Pentru prima dată în ultimii 50 de ani o platformă de gheață s-a prăbușit în partea de est a Antarcticii – Cronica de Mediu
1. Colapsul gheții antarctice: pentru prima dată de când sateliții au început să monitorizeze Antarctica în urmă cu aproape jumătate de secol, o platformă de gheață s-a prăbușit în partea de est a continentului. (nytimes.com)
2. Poluarea cu microplastice a fost descoperită pentru prima dată în plămânii oamenilor. Particulele au fost găsite în aproape toate probele analizate. Au fost prelevate probe din ţesutul de la 13 pacienţi supuşi unei intervenţii chirurgicale şi au fost găsite microplastice în 11 cazuri. Cele mai comune particule au fost polipropilena, folosită la ambalaje şi ţevi din plastic, şi PET, folosit pentru sticle. (News.ro)
3. Din 1900, planeta s-a încălzit cu mai bine de 1 grad Celsius. Fiecare dintre ultimele cinci decenii a fost, succesiv, mai cald decât deceniul dinainte. Mai multe despre de ce creșterea temperaturii din ultimele două secole este fără precedent poți citi în acest articol al cercetătoarei în paleoclimatologie și climatologie istorică Aritina Haliuc. (infoclima.ro)
4. Platforma de mediu pentru București isi propune sa fie un spațiu de colaborare pentru administrație, societate civilă, mediul academic, companii și cetățeni pentru a rezolva problemele de mediu ale Capitalei. Platforma își propune ca, până în 2024 să devină o comunitate capabilă de impact colectiv pe probleme de mediu. (platformademediu.ro)
5. Energia eoliana și solara au generat 10% din electricitatea globală pentru prima dată în 2021, arată o nouă analiză. Cincizeci de țări obțin mai mult de o zecime din energie din surse eoliene și solare, potrivit cercetărilor de la Ember, un grup de reflecție privind climă și energie. (bbc.com)
6. Urgențele de sănătate legate de climă sunt în creștere în Africa, reprezentând mai mult de jumătate din evenimentele de sănătate publică înregistrate în regiune în ultimele două decenii, arată o nouă analiză a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Regiunea se confruntă cu o creștere a urgențelor legate de climă, cu 25% mai multe evenimente legate de climă înregistrate între 2011 și 2021 comparativ cu deceniul precedent. (afro.who.int)
7. Norvegia, națiunea lider în adoptarea vehiculelor electrice. Mașinile plugin au ocupat o cotă de piață de 91,94% în martie, 86,1% fiind electrice cu baterii complete. Volumul total al pieței auto a fost de 16.238 de unități, în creștere cu aproximativ 6% față de anul precedent. Modelul Y de la Tesla a ocupat primul loc în martie. (cleantechnica.com)
8. Guvernul canadian al prim-ministrului Justin Trudeau a dat undă verde unui proiect petrolier offshore de $12 miliarde propus de Equinor AȘA din Norvegia. Decizia a fost salutată de industria energetică bazată pe combustibili fosili, însă a provocat o reacție furioasă din partea grupurilor ecologiste. (Bloomberg)
9. Va fi fuziunea nucleară non-termică Sfântul Graal al energiei curate? Startup-ul HB11 Energy, cu sediul în Australia, a prezentat cu succes ceea ce unul dintre co-fondatorii săi fizicieni a postulat teoretic ca o cale către generarea de energie curată, utilizând lasere de mare putere și de înaltă precizie pentru a începe reacțiile de fuziune între hidrogen și bor-11, mai degrabă decât încălzirea izotropilor de hidrogen la temperaturi de o sută de milioane de grade. Realizarea a venit la doi ani după ce compania a depus o cerere de brevet. (interestingengineering.com)
10. Administrația Națională Oceanică și Atmosferică (NOAA) a anunțat că în 2021 nivelurile atmosferice de metan au crescut cu o cantitate record pentru al doilea an consecutiv. În urma unei aplatizări sau stabilizări temporare a nivelurilor de metan, gazul inodor și invizibil a crescut continuu incepand din 2008 și, mai recent, s-a accelerat. Metanul este un gaz cu efect de seră problematic, deoarece captează căldura de pe planetă de 28 de ori mai bine decât dioxidul de carbon. (mashable.com)