Oficiali chinezi au amenințat administrația Trump cu reținerea cetățenilor americani – Cronica Externă
Europa
1. Ersin Tatar, un politician naționalist de extremă dreaptă, a câștigat surprizător alegerile în partea de nord a Ciprului, controlată de Turcia, fiind ales președinte. Tatar susține divizarea Ciprului în două state separate, în timp ce oponentul său a dorit reunificarea cu Ciprul recunoscut internațional, controlat de Grecia. (BBC)
2. Poliția franceză a controlat casele a peste douăzeci de radicali islamiști suspecți, după decapitarea profesorului care a arătat controversatele caricaturi ale Profetului Mahommed elevilor săi. Guvernul francez a declarat că verifică de asemenea 51 de asociații musulmane franceze. Cel suspectat că l-ar fi ucis pe profesor este un cecen născut în Moscova, în vârstă de 18 ani, care nu avea nicio conexiune cunoscută cu profesorul sau cu școala. Acesta a fost împușcat mortal de poliție. (BBC)
Bonus : Belgia se confruntă cu un ”tsunami” de cazuri COVID-19. (BBC)
SUA
3. Oficialii chinezi au amenințat administrația Trump că China ar putea reține cetățeni americani, dacă Departamentul de Justiție începe să investigheze studenții chinezi afiliați armatei, au declarat oficialii americani. Cel puțin cinci studenți chinezi au fost arestați în lunile recente pentru că nu au dezvăluit legăturile lor militare în aplicațiile pentru viză. (NYTimes)
Orientul Mijlociu
4. Oficialii din Iran au declarat că țara va începe să vândă în mod responsabil arme, după ce embargoul ONU asupra acordului armelor convenționale cu Teheranul a expirat ieri. Expirarea embargoului înseamnă că Iranul poate cumpăra sau vinde arme convenționale, cum ar fi tancuri sau avioane de luptă, fără a ajunge în Consiliul de Securitate al ONU. SUA, care a încercat să reimpună un embargo al ONU și a impus sancțiuni unilaterale, menține în continuare un embargo pe arme asupra Iranului. (AlJazeera)
Asia
5. Cabinetul Thailandei va discuta convocarea unei sesiuni speciale a Parlamentului în contextul protestelor largi care cer demisia premierului Prayuth Chan-ocha. (Link)
6. Trimisul special al SUA Zalmay Khalilzad a respins ca ”nefondate” pretențiile Talibanilor că SUA au violat acordul de pace cu grupul. Talibanii au declarat recent că atacurile aeriene ale SUA au încălcat acordul, iar purtătorul de cuvânt militar al SUA a declarat că atacurile au fost declanșate pentru a apăra forțele afgane, în conformitate cu acordul semnat. (Link)
Africa
7. Alegerile prezidențiale din Guinea, primele dintr-o serie de alegeri în țările Africii de Vest, au avut loc duminică, după o campanie tensionată marcată de insulte între președintele Alpha Condé și rivalul său principal. Rezultatele inițiale se așteaptă să fie anunțate în câteva zile. O a doua rundă de alegeri este programată pentru 24 noiembrie, dacă va fi necesară. Alpha Condé, în vârstă de 82 de ani, s-ar afla la al treilea mandat, dacă va câștiga. (France24)
America Latină
8. Două exit poll-uri arată că fostul ministru de finanțe al Boliviei, Luis Arce Catacora, a câștigat cu peste 50% din voturi, ceea ce ar fi suficient pentru a evita o rundă nouă de alegeri (BBC). Deși ar putea dura zile până la anunțarea rezultatelor oficiale, președinta interimară recunoscută de SUA, Jeanine Anez, l-a felicitat pe Twitter. (AP)
9. Două biserici au fost arse, iar magazine devalizate în ciocnirile dintre poliție și protestatari în Santiago de Chile ieri, înaintea unui referendum cu privire la rescrierea constituției țării din era dictaturii. Protestele, care au fost în mare parte pașnice în timpul zilei, au marcat aniversarea demonstrațiilor anti-guvern de anul trecut, care au determinat referendumul. (WSJ)
Global
10. Pandemia coronavirus a împins aproape toate națiunile din Orientul Mijlociu într-o recesiune economică în acest an, unele își vor reveni, cu două excepții, Liban și Oman, conform unui raport al Fondului Monetar Internațional publicat luni. FMI estimează că economia globală se va reduce cu 4.4% în acest an, fiind cea mai gravă recesiune anuală de la Marea Depresie din anii 1930. (AP)