Portugalia, țara invitată la Bookfest 2025 – Cronica de Carte

1. Cea de-a XVIII-a ediţie a Salonului international de carte Bookfest, care se va desfăşura la Romexpo în perioada 28 mai – 1 iunie, are drept invitat de onoare Portugalia. Lista invitaţilor portughezi la Bookfest 2025 include doi dintre laureaţii prestigiosului Premiului „José Saramago”, respectiv José Luís Peixoto, cel care a câştigat premiul în anul 2001, şi de Gonçalo M. Tavares, laureatul din 2005, ambii traduşi în limba română. (News.ro)

2. „Solenoid”, de Mircea Cărtărescu, apărut la Editura Humanitas, a fost enumerat pe poziția nr. 12 pe lista „25 – le meilleur de la littérature” (cele mai bune 25 cărți ale secolului 21), de către prestigioasa revistă franceză Télérama. Pe primele trei locuri se află volumele „2666”, de Roberto Bolano (Editura Pandora M), „Austerlitz”, de W. G. Sebald (Editura Art) și „Vremuri second-hand”, de Svetlana Aleksievici (Editura Humanitas). (Răsfoiala)

3. În perioada 10–12 mai, va avea loc cea de-a opta ediție a festivalului de conferințe „Despre lumea în care trăim” și vor fi prezenți pe scena Ateneului Român personalități precum Agnes Arnold-Forster, Jean-François Braunstein, Oliver Jens Schmitt, Viorica Marian, Horia-Roman Patapievici și partenerii lor de dialog, Alexandra Furnea, Marian Voicu, Cristian Leonte, Cătălin Ștefănescu, Gabriel Liiceanu. (Hotnews)

4. „Corecții”, de Jonathan Franzen (la noi, la Editura Polirom), „Oryx și Crake”, de Margaret Atwood (Editura Art), „Atlasul norilor”, de David Mitchell (Editura Humanitas Fiction), „Jonathan Strange & Mr Norrell”, de Susanna Clarke (Editura Rao) și „Galaad”, de Marilynne Robinson (Editura Litera), se află pe lista celor mai bune cărți de ficțiune (de până acum) din secolul al XXI-lea. (Kirkus Reviews)

5. Poveştile care vorbesc despre emoţii, prietenie, curaj sau perseverenţă şi susţin dezvoltarea socio-emoţională a copiilor se află în topul achiziţiilor de carte, arată o analiză realizată cu ocazia Zilei Internaţionale a Cărţii pentru Copii de Editura Didactica Publishing House. Preferinţele pentru aceste lecturi se observă atât pe segmentul dedicat cititorilor mici – 0-3 ani, respectiv 3-6 ani, cât şi în privinţa cititorilor independenţi, adică segmentul 7-12 ani. (News.ro)

6. În cadrul Târgului de carte pentru copii de la Bologna, Premiul Memorial Astrid Lindgren, supranumit „Premiul Nobel pentru literatura pentru copii”, a fost acordat autoarei franceze Marion Brunet. (Publishers Weekly) De asemenea, au fost anunțate și premiile Târgului de carte, respectiv cele mai bune edituri pentru cărți pentru copii ale anului, inclusiv Editura Fatatrac (Italia), Mila’s Books (Noua Zeelandă) și Imagnary House (Africa de Sud). (Publishers Weekly)

7. „America”, de Franz Kafka (Editura Polirom), „Sentimentul unui sfârșit”, de Julian Barnes (Editura Nemira), „Liberă”, de Lea Ypi (Editura Pandora M) și „Eu care n-am cunoscut niciodată un bărbat”, de Jacqueline Harpman (Editura Alice Books), sunt printre cele mai bune 7 cărți despre noi începuturi și vieți recâștigate. (Răsfoiala)

8. Cele mai vândute cărți din SUA, conform New York Times: la categoria Fiction, pe locul întâi se află o noutate, respectiv volumul „Lethal Prey”, de John Sandford (al 35-lea volum din seria Prey); la categoria NonFiction, pe locul întâi se află pentru a doua săptămână consecutivă volumul „Everything is Tuverculosis”, de John Green, o carte despre lupta dusă de-a lungul timpului împotriva tuberculozei. O noutate interesantă în top, la categoria non-ficțiune, respectiv „When the Going Was Good”, de Graydon Carter și James Fox, memoriile fostului editor de la Vanity Fair. (New York Times)

9. Recomandări cărți în limba română, apariții noi sau reeditări:

-Reeducare și represiune în comunism. O istorie politică a închisorii Aiud, de Dragoș Ursu, Editura Corint

-M-a făcut mama existențialist. Jurnal, memorii, confesiuni, de Constantin Cheianu, Editura Cartier

-Ieșirea din vârtej, de Peter Demeny, Curtea Veche Publishing

-Aligri și cele patru anotimpuri, de Alina Lavinia Grigoraș, Editura Leviathan

-Un atac de panică, de Ionuț Șendroiu, Editura Humanitas

-Forma tăcerii, de Cristian Fulaș, Editura Litera

-Totul e deocamdată, de Andrei Crăciun, Editura Litera

-Maiorescu. Confesiunile unui stoic, de Adrian Jicu, Editura Polirom

-Și alte povestiri, de Gheorghi Gospodinov, Editura Trei

-Cartea pe care vrei sa o citească toți cei pe care îi iubești (și poate câțiva dintre cei pe care nu-i iubești), de Philippa Perry, Editura Trei

10. Pe scurt, din lumea literară:

-Ministerul Educației și Cercetării din România a lansat platforma EduLib, o bibliotecă digitală cu peste 3.700 de lecții interactive pentru gimnaziu. Platforma este gratuită inclusiv pentru școlile românești din diaspora (Link); 

-A fost anunțată a doua selecție a Premiului Jean d’Ormesson 2025 (ActuaLitte); 

-Miranda July și Elizabeth Strout sunt printre autoarele nominalizate la Women’s Prize for Fiction 2025 (The Guardian); 

-„The Cafe at the Edge of the Woods”, de Mikey Please, a primit Premiul Waterstones pentru cea mai bună carte pentru copii (The Guardian); 

-Cele mai bune cărți despre politică din anul 2024 (Five Books); 

-7 cărți despre femeile periculoase și fascinante din Evul Mediu (Electric Literature). 

Fotografia săptămânii: Topul celor mai bune 25 de romane din secolul al XXI-lea conform revistei franceze „Télérama”. Sursa: Telerama.fr.

Ți-ar mai putea plăcea
Cele mai bune 100 cărți fantasy din toate timpurile – Cronica de carte
„The Enigma of Room 622”, de Joël Dicker, cea mai populară carte din Europa în timpul pandemiei – Cronica de carte