Pentru prima oară în ultimele 4 luni, statul australian Victoria a raportat zero noi cazuri de infectare – Cronica Știrilor Pozitive
1. Statul australian Victoria, cel mai lovid de pandemie, a anunțat în această dimineață ca pentru prima oară în ultimele 4 luni nu a mai înregistrat nici un nou caz de infectare cu noul virus. (Reuters)
2. România a avut în al doilea trimestru din 2020 a patra cea mai mică creștere a datoriei publice raportate la PIB dintre statele membre UE față de trimestrul anterior dar s-a situat la media UE dacă raportarea se face față de același trimestru al anului precedent, potrivit datelor publicate de Eurostat. (Cursdeguvernare)
3. Israelul va începe la 1 noiembrie testele clinice pentru un vaccin anti Covid-19 dezvoltat de un institut de cercetare. (Reuters)
4. România deja este pe poziția a doua în topul producătorilor de petrol și gaze din Uniunea Europeană, a declarat Adrian Zuckerman, Ambasadorul SUA în România. Potrivit acestuia, anul viitor va începe extracția gazelor din Marea Neagră, care ulterior va crește la capacitate maximă. Și centrala nucleară de la Cernavodă va ajunge să lucreze la capacitate maximă. Astfel, România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa, consideră ambasadorul. (Hotnews)
5. Moody’s a păstrat ratingul României în categoria recomandată investitorilor, situație anticipată de analiști. Abordarea Moody’s poate fi un semnal și pentru deciziile Fitch și S&P, programate în curând. (Profit.ro)
6. Luna septembrie a adus o accelerare a creditării firmelor, cu cel mai mare pas lunar din ultimii trei ani. Și finanțarea persoanelor fizice a accelerat, în special ca urmare a cererii ridicate de împrumuturi ipotecare. (Profit.ro)
7. Poluarea cu Dioxid de Sulf (SO2) a scăzut anul trecut, la nivel global, cu 6%. Conform datelor, toate cele 3 țări din topul poluatorilor, India, Rusia și China, au înregistrat scăderi. (Link)
8. Rata șomajului înregistrat la nivel național s-a situat în septembrie la 3,26%, cu 0,26 puncte procentuale sub valoarea consemnată în aceeași lună din anul 2019, potrivit datelor Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă. Procentul raportat în septembrie a fost, de asemenea, în scădere cu 0,02 puncte procentuale comparativ cu luna august 2020. (Profit.ro)
9. Importurile de laptopuri ale României în primele șapte luni ale anului au înregistrat un avans de 38% comparativ cu perioada similară a anului trecut. Este cea mai mare creștere procentuală înregistrată în rândul statelor membre ale Uniunii Europene. (Profit.ro)
10. Rata deceselor, calculată ca numărul de decese raportat la 100.000 de locuitori, a fost, luna trecută, cea mai mică din istoria Suediei, la nivelul oricarei luni. (Link)
11. Premierul Ludovic Orban a declarat, la Iaşi, întrebat dacă ar fi oportună varianta unui lockdown în România, că obiectivul este ca oamenii să ducă o viaţă cât mai normală şi că eventualele măsuri restrictive sunt luate la nivel local, în funcţie de răspândirea coronavirusului. (News.ro)
12. AstraZeneca a reluat testele clinice în Statele Unite ale vaccinului său experimental împotriva COVID-19, după autorizarea primită în acest sens din partea autorităților de reglementare. Johnson & Johnson se pregătește să facă același lucru, luni sau marți. (Ziare)
13. Ministrul Transporturilor a declarat că în acest an vor fi inaugurate trosoanele de autostradă Râşnov – Cristian şi lotul 1 din Sebeş – Turda, dar şi cei 17 kilometri în regim de autostradă din cei 31 de kilometri ai variantei de ocolire a municipiului Bacău. (News.ro)
14. Bahamas devine prima țară ce are o monedă națională digitală ce poate fi folosită de proprii cetățeni ca alternativă la moneda tradițională. “Dolarul de nisip” va fi folosit cu un portofel digital mobil, securizat cu autentificare multi-factor. (CoinDesk)
15. Asociația Intercomunitară de Dezvoltare Ciugud – Sîntimbru este aproape de finalizarea unui proiect european de peste 3,6 milioane de euro. Cele două comune ale județului Alba s-au asociat pentru a construi un drum între ele, iar banii au fost obținuți din fonduri europene: este vorba despre peste 3,6 milioane de euro, accesați prin PNDR. Drumul tranzitează o pădure aflată la câțiva kilometri de Alba Iulia. (G4Media)
16. Uniunea Europeană a decernat premiul său pentru drepturile omului mișcării de opoziție din Belarus și liderului său, Svetlana Tsikhanouskaya, pentru modul în care au luptat împotriva regimului președintelui Alexander Lukashenko. În discursul său la Parlamentul European, David Sassoli a lăudat laureații premiului Sakharov pentru ”curaj, rezistență și determinare”. (AP)
17. Israel și Sudan sunt aproape de încheierea unui acord pentru normalizarea relațiilor, care ar face din Sudan a treia țară arabă cu care Israel încheie parteneriate, după Bahrain și Emiratele Arabe Unite. (TimesofIsrael)
18. Misiunea ONU în Libia a declarat că ambele părți au agreat la „o permanentă încetare a focurilor în toate zonele Libiei”. ”Acordul a apărut după discuții în Geneva între reprezentanții militari ai guvernului recunoscut internațional și comandantul forțelor rebele Khalifa Haftar. Discuțiile militare vor fi urmate de cele politice, luna viitoare, în Tunisia. (AlJazeera)
19. OMS va permite Wikipedia să publice gratuit mare parte din datele sale, începând cu cele legate de COVID-19, într-o încercare de combatere a dezinformărilor. Wikipedia va putea publica articolele în cele aproape 175 de limbi în care este disponibilă, spre deosebire de materialele OMS, care sunt scrise în doar șase limbi. (NY Times)
20. Numărul americanilor care au aplicat pentru șomaj a scăzut săptămâna trecută cu 55.000, până la 787.000. (WSJ)
21. Thailanda a întâmpinat primul grup de turişti în ultimele şapte luni, ca parte a unui experiment menit să testeze dacă este posibilă o deschidere mai largă, după ce pandemia a afectat economia regatului. Un grup de 39 de turişti chinezi a aterizat marţi seara pe Aeroportul Suvarnabhumi din Bangkok, zburând de la Shanghai. Vizitatorilor li s-au făcut controale de sănătate şi li s-a dezinfectat bagajul, înainte de a-şi lua îmbrăcămintea de protecţie şi de a fi ţinuţi timp de două săptămâni în carantină. (News.ro)
22. Una din Cronica de Mediu: Premieră în România: folie alimentară din trestie-de-zahăr, produsă la Râșnov. M&M Product, o companie românească, produce la Râșnov, în premieră pe piața din România, folia termo ecosustenabilă din polietilenă verde. Materia primă este trestia-de-zahăr – sursă biologică, regenererabilă care, prin însăși cultivarea ei, produce oxigen și reduce CO2 din atmosferă. (GreenNews.ro )
Din Cronica de Carte:
23. Printre nominalizații pentru Astrid Lindgren Memorial Award 2021, prestigios premiu internațional pentru literatura pentru copii, acordat de guvernul din Suedia, se numără și pentru români: scriitorul Florin Bican, ilustratorii Andrea Kürti, Anamaria Smigelschi și Done Stan (Alma)
24. În Biblioteca publică din Florența au fost descoperite lucrări inedite ale lui Niccolò Machiavelli (ActuaLitte)
25. Librăria londoneză Heywood Hill a lansat o competiție, prin care invită clienții să nominalizeze o persoană care i-a ajutat pe alții în timpul pandemiei, iar câștigătorul (prin tragere la sorți) va primi o carte în fiecare lună pe tot timpul vieții (BookSeller)
26. Cu ajutorul tatălui său, Wade Williams (în vârstă de cinci ani) a publicat volumul pe care l-a scris, ”Wade Through the Pandemic”, cu scopul de a ajuta copiii să treacă mai ușor peste pandemie (Wtoc)
27. Un fond de ajutor de 600.000 de lire sterline a fost acordat de Guvernul scoțian pentru susținerea scriitorilor din Scoția în timpul pandemiei (ActuaLitte)
28. Pe BookRiot, puteți descoperi o listă cu 10 cărți clasice în format audio, oferite acum gratuit pentru că sunt în domeniul public (BookRiot);
Fotografia dimineții – De la distrugere la creație: artistul Hayat Nazer a folosit sticlă spartă, moloz și un ceas deteriorat pentru a marca ora exploziei din portul Beirut sub forma unei sculpturi a unei femei, plasată vizavi de locul exploziei. Joseph Eid / AFP / Getty: