OMS: Numărul cazurilor de Covid-19 la nivel global a scăzut pentru a cincea săptămână consecutiv – Cronica Stirilor Pozitive
1. România a avut, în ultimele 3 luni din 2020, cea mai mare creștere economică trimestrială din Uniunea Europeană, potrivit unui clasament preliminar bazat pe datele publicate de biroul european de statistică Eurostat. Datele nu sunt încă disponbile pentru toate statele membre UE, Estonia, Grecia, Malta, Irlanda, Slovenia și Luxemburg nefiind incluse în clasamentul preliminar. (Profit.ro)
2. Produsul intern brut a scăzut anul trecut cu 3,9%, date mai bune decât erau anticipate atât în prognoza oficială, cât și în estimările băncilor. Evoluția vine după o creștere puternică în trimestrul patru, deși economia a fost afectată de noi restricții legate de pandemia COVID-19 începând cu toamna anului trecut. Produsul intern brut a crescut cu 5,3% în trimestrul patru față de trimestrul trei, ca serie ajustată. Scăderea față de trimestrul patru din 2019 a fost de 1,5% pe serie brută și de 1,7% pe serie ajustată sezonier, arată datele semnal publicate de INS. În trimestrul trei, economia crescuse cu 6,1% față de trimestrul doi, iar în trimestrul doi scăzuse cu 12,2% față de primul trimestru. (Profit.ro)
3. O “surpriză pozitivă uriașă”, notează BCR despre creșterea economiei pe trimestru 4. Aceasta creștere determină analiștii să ridice estimările pentru acest an, ceea ce ar însemna o recuperare economică la nivelul de dinaintea pandemiei mai rapidă. Avansul produsului intern brut de 5,3% din trimestrul patru în comparație cu trimestrul trei este considerat ca “uluitor” de analistul BCR Eugen Sinca. Banca cu acționariat austriac aștepta o creștere de 0,5%, în linie cu media estimărilor oferite de analiștii chestionați de Bloomberg. (Profit.ro)
4. Numărul cazurilor de Covid-19 la nivel global a scăzut pentru a cincea săptămână consecutiv, iar de la începutul anului, bilanţul săptămânal al infectărilor aproape că s-a înjumătățit: a anunțat Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al Organizației Mondiale a Sănătăţii. (Hotnews)
5. In Marea Britanie vaccinarea functioneaza, media deceselor pe 7 zile, pentru bolnavii de Covid-19 spitalizati, care au peste 80 de ani, a scazut sub cea a pacientilor decedati in spitale din grupa de varsta 0-79 de ani. (Link)
6. Conform unui studiu publicat in Nature, Dexametazona a salvat viata a aproximativ 650.000 de pacienti Covid-19, la nivel global, intre iulie si decembrie 2020. (Nature)
7. Oamenii de știință au creat un algoritm care poate identifica melanomul malign și stadiul cancerului la fel de bine ca doctorii. Testat în 200 de cazuri, după ce a fost antrenat folosind 937 de imagini la dermatoscop cu melanoame maligne aflate în diverse stadii, AI-ul a obținut același scor ca medicii. (The Next Web)
8. Compania farmaceutică americană Johnson & Johnson a depus cerere de autorizare pentru vaccinul său contra Covid-19 în Uniunea Europeană, a anunţat marţi Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), precizând că o decizie este aşteptată în martie. (News.ro)
9. Bucureștiul atrage investiții de peste 3,5 miliarde euro în proiecte de anvergură, cu livrare între 2020 – 2023, fiind plasat de Financial Times pe locul 7 în Top 25 ”Tech Cities of the Future 2020/2021”. (Profit.ro)
10. O persoană din Uniunea Europeană a produs, în medie, o cantitate de 502 kilograme de deșeuri municipale în 2019, cele mai bune performanțe la acest capitol fiind înregistrate de România, cu 280 kilograme de deșeuri municipale/locuitor, arată datele publicate marți de Oficiul European de Statistică (Eurostat). (Profit.ro)
11. Volumul lucrărilor de construcții a crescut în România în 2020 cu 15.9% comparativ cu 2019, potrivit datelor oficiale publicate de Institutul Național de Statistică. În funcție de tipul construcțiilor, volumul lucrărilor a crescut cu 17.8% pentru clădiri rezidențiale, cu 10.9% pentru clădiri nerezidențiale și cu 18.5% pentru construcții inginerești. În funcție de tipul lucrărilor, volumul a crescut cu 9.3% pentru construcții noi, cu 24.4% pentru lucrări de întreținere și cu 46% pentru lucrări de reparații capitale. (INSSE)
12. Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunțat că pregătește un proiect de lege prin care să fie interzis cumulul pensiei cu salariul în sistemul public. (G4Media)
13. Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a anunţat că joi vor reîncepe lucrările de reparaţii pe autostrada A2. Pe sectorul Bucureşti-Fundulea traficul va fi deviat de pe o cale pe alta şi se vor institui restricţii de viteză. Totodată, se închide nodul rutier de acces în localităţile Cernica şi Bălăceanca şi se restricţionează circulaţia pe breteaua de ieşire din A2 în DN Centura Bucureşti. Lucrările ar urma să dureze până spre finalul lunii mai. (News.ro)
14. Numărul utilizatorilor înscrişi pe platforma de plăţi online Ghişeul.ro a ajuns, marţi, la 900.000, din care peste 130.000 de persoane s-au înregistrat de la începutul acestui an, arată datele publicate de Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR). (G4Media)
15. CNAIR a primit 11 oferte pentru construcţia secţiunii 2 a Autostrăzii Sibiu – Piteşti. Cele mai multe dintre acestea vin de la firme din Turcia, China și Italia.
Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere va selecta, în cadrul procedurii de „licitaţie restrânsă”, maximum 6 ofertanţi care vor depune oferte tehnice şi financiare în etapa a II-a a procedurii de achiziţie publică. (Digi24)
16. Guvernul va prelungi măsurile de sprijin pentru sectorul HoReCa, printre cel mai grav lovite de măsurile luate pentru limitarea pandemiei de coronavirus. Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a vorbit despre sprijin financiar pentru angajarea de sezonieri și zilieri, plata șomajului tenic, sprijin pentru cei care angajează tineri, persoane cu vârsta peste 55 de ani sau români concediati abuziv în străinătate. (Digi24)
17. Fondurile americane de investiții au rezerve de cash de numai 3.8% din întregul portofoliu de investiții, cel mai mic nivel înregistrat din 2013. Acest procent scăzut demonstrează că fondurile de investiții din SUA sunt optimiste că piețele de capital vor continua să crească în acest an. Datele se bazează pe un sondaj de opinie realizat de Bank of America cu 225 de administratori de fonduri de investiții care au active în valoare cumulată de 645 de miliarde de dolari. (Reuters)
18. Inginerii de la Universitatea din California au creat primul dispozitiv wearable care măsoară semnalele cardiovasculare și mai mulți indicatori biochimici în același timp. Este un plasture de piele, care se lipește pe gât și monitorizează în permanență tensiunea arterială și ritmul cardiac. Acesta mai poate măsura nivelul de glucoză, alcool, cofeină și acidul lactic. (Techxplore)
19. Jaguar va vinde doar mașini electrice începând cu 2025, urmând ca din oferta companiei să dispară automobilele pe bază de combustibili fosili și hibride. Și divizia Land Rover va avea în portofoliu, până în 2030, 60% automobile electrice. (Profit.ro)
20. Franţa va proba eficacitatea măsurilor anti-COVID-19 în marile aglomeraţii de public la trei concerte cu peste 1.000 de participanţi, care se vor desfăşura în următoare luni în oraşele Paris şi Marsilia, a anunţat marţi ministrul francez al culturii Roselyne Bachelot. (Digi24)
Fotografia diminetii – Un barbat se plimba pe malul lacului Michigan in timp ce soarele rasare deasupra orasului Chicago. Kamil Krzaczynski / AFP / Getty: