OpenAI a lansat aplicația oficială ChatGPT pentru iPhone – Cronica de Tehnologie

1. OpenAI a lansat aplicația oficială ChatGPT pentru iPhone, la șase luni de la debutul chatbot-ului. Disponibilă deocamdată doar în SUA, aceasta oferă funcțiile din cadrul versiunii web, plus suport pentru comenzi vocale. Compania promite extinderea disponibilității în săptămânile următoare și spune că lucrează și la o versiune pentru Android. (News.ro)

2. Meta va începe săptămâna viitoare o nouă rundă de disponibilizări, anunțată anterior și de șeful companiei Mark Zuckerberg. După cele 11.000 de disponibilizări din noiembrie, compania vrea să facă alte 10.000 de disponibilizări până la finele acestei luni. Pentru că 4.000 de disponibilizări din această rundă au fost deja operate, săptămâna viitoare sunt așteptate alte 6.000. (Vox)

3. Google Cloud a lansat două suite de instrumente bazate pe AI, care pot sprijini accelerarea descoperirii medicamentelor și medicina de precizie. Target and Lead Identification Suite poate fi folosită pentru înțelegerea și prezicerea structurii proteinelor, iar Multiomics Suite va ajuta cercetătorii să stocheze, să analizeze și să partajeze cantități masive de date genomice. (CNBC)

4. Twitter acuză Microsoft de încălcarea regulilor pentru folosirea API-urilor platformei sociale în mai multe cazuri și pe o perioadă îndelungată de timp. Compania lui Elon Musk a trimis o scrisoare oficială adresată șefului Microsoft Satya Nadella, în care se arată că Microsoft a folosit ani de zile API-urile Twitter pentru acces la date, fără să plătească. (WSJ)

5. Guvernul SUA nu dispune de instrumentele necesare pentru a reglementa inteligența artificială și trebuie să se miște rapid în acest sens, crede cofondatorul Reddit Alexis Ohanian. Acesta subliniază cât de important este ca oficialii americani să înțeleagă importanța AI-ului și să-și asume responsabilitatea reglementării acestui domeniu. (Business Insider)

6. Despre procesul de construire a primei căști Apple de realitate mixtă, cu schimbări radicale de concept și probleme apărute pe parcurs. Deși va fi un produs definitoriu pentru perioada în care la conducere se află Tim Cook, compania americană nu se așteaptă ca acesta să aibă un impact imediat, precum iPhone, ci să crească treptat, în timp. (Bloomberg)

7. La începutul lui 2024, Google va trece 1% din utilizatorii browser-ului Chrome pe noul sistem de profilare Privacy Sandbox, care va lua locul cookie-urilor terțe. Obiectivul companiei aici este de a renunța complet la cookie-uri în a doua parte a anului viitor. (News.ro)

8. Meta a prezentat mai multe soluții hardware pentru antrenarea sistemelor de inteligență artificială. MTIA este un cip dezvoltat intern, capabil de antrenarea și rularea modelelor de AI, care va fi lansat în 2025, iar MSVP este un cip specializat în procesare video pentru streaming. Între timp, compania continuă lucrul la supercomputerul anunțat anul trecut, care a ajuns să înglobeze 2.000 de sisteme Nvidia DGX A100 cu 16.000 de plăci video Nvidia A100. (TechCrunch)

9. Apple vrea să se implice activ în dezvoltarea ecranelor bazate pe tehnologia microLED, pentru a-și reduce dependența de Samsung, după ce a investit peste $1 miliard în dezvoltarea acesteia în ultima decadă. Față de OLED, ecranele microLED au un consum mai mic de energie, sunt mai subțiri, mai potrivite pentru telefoane pliabile și oferă o vizibilitate mai bună în lumina soarelui. (Nikkei)

10. Startup-urile care dezvoltă tehnologii deepfake au început să atragă mai mulți bani de la investitori. De la $1 milion în 2017, acestea au primit anul trecut $187.7 milioane și $50 de milioane până acum anul acesta. (Bloomberg)

Ți-ar mai putea plăcea
Amazon Prime a trecut de 200 de milioane de abonați – Cronica de Tehnologie
Google a prezentat Pixel Fold, primul smartphone pliabil al companiei – Cronica de Tehnologie