alături de Elveţia, Israel, Kosovo, Belarus şi Andorra.
10. Papa Francisc a luat apărarea migranţilor, duminică, numind excluderea acestora “scandaloasă, dezgustătoare şi păcătoasă”, declaraţie prin care s-aa plasat pe o traiectorie de coliziune cu viitorul guvern de dreapta al Italiei. “Azi, Marea Mediterană este cel mai mare cimitir al lumii”, a afirmat Papa, făcând referire la faptul că numeroşi migranţi au murit încercând să ajungă în Europa. (News.ro)
Fotografia dimineții – Rudele copiilor uciși îi pun, la încheieturile mâinilor, brățări sființite singurului copil care a supraviețuit masacrului de la grădinița din Thailanda. Paweenuch Supolwong, o fetiță de trei ani, a scăpat fără să fie ranită. Wason Wanichakorn/AP: