Premierul Belgiei: Următoarele cinci, până la zece ierni ar putea fi dificile în Europa – Cronica dimineții
1. Veniturile colectate la bugetul general consolidat în primul semestru din 2022 au fost cu 22,9% peste nivelul din primele șase luni ale anului trecut, dar și peste așteptările Guvernului. O analiză realizată de specialiștii Ministerului Finanțelor Publice oferă detalii cu privire la sursele veniturilor suplimentare. Din raport mai reiese că au existat și capitole bugetare unde rezultate au fost cu mult sub așteptări, cea mai dramatică situația fiind la absorbția fondurilor europene, unde minusul a fost de aproape două miliarde de euro. Cele mai semnificative creșteri „neprogramate” din primul semestru din 2022:
– venituri nefiscale: încasări cu 7,9 miliarde peste nivelul programat;
– alte impozite și taxe pe bunuri și servicii: încasări cu 6,5 miliarde peste nivelul programat;
– TVA: încasări cu 2,2 miliarde peste program;
– Impozite pe profit și venit: cu 1,2 miliarde peste program. (CursdeGuvernare)
2. Moneda europeană a coborât luni sub paritatea cu dolarul, un nivel care nu a mai fost atins din anul în care a fost lansată în circulație, în 2002. Euro a pierdut 0,84% luni după-amiază, până la 0,9951 dolari. (Profit.ro)
3. Guvernul vrea să modifice legislația primară care reglementează sistemul de pensii private obligatorii (Pilonul 2) și facultative (Pilonul III), principalele măsuri fiind eliminarea comisionului aplicat direct pe contribuția participanților, introducerea în structura organizatorică a administratorilor a unui comitet special care să verifice modul în care sunt investiți banii contribuabililor, precum și mai multe sancțiuni pentru administratorii care încalcă legea și un regim mai strict de verificare, autorizare și control al administratorilor. (Profit.ro)
4. Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan susţine că „nu s-a pus problema scoaterii UDMR de la guvernare nicio clipă” după afirmaţiile lui Viktor Orban care au provocat reacţii dure la nivel european. Afirmaţia liderului liberal vine în contextul în care presa maghiară a publicat un material în care liderul UDMR Kelemen Hunor consideră că scandalul iscat după afirmaţiile premierului maghiar la Băile Tuşnad ar fi avut drept scop scoaterea UDMR din Guvern. (News.ro)
5. Premierul Belgiei Alexander De Croo a avertizat ca următoare 5 – 10 ierni vor fi dificile pe fondul creșterilor de preț pentru energie. “Situația este dificilă în toată Europa”, a declarat De Croo. Prețul gazelor naturale a crescut de 15 ori peste media prețului pe timp de vară, în condițiile în care livrările din Rusia sunt incerte. (Bloomberg)
Din Cronica Sportivă: Manchester United a învins FC Liverpool, scor 2-1, într-un meci contând pentru etapa a treia din Premier League. Cristiano Ronaldo a fost rezervă şi a fost introdus în joc în minutul 86. ”Diavolii” au condus cu 2-0 după golurile marcate de Jadon Sancho (min. 16) şi Marcus Rashford (min. 53). Mohamed Salah a redus din diferenţă în minutul 81. Cele mai importante faze se pot vedea aici.
6. Inflația în Germania ar putea ajunge la 10% în această toamnă, a avertizat Banca Centrală Bundesbank. Ar fi cel mai ridicat nivel din ultimii 70 de ani. (Link)
7. Statele Unite au respins cererea Ucrainei de interzicere completă a vizelor pentru cetățenii ruși, motivația fiind că Washingtonul nu dorește să blocheze refugiul dizidenților și a celor care sunt vulnerabili la abuzurile regimului Putin. (Reuters)
8. Rusia a acuzat serviciile speciale ucrainene de uciderea Daria Dughina, fiica unui important ideolog ultranaţionalist, Aleksandr Dughin, potrivit agenţiei de presă ruseşti de stat TASS. Preşedintele rus, Vladimir Putin a transmis condoleanţe familiei lui Aleksandr Dughin, calificând moartea Dariei Dughina drept „o crimă josnică şi crudă”. Ucraina a negat orice implicare în uciderea lui Dughina, calificând acuzațiile drept ficţiune. (News.ro)
9. Un nou studiu sugerează că țintirea unor zone specifice ale creierului cu un curent electric slab, în sesiuni repetate de 20 de minute, timp de patru zile, ar putea ajuta la prevenirea declinului memoriei timp de cel puțin o lună. Nu e clar dacă acest “tratament” ar putea ajuta persoanele care suferă de demență. (TheGuardian)
10. Şefa guvernului finlandez Sanna Marin a fost testată negativ la testul antidrog pe care l-a efectuat pentru a „disipa suspiciunile”, a anunţat luni anturajul său, după ce o înregistrare video în care ea apărea petrecând a suscitat un val de critici. Urina Sannei Marin a fost testată pentru mai multe tipuri de droguri, precum cocaină, amfetamină, canabis şi opioide, a precizat Iida Vallin, o consilieră a premierului. (Hotnews)
Fotografia dimineții – NASA a publicat o imagine a planetei Jupiter fotografiată de telescopul NASA James Webb: