Populaţia României, după domiciliu, la 1 iulie 2022 a ajuns la 21,943 milioane de persoane – Cronica serii

1. Arhiepiscopia Bucureştilor va organiza duminică, la biserica Sfântul Nicolae – Broşteni, o slujbă de pomenire a celor 64 de persoane care şi-au pierdut viaţa acum 7 ani în tragicul incendiu din clubul Colectiv. Slujba Sfintei Liturghii, care va fi săvârşită în biserica parohiei Sfântul Nicolae – Broşteni situată în apropierea fostului club Colectiv, va începe la ora 8.30, anunţă Patriarhia României. (News.ro)

2. Câştigul salarial mediu brut este estimat să crească în 2022 cu 10,6%, până la un nivel de 6.120 lei, însă, pe fondul inflaţiei accentuate, câştigul salarial real probabil va scădea cu circa 2%, potrivit Prognozei pe termen mediu 2022-2026, varianta de toamnă, publicată de Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză. (Digi24)

3. România a ajuns la un grad de umplere de peste 95% a depozitelor sale subterane de înmagazinare a gazelor naturale, situându-se pe poziția a 8-a în UE în topul procentual al înmagazinărilor efectuate. Și asta în pofida faptului că, de la începutul lunii octombrie, Depogaz a declanșat operațiunile de extragere a gazelor din unele din depozitele sale. În continuare, volumul de gaz injectat în ultimele zile este de aproape două ori mai ridicat decât cel extras. (Profit.ro)

4. Populaţia României, după domiciliu, la 1 iulie 2022 a ajuns la 21,943 milioane de persoane, cu 0,5% mai mică faţă de 1 iulie 2021, arată datele Institutului Naţional de Statistică. Populaţia urbană şi cea de sex feminin sunt majoritare (56,2%, respectiv 51,2%). Fenomenul de îmbătrânire demografică s-a accentuat, populaţia vârstnică de 65 ani şi peste depăşind cu 672.000 persoane populaţia tânără de 0-14 ani (3,860 milioane faţă de 3,188 milioane de persoane). (Digi24)

Din Cronica de Business: Apple a raportat venituri record, la nivel de trimestrul trei/calendaristic, patru/al companiei, în creștere cu 8%, ritm anual. Veniturile au fost de $90,1 miliarde, în timp ce profitul a crescut cu 1%, ritm anual, până la $20,7 miliarde. Pe tot anul fiscal, Apple a generat venituri de $394,3 miliarde. Veniturile din vânzarea iPhone-urilor au crescut cu aproape 10%, în ritm anual, fiind de $42,63 miliarde. (CNBC)

5. Sancţiunile împotriva Rusiei şi contrasancţiunile emise de Rusia ar putea duce la perturbări în lanţurile globale de aprovizionare şi la penurie, de exemplu, de produse energetice, materii prime, produse agricole şi metale, conducând, în consecinţă, la creşteri şi mai mari ale costurilor operaţionale, arată raportul trimestrial al OMV Petrom. Compania estimează că preţul mediu al ţiţeiului Brent va fi în acest an de peste 100 de dolari pe baril, faţă de 71 dolari în 2021. (News.ro)

6. Comisia Europeană a salutat acordul încheiat ieri seară, 27 octombrie, de către Parlamentul European și Consiliu care garantează că toate autoturismele și camionetele noi înregistrate în Europa vor avea emisii zero până în 2035. (G4Media)

7. Sistemul de tarifare propus pentru București, valabil pentru toate categoriile de utilizatori (persoane fizice sau juridice), prevede un tarif unic/oră de 5 lei (aplicabil în intervalul orar 8.00-20.00, de luni până vineri), un abonament de 25 lei/zi și un abonament de 500 lei/lună. Pentru riverani, propunerea este pentru un abonament lunar de 50 lei și un abonament anual de 500 lei. (Profit.ro)

8. Liderul PSD Marcel Ciolacu a anunţat că prim-vicepreşedintele partidului Gabriela Firea va fi candidatul social-democraţilor la Primăria Generală a Municipiului Bucureşti. (News.ro)

Din Cronica de Tehnologie: Instagram a trecut de 2 miliarde de utilizatori lunari, devenind al treilea produs Meta care depășește acest prag, după Facebook (care este aproape de 3 miliarde de utilizatori lunari) și WhatsApp. Instagram depășea pragul de 1 miliard de utilizatori în iunie 2018. (Bloomberg)

9. Oligarhul fugar Vlad Plahotniuc anunță, prin intermediul unui interviu acordat portalului Tribuna.md, că vrea să revină în viața politică din Republica Moldova. Potrivit acestuia, guvernările care au urmat celei a partidului pe care l-a condus sunt compromise definitiv. (G4Media)

10. Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA), autoritatea de reglementare a Uniunii Europene în domeniul farmaceutic, a recomandat vineri adăugarea sângerărilor puternice în timpul menstruației pe lista efectelor secundare ale vaccinurilor ARNm împotriva COVID-19. (Hotnews)

Ți-ar mai putea plăcea
Joe Biden: O invazie rusă a Ucrainei este iminentă – Cronica serii
Comisia Europeană a recomandat tuturor statelor membre ale UE să aplice controale mai stricte la frontiere – Cronica serii