Premianții Galei Radio România Cultural 2022 – Cronica de carte

1. Alina Nelega, pentru cartea ”Un nor în formă de cămilă” (Premiul pentru Proză) și Simona Popescu, pentru „Cartea plantelor și animalelor” (la categoria Poezie) sunt printre premianții Galei Radio România Cultural 2022. Premiul special pentru literatură a fost decernat Librăriei “La Două bufnițe” din Timișoara. (Radio România Cultural)

2. Satul Urueña, din nord-vestul Spaniei, a luptat împotriva depopulării cu o armă inedită: s-a reinventat ca un hub literar. Autoritățile locale au investit 3 milioane de euro în 2007 în acest scop, oferind spații pentru librării la un preț simbolic de doar 10 euro. Populația totală a rămas sub 100 de persoane și în prezent, dar există acum 11 magazine care vând cărți, din care 9 librării, precum și un centru de conferințe. 19.000 de turiști au vizitat satul în 2021. (New York Times)

3. „Acolo unde cântă racii”, de Delia Owens (la noi, la Editura Pandora M), „Învățare”, de Tara Westover (Editura Publica) și „Eleanor Oliphant se simțe excelent”, de Gail Honeyman (Editura Rao) se află pe lista celor mai populare 60 de cărți noi, recenzate pe platforma Goodreads, din ultimii cinci ani. (Goodreads)

4. „Acolo unde cântă racii” se află și pe lista celor 21 de cărți pentru care cititorii BuzzFeed și-ar dori să se întoarcă în timp pentru a le citi din nou pentru prima oară, alături de volume precum „Drumul spre casă”, de Yaa Gyasi (Editura Litera) și „Ispășire”, de Ian McEwan (Editura Polirom). (BuzzFeed)

5. Știri pozitive din lumea literară:

-Asociația OvidiuRo și Kaufland România au lansat cea de-a treia ediție a proiectului „Punguța cu două cărți”, care încurajează lectura începând de la naștere. 20.000 de Punguțe vor ajunge la copii din medii defavorizate (România pozitivă); 

-S-a lansat site-ul Cod de Poveste, care promite o nouă proză scurtă în fiecare săptămână de la un autor român, pentru cei care preferă să-și petreacă inteligent timpul liber online. Invitatul primei săptămâni: Cornel George Popa (Link); 

-Asociația pentru Educație Digitală Bigger Picture a creat platforma gratuită notebune.ro, pentru pregătirea elevilor de liceu și de gimnaziu pentru examenele de final de an la matematică și limba și literatura română (Edupedu);

-Bibliotecile Publice din New York au lansat o inițiativă numită Books for All, care își propune să pună la dispoziția tuturor, gratuit, cărților interzise pe teritoriul SUA (NPR).

6. Printre cele 14 ecranizări ale unor cărți pe care ar trebui să le vedeți în 2022 se numără „Conversations With Friends”, adaptare după „Conversații cu prieteni”, de Sally Rooney (la noi, la Curtea Veche Publishing), „Salem’s Lot”, după romanul omonim al lui Stephen King (Editura Nemira) și „A Man Called Otto”, ecranizare după excelentul roman al lui Fredrik Backman (apărut la noi la Editura Art). (Time)

7. „Strania bibliotecă”, de Haruki Murakami (la noi, la Editura Polirom), „Casa de pe Strada Mango”, de Sandra Cisneros (Editura Hecate), „Toate sistemele în alertă”, de Martha Wells (Editura Paladin) și „Să cunoaștem, dacă avem șansa”, de Becky Chambers, sunt printre cele mai bune 20 de cărți sub 20 de pagini. (Bookriot)

8. Cele mai vândute cărți din SUA, conform New York Times: la categoria Fiction, pe locul întâi se află o noutate, volumul „The Investigator”, de John Sandford; la categoria Non-Fiction, pe locul întâi se află tot o noutate, „Freezing Order”, de Bill Browder, o poveste reală despre felul în care autorul a devenit inamicul lui Putin. O altă noutate interesantă în top, la categoria non-ficțiune, volumul „Left on Tenth”, de Delia Ephron, despre felul în care autoarea și-a pierdut sora și soțul din cauza cancerului, ulterior primind ea însăși diagnostic de leucemie. (New York Times)

9. Recomandări cărți în limba română, apariții noi sau reeditări:

-Labiș. Jurnalul pierdut, de Cosmin Perța, Editura Polirom

-Jurnal esențial. 1981-2002, de Monica Lovinescu, Editura Humanitas

-Invențiile ocazionale, de Elena Ferrante, Editura Pandora M

-Omul din viitor. Viața vizionară și ideile lui John Von Neumann, de Ananyo Bhattacharya, Editura Publica

-Mirarea filozofică. O istorie a filozofiei, de Jeanne Hersch, Editura Humanitas

-Înainte de Eden, de Margaret Atwood, Editura Corint Fiction

-Istoria lui Dumnezeu, de Karen Armstrong, Editura Nemira

-Intelectualii în Evul Mediu, de Jacques Le Goff, Editura Meridiane

10. Pe scurt, din lumea literară:

-Editura Headline a achiziționat autobiografia lui Rob Halford, solistul trupei de heavy metal Judas Priest (BookSeller); 

-Lauren Groff a câștigat Premiul Joyce Carol Oates 2022, în valoare de 50.000 de dolsari, pentru volumul său, Matrix (Publishers Weekly); 

-Volumul „Invisible Child”, de Andrea Elliot, a câștigat Premiul de carte Gotham (Associated Press); 

-Sathnam Sanghera, Elif Shafak și A.K. Blakemore sunt printre cei șase scriitori nominalizați la Premiul Ondaatje, al Societății Regale de Literatură (BookSeller);

-Genesis Publications va publica „Came the Lightening: Twenty Poems For George”, un volum de poezie semnat de Olivia Harrison și dedicat soțului său, George Harrison, la cea de-a 20-a comemorare a morții sale (BookSeller).

Fotografia ediției: Interiorul unei librării din Urueña. Sursa: Samuel Aranda pentru The New York Times.

Ți-ar mai putea plăcea
Cea de-a XII-a ediție a FILIT Iași va avea loc în perioada 23-27 octombrie 2024 – Cronica de Carte
Nominalizările International Booker Prize 2024 – Cronica de Carte