Premierul Florin Cîţu: Începând de vineri oricine se poate vaccina doar cu buletinul, fără a fi nevoie de programare – Cronica serii
1. Premierul Florin Cîţu a anunţat că de începând de vineri oricine se poate vaccina doar cu buletinul, fără a fi nevoie de programare. El a adăugat că va fi în perioada următoare la mai multe centre de vaccinare pentru a ajuta campania. (News.ro)
2. Premierul Florin Ciţu a declarat că este necesară motivarea populaţiei să se vaccineze, iar oferirea de facilităţi pentru cei care o fac i se pare normală. ”Dacă Germania are beneficii pentru persoanele vaccinate, cred că şi pentru noi este ok”, a afirmat premierul, întrebat dacă nu este vorba despre discriminare. (News.ro)
3. Grupul Statelor împotriva Corupţiei (GRECO) afirmă, în raportul de evaluare privind România, prezentat miercuri, că actualul nivel de conformare a autorităţilor de la Bucureşti cu recomandările anterioare este foarte scăzut, astfel că rămâne „global nesatisfăcător”. Raportul menționează că autorităţile par a fi hotărâte să inverseze sau să abandoneze multe din reformele judiciare controversate şi critică în special faptul că cea mai mare parte a recomandărilor GRECO cu privire la membrii Parlamentului nu au fost abordate. (News.ro)
4. Fondurile de pensii private obligatorii aveau active în valoare de 80,238 miliarde de lei, la 31 martie 2021, în creștere cu 33,34% față de nivelul existent la 31 martie 2020, potrivit datelor Autorității de Supraveghere Financiară (ASF). Titlurile de stat dețineau cea mai mare pondere în cadrul activelor, de 52,12 miliarde de lei, respectiv 64,96%. Pe locul doi de aflau acțiunile, cu 19,084 miliarde de lei (23,79%). Obligațiunile corporative se situau pe locul al treilea din acest punct de vedere, cu 2,89 miliarde de lei, respectiv 3,61% din totalul activelor. (Profit.ro)
5. Liderul deputaţilor AUR George Simion a anunţat azi că partidul va participa la alegerile parlamentare din Republica Moldova, care vor avea loc pe 11 iulie. Partidul a fost înregistrat la Chișinău cu aceeaşi siglă şi aceeaşi denumire. (News.ro)
O stire din Cronica de Tehnologie: Guvernul belgian a fost victima unui masiv atac DDoS, care a doborât cea mai mare parte a infrastructurii guvernamentale. Ținta a fost Belnet, un ISP finanțat de guvern. Se estimează că au fost afectate rețelele a peste 200 de organizații guvernamentale, inclusiv portalul de programări pentru vaccinarea anti COVID-19. (The Record)
6. Statele Unite au înregistrat anul trecut cel mai mic număr de noi născuți din ultimii peste 40 de ani. Aproximativ 3,61 milioane de noi născuți au fost înregistrați, cu 4% mai puțini decât în 2019. (WSJ)
7. Royal Navy testează echipamente jet, care-i ajută pe marinari să “zboare” deasupra apei, dintr-un vas în altul. Echipamentele, dezvoltate de Gravity Industries de mai mulți ani, au devenit mai mici și mai ușoare, iar oficialii britanici spun că pot fi folosite pentru combaterea pirateriei. (The Verge)
8. Donald Trump și-a lansat un blog, pe care promite că va posta “direct de la birou”, după ce a fost blocat pe platformele sociale. Lansarea vine cu doar o zi înainte că o comisie independentă, numită de Facebook, să anunțe un verdict în cazul fostului președinte. (BBC)
9. Cel mai mare urs brun din România – Arthur – ar fi fost împușcat într-o arie naturală protejată din județul Covasna, de către prințul austriac Emanuel von und zu Liechtenstein, vânător de trofee, conform organizațiilor Agent Green și VGT (Austria). Şeful Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, spune că a fost declanşată o anchetă şi că, probabil, instituţia se va îndrepta către alte organe de cercetare. ”Vrem să vedem în ce condiţii a fost împuşcat exemplarul respectiv”, a declarat Berceanu. (Hotnews)
10. Medicii legiști din Suceava au constatat că decesul bebelușului survenit în ianuarie, la 12 ore de la botez, nu are legătură cu procedura din biserică. Ei susțin că micuțul a murit ca urmare a unei probleme cardio-respiratorii. Raportul legiștilor a vizat contextul în care un bebeluș de șase săptămâni a murit la sfârșitul lunii ianuarie, la Suceava, după ce a fost botezat. Atunci, în spațiul public s-au declanșat valuri de reacții despre procedura în timpul botezului. (Digi24)