Partidele au primit anul trecut subvenții de la stat în valoare de €47 milioane – Cronica dimineții
1. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că este posibil ca la finalul lunii martie să revenim la normalitate. ”Normal înseamnă că probabil nu va mai fi nevoie de starea de alertă”, a afirmat ministrul. Acesta a precizat că este doar o ipoteză de lucru, nu ceva stabilit, totul depinzând de evoluţia pandemiei, dar trebuie începute discuţiile despre renunţarea la restricţii. (News.ro)
2. Evoluția cotațiilor internaționale ale produselor petroliere, aprecierea dolarului în raport cu moneda națională, majorarea accizelor și creșterea costurilor cu utilitățile și biocarburanții au condus în România la o scumpire a carburanților cu aprope 10%, în prima lună a acestui an. Dacă, la finalul anului trecut, un litru de benzină standard costa 6,1 lei la stația OMV Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București, iar unul de motorină, 6,07 lei, în prezent acestea sunt comercializate la 6,7 lei, respectiv 6,67 lei. (Profit.ro)
3. Criza coronavirus i-a făcut pe români să economisească mai mult. Astfel s-a ajuns la o creștere cu 26% a depozitelor bancare în lei, în decembrie 2021 față de decembrie 2019, până la 165 de miliarde de lei. Creșterea depozitelor populației în valută a fost de 30%, până la echivalentul a 118,8 miliarde de lei. (Cursdeguvernare)
4. Ministrul Digitalizării, Marcel Boloş, a declarat că principalul proiect al României digitale este Cloud-ul Guvernamental, acel proiect prin care instituţiile din zona serviciilor publice vor introduce baze de date şi oamenii îşi vor obţine astfel actele la un click distanţă. Boloş a adăugat că scaunul său de ministru este în joc pentru implementarea acestui program de digitalizare. (News.ro)
5. Autoritatea Electorală Permanentă a informat că, anul trecut, au fost virate în conturile partidelor politice 232.766.294,91 lei, reprezentând subvenţii de la bugetul de stat.
Potrivit comunicatului de presă al Autorităţii Electorale Permanente, în structura cheltuielilor angajate din subvenţia de la bugetul de stat ponderea cea mai mare au avut-o următoarele categorii de cheltuieli:
– cheltuieli pentru presă şi propagandă: 71,21% la PSD şi 64,21% la PNL.
– cheltuieli cu chiriile şi utilităţile: 34,07% la Partidul Pro România;
– cheltuielile cu personalul: 45,83%, la USR şi 38,75% la PMP. (News.ro)
Din Cronica Sportivă: Coreea de Sud a obţinut pentru a zecea oară calificarea la Cupa Mondială, după ce a învins, marţi, la Dubai, reprezentativa Siriei, în etapa a opta a fazei a treia a preliminariilor asiatice ale competiţiei care va avea loc în Qatar. La Cupa Mondială din 2022 au obţinut calificarea până în prezent Qatar (gazdă), Germania, Danemarca, Brazilia, Franţa, Belgia, Croaţia, Spania, Serbia, Anglia, Elveţia, Olanda, Argentina, Iran şi Coreea de Sud. News.ro
6. Președintele rus Vladimir Putin a acuzat SUA și țările vestice ca încearcă deliberat să atragă Rusia într-un război ignorând cerințele de securitate ale țării sale. “Să presupunem că Ucraina intră în NATO. Și apoi încearcă să recupereze Crimeea. Ce vom face atunci, intrăm în război cu toate țările NATO?”. (Reuters)
7. Pfizer a cerut Agenției americane pentru Alimente și Medicamente aprobarea în regim de urgență a vaccinului împotriva Covid-19 pentru copiii cu vârsta între 6 luni și 5 ani. (NYTimes)
8. Ratele de vaccinare ale copiilor din Anglia împotriva rujeolei au atins cel mai scăzut nivel din ultimii 10 ani. De la începutul pandemiei COVID-19 a existat „o scădere semnificativă” în numărul de copii care primesc acest vaccin sau alte vaccinuri ale copilăriei. Între iulie și septembrie anul trecut, doar 88,6% dintre copii au făcut prima doză de vaccin anti rujeolă, până la vârsta de două ani, în timp ce doar 85,5% au făcut ambele doze, până la vârsta de cinci ani. (TheGuardian)
9. Fumatul într-o mașină în care se afla copii a devenit ilegal în Irlanda de Nord. Amenzile pentru încălcarea acestei reguli ar putea ajunge la £2500. (BBC)
10. În cele 10 săptămâni de când a fost înregistrată prima oară variantă Omicron, numărul de cazuri, la nivel global, a fost de aproape 90 de milioane, mai multe decât s-au înregistrat în tot anul 2020. Anunțul a fost făcut de directorul general al OMS. (Link)
Fotografia dimineții – Un rus folosește o mască de gaze, într-o stație de metrou din Moscova, pentru a se proteja împotriva coronavirusului. Kommersant Photo Agency/REX/Shutterstock: