Populația a împrumutat guvernul cu 16,7 miliarde lei – Cronica serii
1. Execuţia bugetului general consolidat în luna ianuarie 2022 s-a încheiat cu un deficit de 1,69 miliarde lei în scădere faţă de deficitul de 3,69 miliarde lei înregistrat în luna ianuarie 2021. Exprimat ca procent din Produsul Intern Brut, deficitul bugetar a înregistrat o scădere cu 0,18 puncte procentuale de la 0,31% din PIB în luna ianuarie 2021 la 0,13% din PIB în luna ianuarie 2022. (News.ro)
2. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila a declarat, despre ridicarea măsurilor de restricţie, pe fondul scăderii incidenţei infectărilor cu COVID-19, că aşteaptă ”să scădem sub 50% grad de ocupare, la terapie intensivă, asta înseamnă sub 900 de paturi ocupate şi atunci putem vorbi de ridicarea primelor restricţii”. (News.ro)
3. Împrumuturile statului direct de la populație se ridică în prezent la 16,7 miliarde lei, sumă care este distribuită aproximativ egal între cele două programe prin care statul atrage bani de la populație, Tezaur și Fidelis. Totodată, statul a împrumutat, în decembrie anul trecut, 786,5 milioane lei prin programul Tezaur, din care 19,61 milioane lei au fost sume subscrise, printr-un serviciu online, lansat în premieră. (Profit.ro)
4. Rusia este gata să trimită diplomați la Minsk pentru discuții cu Ucraina, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului. Peskov a spus că că Vladimir Putin este gata să trimită oficiali de la Kremlin și de la ministerele apărării și de externe în capitala bielorusă, pentru a discuta „neutralitatea Ucrainei”, adăugând că „demilitarizarea și denazificarea” Ucrainei sunt o parte esențială a statutului de neutralitate. (Digi24)
Din Cronica de Business: Rusia are încă aproximativ $300 de miliarde în valută care se află în străinătate, suficient pentru a perturba piețele monetare dacă suma este blocată de sancțiuni sau este mutată brusc pentru a evita sancțiunile. Aceasta este concluzia strategului Credit Suisse, Zoltan Pozsar, după analiza datelor de la Banca Rusiei și de la piețele financiare. (Bloomberg)
5. Ministerul Apărării ucrainean a afirmat vineri că peste 1.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi până acum în conflictul din Ucraina. Pe de altă parte, Ministerul Apărării de la Moscova a declarat că forţele ruse au reuşit să blocheze capitala ucraineană Kiev dinspre vest. Aerodromul Gostomel, situat la nord-vest de Kiev, a fost capturat, operaţiune în care au fost ”neutralizaţi” 200 de ucraineni, ruşii neînregistrând pierderi, potrivit ministerului rus citat (G4Media). Rusia se pregătește să trimită în Ucraina mii de soldați mobilizați în Cecenia pentru a susține forțele deja implicate în lupte, potrivit mai multor imagini video distribuite pe Twitter de corespondenți ai presei internaționale și televiziunii locale din Groznîi, capitala Ceceniei. (Hotnews)
6. Uniunea Europeană a decis vineri blocarea tuturor activelor președintelui Rusiei, Vladimir Putin, și ale ministrului rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat agenției Reuters un oficial european. (Profit.ro)
7. Preşedintele rus, Vladimir Putin, a îndemnat, în cadrul unei întâlniri televizate cu serviciile de securitate ale Rusiei, armata ucraineană să preia puterea în propria ţară, la o zi după ce Moscova a lansat o invazie asupra Ucrainei. „Luaţi puterea în propriile mâini, ne va fi mai uşor să ajungem la un acord. Se pare că ne va fi mai uşor să ajungem la o înţelegere împreună decât cu acea bandă de dependenţi de droguri şi neonazişti de la Kiev”. (News.ro)
Din Cronica de Tehnologie: Guvernul ucrainean le cere hackerilor și experților în securitate să vină în apărarea țării și să deruleze atacuri cibernetice împotriva armatei ruse. Mai multe astfel de mesaje au fost postate pe forumurile de hacking, cu link-uri către un document creat în Google Drive, în care cei interesați se pot înscrie cu referințe profesionale și domenii de specialitate. (Reuters)
8. Purtătorul de cuvânt al executivului de la Berlin, Steffen Hebestreit, a explicat motivele pentru care Germania a refuzat să excludă Rusia din sistemul de plăți interbancare SWIFT și a respins criticile ucrainenilor care cereau acțiuni mai dure ale Occidentului împotriva Rusiei. „Oprirea SWIFT ar necesita o pregătire tehnică complexă şi ar avea efecte masive şi asupra transferurilor de plăţi în Germania şi pentru firmele germane, în afacerile acestora cu Rusia”. (Digi24)
9. Curtea de Apel București a respins, ca inadmisibilă, cererea depusă de Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) prin care se solicita judecătorilor să constate calitatea de colaborator al Securității în cazul guvernatorului BNR, Mugur Isărescu. Decizia instanței nu este definitivă. (Profit.ro)
10. Președintele Biden plănuiește să o nominalizeze pe Ketanji Brown Jackson la Curtea Supremă a Statelor Unite. Ar fi prima femeie Neagră la instanța supremă a SUA. (WSJ)