Papa Francisc a deschis un fond de urgență pentru a ajuta zonele afectate de pandemia Covid-19 – Cronica Externă
Europa
1. Banca Centrală Europeană va aloca un total de 1100 miliarde euro pentru eurobonduri în cursul următoarelor nouă luni pentru a evita efectele adverse ale crizei generată de pandemia COVID-19. Principalele beneficiare ale pachetelor financiare ar fi țările cele mai afectate de pandemie, Italia și Spania, care în acest fel pot cheltui tot ce este necesar pentru a combate răspândirea noului coronavirus. Această abordare a suscitat nemulțumirea Germaniei și Olandei, țări care se tem că alte guverne europene vor lua măsuri mult peste capacitatea lor financiară, care vor fi greu de remediat după trecerea crizei. (ForeignAffair)
Bonus: Testarea celor care au deja COVID-19 pentru a determina anticorpii necesari va decide momentul în care guvernele pot ridica sau reduce măsurile de restricție a circulației și carantina pentru a permita reluarea activității. (Euronews)
SUA
2. Americanii au fost avertizați că va urma cea mai grea perioadă de până acum, un moment istoric comparat cu Pearl Harbour, mai ales pentru locuitorii New York-ului și New Jersey. Persoanele ucise de noul coronavirus depășesc numărul celor morți în atacurile 9/11. (WashingtonPost)
3. Departamentul de Stat al SUA au anunțat că un grupul ultranaționalist rus Mișcarea Imperială Rusă este considerată o organizație teroristă. Este prima decizie de acest tip împotriva unui grup al suprematiștilor albi. ”Aceste încadrări la terorism sunt fără precedent”, a declarat Nathan Sales, specialist în contraterorism al Departamentului de Stat american. (Reuters)
Orientul Mijlociu
4. Liban a solicitat ajutor financiar de la donatori internaționali pentru a ajuta țara copleșită de criză economică și de criza noului coronavirus. Președintele libanez Michel Aoun a cerut 11 miliarde de dolari în împrumuturi și finanțări încă din aprilie 2018. (Link)
5. Guvernul israelian a decis impunerea unei carantine mai restrictive în 8 orașe din Israel și 15 cartiere din Ierusalim pentru o perioadă de șapte zile, în contextul extinderii numărului de îmbolnăviri cu noul coronavirus. (Link)
6. Iran nu va accepta ajutorul SUA în criza pandemiei noului coronavirus. Liderul suprem, ayatollahul Ali Khamenei a respins oferta americana pentru asistență umanitară, dar dorește ridicarea sancțiunilor, pe care le consideră ilegale. Iranul este cea mai afectată țară din Orientul Mijlociu, cu 3739 de decese și 60.500 de oameni infectați, conform unor date transmise astăzi. (Reuters)
Africa
7. Regele Marocului, Mohamed al VI-lea a decis să grațieze un număr de 5654 de deținuți, care urmează a fi eliberați în etape pentru a evita contaminarea cu COVID-19 în închisorile suprapopulate. Deținuții vor fi selectații pe baza unor criterii legate de vârstă, sănătate, bună purtare și durata detenției. (Link)
America Latină
8. Paisprezece țări din America Latină și Caraibe au solicitat ajutor urgent din partea FMI pentru a evita cea mai gravă recesiune din ultimii 50 de ani, conform unui oficial al FMI. America Latină este în mod special expusă unui impact sever al pandemiei COVID-19 pentru că majoritatea acestor țări se aflau deja confruntate cu mai multe șocuri, de la prețul bunurilor, la prețul în cădere al petrolului și la exodul capitalului. (FT)
Asia
9. Premierul Japoniei a anunțat că va declara starea de urgență în Tokio, Osaka și în alte prefecturi începând de mâine, marți, pentru o perioadă de o lună, ceea ce va permite luarea unor măsuri restrictive pentru prevenirea răspândirea pandemiei cu COVID-19. (Link)
Bonus: Lucrătorii sexuali ai Japoniei sunt îngrijorați că vor fi excluși de la compensațiile alocate de guvern pentru freelanceri, fiind discriminați comparativ cu alți liberi profesioniști. (Link)
Global
10. Papa Francisc a deschis un fond de urgență pentru a ajuta zonele afectate de pandemia COVID-19 în țările în curs de dezvoltare, a anunțat astăzi Vaticanul. Papa a depus deja un fond de 750.000 de dolari pentru a iniția și alte contribuții din partea bisericilor și diocezelor. Fondurile vor fi distribuite prin societățile misiunilor pontificale care sprijină munca a peste 1100 de dioceze mai ales în Adrica, Asia, Oceania și o partea din regiunea Amazonului. (Link)