Polului Sud se incălzește de trei ori mai repede decât media  globală – Cronica de Mediu

1. Daunele provocate de inundațiile Kerala se ridică la 2,7 miliarde de dolari.Torentii au luat deja sute de vieți și au inchis aeroportul internațional. Inundațiile severe – cele mai grave dintr-un secol – au ucis până acum 324 de persoane și peste 700.000 și-au pierdut locuințele.  (Sursă: ft.com )

2. California se confruntă cu incendii record, din nou.Complexul Mendocino, care se confruntă cu două incendii, a crescut la aproape 300.000 de acri (117.700 de hectare) – aproape de dimensiunea orașului Los Angeles – și este de așteptat să ardă pentru restul lunii. Este un nou record în istoria statului, eclipsând un record anterior stabilit doar cu opt luni în urmă, întrucât condițiile călduroase și vântul puternic au alimentat flăcările, în ceea ce guvernatorul Jerry Brown a numit un „nou normal”. (Sursă: Reuters.com )

3. Portugalia se luptă cu incendii semnificative pe măsură ce temperaturile înregistrează un record.Peste 740 de pompieri s-au luptat cu un incendiu forestier în sudul Portugaliei, în timp ce temperaturile au urcat până la valori maxime record în Peninsula Iberică, pe fondul unei unde de căldură la nivel european care a adus secetă și incendii puternice din Grecia până în în Suedia. (Sursă: Reuters.com )

4. Incendiile arctice stabilesc un nou record în termeni de poluare.Temperaturile ridicate și solul uscat înseamnă condiții ideale pentru incendii. În iunie, focurile intense din zona arctică au eliberat mai multe gaze poluante în atmosfera Pământului decât în oricare altă lună conform celor 18 ani de colectare a datelor. Aceste incendii oferă un portret autentic al tendințelor de încălzire planetară. (Sursă: nytimes.com )

5. Polului Sud se incălzește de trei ori mai repede decât media  globală. Oamenii de știință din Noua Zeelandă au dezvăluit că Polul Sud s-a încălzit de trei ori mai mult decât media globală – o constatare contrară părerilor care susțineau până de curând că este un mediu protejat de încălzirea globală. Cercetătorii spun că nu toată încălzirea – o creștere medie a temperaturii de 1,8 C în ultimele trei decenii – poate fi atribuită schimbărilor climatice. Aproximativ 1C se datorează încălzirii globale, creșterea temperaturii de 0,8C pare să fie legată de ceea ce se întâmplă în tropice. Mai exact, o mișcare în tropice pare să fi susținut mișcarea ciclonilor în Oceanul Atlantic de Sud – încurajând aerul cald și umed să călătorească mai departe în interiorul continental al Antarcticii. (Sursă: nzherald.co.nz )

6. Praful de rocă ar putea ajuta la evitarea schimbărilor climatice catastrofale. Răspândirea prafului de rocă pe terenurile agricole din întreaga lume ar putea economisi aproximativ o zecime din „bugetul de carbon” al umanității, cantitatea de dioxid de carbon pe care ne putem permite să o emitem fără a declanșa niveluri catastrofale de încălzire globală. Cele mai mari trei producătoare de CO2 ale Pământului – China, SUA și India – au cel mai mult de câștigat din această abordare, care este cunoscută sub numele de enhanced rock weathering  (ERW). Rocile absorb natural CO2, dar ERW accelerează procesul prin măcinarea acestora pentru a-și mări suprafața. (Sursă: NewScientist.com )

7. Invazia de lăcuste din Africa de Est ne trimite un mesaj și nu este o veste bună.Pe fondul unei pandemii globale, oamenii din această regiune a lumii se confruntă, de asemenea, cu o altă amenințare „extrem de serioasă” pentru viața și traiul lor: lăcustele. Pătrunzând în trilioane, acestea distrug pășunile și culturile prețioase în ceea ce este considerată cea mai grea invazie regională de lăcuste din zeci de ani, din Kenya prin Etiopia și Yemen, ajungând până în părți din nordul Indiei. Centrul de Cercetare Mpala din nordul Keniei afirmă că degradarea locală a mediului, defrișarea și extinderea deșerturilor creează condiții ideale pentru ca tot mai multe lăcuste să se reproducă. (Sursă: sciencealert.com )

8. Cuvântul anului este „Climate Strike”. A devenit posibil când milioane de oameni au ieșit în stradă în 2019, lipsind de la școală sau muncă pentru a atrage atenția asupra schimbărilor climatice. Dicționarul Collins este cel care a stabilit termenul ca Word of the Year 2019. Greva climatică (climate strike) (ˈklaɪmɪt ˌstraɪk) substantiv: o formă de protest în care oamenii absentează de la educație sau muncă pentru a se alătura demonstrațiilor care solicită acțiuni pentru combaterea schimbărilor climatice. (Sursă: treehugger.com )

9. Ungaria face apel la România și Ucraina să oprească poluarea râurilor comune.  Președintele maghiar Janos Ader a declarat că autoritățile maghiare nu pot curăța toate deșeurile aduse de umflarea râurilor ca urmare a ploilor din săptămânile trecute: “Nu mai putem gestiona grămada de gunoi care vine în cantități de neoprit. Poluarea Tisei reprezintă o amenințare de durată pentru ecosistemul fragil al râului”, arată Ader în scrisoarea publicată pe siteul președinției, dar adresată direct președinților Klaus Iohannis și Volodymyr Zelenskiy. (Sursă: Reuters.com )

10. De ce 2020 până în 2050 vor fi „cele mai transformatoare decenii din istoria omului”. Cei 30 de ani din 2020 până în 2050 vor fi printre cele mai transformatoare decenii din toată istoria umană. Prăbușirea straturilor de gheață, criza aerosolilor și creșterea nivelului mării vor obliga mai mulți oameni să-și părăsească locuințele decât în orice alt punct al istoriei umane. În unele locuri, asta înseamnă că este inevitabil conflictul. (Sursă: onezero.medium.com )

Ți-ar mai putea plăcea
Dezvoltatorul bateriei aluminiu-ion susține că viteza de încărcare este de 60 de ori mai mare decât cea a bateriei litiu-ion – Cronica de Mediu
Turbinele eoliene și panourile solare au depășit combustibilii fosili și au generat, în premieră, 30% din energia electrică a Uniunii Europene – Cronica de Mediu