Potrivit Eurostat, în România sunt 1,7 milioane de cupluri fără copii, cu 700.000 mai multe decât în urmă cu 10 ani – Cronica serii

1. Institutul Național de Statistică a publicat marți datele privind numărul nașterilor din primele 7 luni ale acestui an: circa 84.000 – confirmând trendul descrescător al noii generații. În România avem localități în care nu s-a născut niciun copil în ultimii trei ani. Natalitatea e zero. Și avem alte sute de localități în care în 2023 au venit pe lume cel mult 5 copii. Potrivit Eurostat, în România avem 1,7 milioane de cupluri fără copii. În urmă cu 10 ani numărul lor era de puțin peste un milion. (Hotnews)

2. Un raport OCDE arată că România cheltuie anual pentru un elev $6.279, comparativ cu media tarilor OCDE de $14.209. „În majoritatea țărilor, cheltuielile cresc în funcție de nivelul educațional. În România, cheltuielile per elev sunt de $3.346 în învățământul primar, $6.885 în învățământul secundar (liceu) și $10.137 în învățământul terțiar (universitar)”, se notează în raport. În 2021, România a cheltuit 2,5% din produsul intern brut (PIB) pentru educație, inclusiv cercetare și dezvoltare. La acest capitol, media OCDE este de 4,9%. (Hotnews)

3. Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH) anunţă că a transmis Avocatului Poporului solicitarea de a ataca la Curtea Constituţională legea privind donarea sistemului Patriot către Ucraina, argumentând că legea fundamentală interzice înstrăinarea (vânzarea sau donarea) bunurilor proprietate publică, aşa cum este şi acest sistem de apărare. (News.ro)

4. Ministrul de Finanțe al Germaniei, Christian Lindner, a spus un nu ferm la apelul lui Mario Draghi pentru mai multe datorii comune ale UE pentru a stimula investițiile private. Planul conceput de Draghi prevede, printre altele, și emiterea de datorie comună de către UE, o soluție respinsă în mod tradițional de Germania și Olanda și care au făcut o excepție în pandemia Covid. (G4Media)

5. Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, îşi va prezenta echipa de comisari pentru noua legislatură abia săptămâna viitoare, în cadrul sesiunii plenare a Parlamentului European de la Strasbourg, şi nu săptămâna aceasta, aşa cum fusese planificat oficial, din cauza Sloveniei, care nu a finalizat procedura de nominalizare a comisarului. (Digi24)

Din Cronica de Tehnologie: Australia va interzice copiilor sub 16 ani să mai acceseze platformele sociale precum Facebook, Instagram sau TikTok. O legislație în acest sens va fi introdusă la nivel federal anul acesta, pentru a face copiii să lase telefoanele și să se ducă pe terenurile de fotbal, cum spune premierul Anthony Albanese. (SCMP)

6. Prețul petrolului a continuat să scadă marți, coborând sub pragul de $70 per baril, pentru prima oară din Decembrie 2021, când era pandemie. Prețul unui baril de petrol Brent a scăzut la $69,32 per baril, în timp ce prețul unui baril WTI a scăzut la $66,45 per baril. (FT)

7. Economia Ucrainei a crescut cu 3,7% în trimestrul doi din 2024, în timp ce nivelul inflației a rămas modest, a anunțat premierul Denis Șmîhal, transmite Reuters. Exporturile înregistrează o creștere solidă și au atins deja nivelul de dinaintea războiului, a declarat oficialul la o conferință de presă. (Profit.ro)

8. Patru astronauţi privaţi au fost lansaţi în spaţiu marţi dimineaţă într-o capsulă Crew Dragon modificată, dând startul misiunii private de cinci zile Polaris Dawn a SpaceX, care îşi propune să testeze noi modele de costume spaţiale şi să efectueze prima plimbare spaţială privată. (News.ro)

9. La un an după prima operaţie de transplant total de ochi şi parţial de faţă, efectuat în premieră de spitalul american NYU Langone, organul şi ţesuturile transplantate au supravieţuit fără respingere. Deşi pacientul nu poate vedea cu ochiul transplantat, unele celule retiniene încă răspund la stimuli luminoşi, după cum arată testele specializate, iar calitatea vieţii pacientului s-a îmbunătăţit semnificativ. (News.ro)

10. Pierderile cauzate de fraudele crypto au crescut anul trecut cu 45% YoY la $5.6 miliarde. 71% din pierderi vin din înșelătoriile cu investiții, iar $1.6 miliarde au fost pierdute de persoane de peste 60 de ani. (Reuters)

Ți-ar mai putea plăcea
Stare de urgență în sudul Californiei după cutremurul din această dimineață – Cronica serii
Anul 2022 a fost al treilea cel mai călduros an din istoria măsurătorilor meteorologice din România – Cronica serii