OMS: “Faza acută” a pandemiei de COVID-19 se va încheia anul acesta – Cronica dimineții
1. “Faza acută” a pandemiei de COVID-19 se va încheia anul acesta, dacă va fi atins obiectivul ca 70% din populaţia lumii să fie vaccinată, a declarat vineri directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). (G4Media)
2. O invazie militară rusă în Ucraina, marcată de o campanie masivă de raiduri aeriene şi un „atac rapid” asupra Kievului, reprezintă o „posibilitate foarte reală” în următoarele zile, a avertizat Casa Albă. Consilierul pentru securitate, Jake Sullivan, i-a îndemnat pe americani să părăsească Ucraina „în termen de 24 până la 48 de ore”. (News.ro)
3. Șefii de Stat Major ai armatelor din Statele Unite şi Rusia au vorbit vineri la telefon, în contextul în care Washingtonul se teme că Rusia va invada Ucraina în zilele următoare. De comun acord, cei doi şefi de Stat Major au decis să nu facă publice detaliile conversaţiei. Anunțul a fost făcut de Pentagon, care a precizat că generalul Mark Milley a vorbit la telefon și cu câțiva dintre omologii săi europeni, între care cel din România, generalul Daniel Petrescu. (Digi24)
4. Uniunea Europeană a recomandat personalului neesenţial al reprezentanţei sale de la Kiev să părăsească Ucraina şi să lucreze de la distanţă din străinătate. (Hotnews)
Din Cronica de Divertisment: Fanii romanelor scrise de Agatha Christie pot urmări în acest weekend la cinema producția “Death on the Nile” (“Moarte pe Nil”), bazată pe cartea cu același nume din 1937. Acțiunea se petrece pe vasul de croazieră S.S. Karnak, acolo unde o tânără moștenitoare este ucisă, iar detectivul Hercule Poirot își întrerupe vacanța pentru a descoperi criminalul. În film joacă și actrița Gal Gadot.
5. Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a anunțat că în 2021 au fost 10,3 milioane de apeluri la 112, cu 102.000 mai multe față de anul precedent, iar dintre acestea 60% au fost urgențe reale. 2021 este anul cu cele mai puține apeluri non-urgente de când în România a fost implementat numărul unic de urgență 112. (Profit.ro)
6. Un program secret al CIA s-ar fi bazat pe o supraveghere în masă care a colectat date și a inclus înregistrarea americanilor, fără o aprobare juridică sau a Congresului, potrivit unei scrisori desecretizate a doi senatori democrați. Natura tipului de date colectate nu este detaliată în scrisoare. Nu s-a putut stabili nici când a avut loc supravegherea sau dacă programul mai este în prezent operațional. CIA nu are voie, în mod normal, să efectueze acțiuni de spionaj împotriva americanilor, pe teritoriul Statelor Unite. (WSJ)
7. Protecția oferită de doza booster scade puternic după aproximativ patru luni, sugerează datele publicate vineri de Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA. Datele publicate confirmă studiile din Marea Britanie și Israel, aducând primele dovezi, bazate pe date reale, a scăderii protecției oferite de doză booster pentru vaccinurilor de tip ARNm. (NYTimes)
Din Cronica Sportiva: Irina Begu, locul 56 WTA, s-a calificat, vineri, în semifinalele turneului de categorie WTA 500 de la Sankt Petersburg. Ea a trecut în sferturi de sportiva cehă Tereza Martincova, locul 42 mondial, scor 6-4, 6-2. În penultimul act, românca va evolua, sâmbătă, de la ora 13.00, cu Maria Sakkari (Grecia, principala favorită şi locul 7 mondial).
8. Numărul copacilor tăiați în Amazonul brazilian, în ianuarie, a depășit cu mult defrișările pentru aceeași lună a anului trecut, potrivit datelor furnizate de sateliți. Suprafața distrusă a fost de cinci ori mai mare decât în 2021 și este cea mai mare, la nivelul primei luni din an, din 2015, de când au început înregistrările. Ecologiștii îl acuză pe președintele Braziliei, Jair Bolsonaro, că a permis accelerarea defrișărilor. (BBC)
9. Unele grupuri de pe Facebook, care au promovat o mișcare americane similară cu demonstrațiile care au blocat drumurile din Ottawa, sunt coordonate de conturi false care au legătură cu “fabrici” de conținut din Vietnam, Bangladesh, România și alte câteva țări, au declarat oficiali Facebook pentru NBC News. (NBCNews)
10. Prețul mediu pentru un bilet la Super Bowl, finala campionatului de fotbal american, a ajuns la $7542, un record. Comparativ cu 2017, costul biletelor s-a dublat. (Bloomberg)
Fotografia dimineții – Lunetiști ai armatei germane participă, camuflați, la un exercițiu militar în timpul unei vizite a ministrului german al Apărării, în Munster, Germania. Sean Gallup/Getty Images: