Poluarea aerului din capitala indiană New Delhi a atins un nivel de peste 60 de ori mai mare decât pragul maxim stabilit de Organizaţia Mondială a Sănătăţii – Cronica de Mediu
1. Capacitățile de energie regenerabilă, la nivel global, cresc rapid. Se vor dubla în următorii șase ani și se vor apropia de ținta stabilită anul trecut pentru 2030. Totuși, cererea de energie continuă și ea să crească, inclusiv din cauza dezvoltării explozive a centrelor de date pentru inteligența artificială. (Biziday.ro)
2. Lahore, al doilea oraş ca mărime din Pakistan, a decis suspendarea cursurilor în instituţiile de învăţământ până la nivelul primar pentru a se evita expunerea a milioane de copii la smogul care atinge în prezent, în fiecare zi, niveluri record. (Digi24.ro)
3. Şcoli închise şi şantiere oprite în New Delhi. Poluarea aerului din capitala indiană New Delhi a atins un nivel de peste 60 de ori mai mare decât pragul maxim stabilit de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), potrivit măsurătorilor efectuate de compania IQAir. În octombrie, Curtea Supremă a Indiei a decis că accesul la aer curat este un drept fundamental, ordonând guvernelor statelor să ia măsuri. (News.ro)
4. Serviciul European Copernicus prognozează că 2024 va fi cel mai cald an înregistrat vreodată și primul în care temperatura va fi depășit cu +1,5 grade Celsius mediile perioadei preindustriale. În ultimele 12 luni, această limită a fost deja depășită cu +1,6 grade. (France24.com)
5. O nouă tehnică de imagistică prin satelit permite cercetătorilor să detecteze acumulările de deșeuri de plastic de pe țărmurile mărilor și oceanelor de la o înălțime de peste 600 km, ceea ce e important pentru planificarea operațiunilor de curățare. (Iflscience.com)
6. Europenii se așteaptă la o nouă iarnă mai blândă decât în mod obișnuit, arată Serviciul Copernicus pentru schimbări climatice. Serviciul Copernicus pentru schimbări climatice estimează o probabilitate de cel puțin 60% ca nordul Europei și Mediterana să înregistreze temperaturi peste medie între decembrie și februarie. Restul continentului are între 40% și 50% șanse de a depăși temperaturile medii istorice măsurate în ultimele trei decenii. Nicăieri în Europa nu se așteaptă temperaturi sub media sezonului, conform perspectivelor sezoniere actualizate luni. (G4media.ro)
7. COP29, summitul anual al ONU pentru climă, a avut loc la Baku, în Azerbaidjan. Trimisul SUA spune că Donald Trump poate încetini, dar nu poate opri, tranziţia de la combustibilii fosili. Trump a promis să scoată din nou Statele Unite – istoric, cel mai mare emitent de gaze cu efect de seră din lume – din cooperarea internaţională în domeniul climei şi să maximizeze producţia deja record de combustibili fosili a ţării. (News.ro)
8. Emisiile globale de dioxid de carbon vor depăși 41 de miliarde de tone anul acesta, un nivel record. Cea mai mare parte va rezulta prin arderea combustibililor fosili. Raportul Global Carbon Budget, publicat pe fondul desfășurării summitului climatic COP29 la Baku, în Azerbaidjan, estimează o creștere a volumului total de emisii de CO2, de la 40,6 miliarde de tone în 2023 la nivelul record de 41,6 miliarde de tone, în 2024. (Profit.ro)
9. COP29 in Baku, Azerbaijan : Finanțarea combaterii schimbărilor climatice și Fondul pentru pierderi și daune: Un accent semnificativ a fost pus pe stabilirea unui nou obiectiv de finanțare globală pentru a sprijini națiunile în curs de dezvoltare. Acesta include finanțarea pentru adaptarea la schimbările climatice și abordarea efectelor ireversibile prin intermediul Fondului pentru pierderi și daune, recent înființat. Cu toate acestea, promisiunile existente sunt încă departe de a acoperi suma estimată de 580 de miliarde de dolari pe an până în 2030 pentru a aborda astfel de daune. (UN.org)
10. COP29 in Baku, Azerbaijan : Obiectivele reînnoite privind emisiile: Țările sunt încurajate să prezinte contribuții mai ambițioase determinate la nivel național (NDC) până în 2025, vizând reduceri substanțiale ale emisiilor până în 2030 și 2035. Aceste angajamente sunt esențiale pentru menținerea limitei de temperatură de 1,5°C din Acordul de la Paris. (WRI.org)
Fotografia ediției arată nivelul poluarii din New Delhi, India. Anushree Fadnavis/Reuters: