Oficial ucrainean: Ucraina ia în calcul, pentru prima dată, să cedeze teritorii pentru a încheia războiul cu Rusia – Cronica serii
1. Economia va continua să decelereze anul viitor, existând chiar un risc de recesiune, deşi nu este scenariul de bază, consideră Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte al Asociaţiei CFA România. Anticipaţiile analiştilor referitoare la creşterea economică pentru anul curent au continuat să se reducă faţă de sondajele anterioare şi se situează la valoarea de 1,7%. Pentru anul viitor, economia este anticipată să crească cu 1,1%, existând şi opinii de recesiune printre participanţii la sondaj. (Profit.ro)
2. În perioada ianuarie – august 2024, datoria externă totală a României a crescut cu 14,189 miliarde euro, până la 182,524 miliarde euro, arată datele BNR. (Profit.ro)
3. Oameni din toată țara așteaptă, de mai bine de o lună, să afle dacă se pot pensiona și cu ce venituri. Dosarele lor zac în birourile Direcțiilor Județene de Pensii și nu pot fi procesate pentru că software-ul implementat pentru noua lege a pensiilor nu funcționează încă și pentru calcularea noilor pensii. Casa Națională de Pensii spune că implementarea programului informatic se face în etape și că, din octombrie, ar trebui să funcționeze și pentru viitorii pensionari. (EuropaLibera)
4. Ministerul Finanţelor anunţă investiţii de record de peste 3,5 miliarde lei în ediţia a cincea FIDELIS din acest an. 26.366 de români au cumpărat titluri de stat, cel mai mare număr din cele 19 ediţii FIDELIS. (News.ro)
5. Angajații din sistemul bugetar vor începe în 2025 două zile libere suplimentare și vor avea aproape o săptămână liberă încă de la începutul noului an, urmând să reînceapă activitatea abia miercuri, 8 ianuarie, conform actului pregătit de Guvern. Astfel, va fi zi liberă națională și pe data de 3 ianuarie, pe lângă zilele de 1 și 2 ianuarie și zilele de 6 și 7 ianuarie. (Profit.ro)
Din Cronica de Tehnologie: Cercetătorii chinezi susțin că au reușit, în premieră, să folosească un computer cuantic pentru a derula cu succes un atac asupra unora dintre cei mai siguri algoritmi de criptare. Deși nu au reușit să spargă vreo parolă anume, aceștia spun că metoda reprezintă o mare amenințare la adresa unor sectoare esențiale, precum cel militar și cel bancar. (Quantum Insider)
6. Creșterea exporturilor Chinei a încetinit în mod neașteptat în septembrie. Exporturile au crescut cu 2,4%, în dolari, în ritm anual, până la aproape $304 miliarde, cel mai scăzut nivel din mai, a anunțat luni administrația vamală. (Bloomberg)
7. Guvernul ucrainean ia în considerare un scenariu de încheiere a războiului cu Rusia care ar implica revizuirea temporară a obiectivului său declarat de recucerire a întregului teritoriu aflat în prezent sub ocupație, a scris în weekend publicația germană Der Spiegel. Citând un oficial anonim de la Kiev, revista scrie că în Ucraina au început „discuții serioase” ce vizează posibila renunțare la recucerirea celor aproximativ 20% din teritoriul țării deținute de Rusia. (Hotnews)
8. Cele mai sărace 26 de ţări din lume, în care trăiesc 40% dintre persoanele afectate cel mai mult de sărăcie, au datorii mai mari decât în orice alt an de după 2006 şi sunt tot mai vulnerabile la dezastre naturale şi alte situaţii de criză, arată un raport al Băncii Mondiale. (News.ro)
9. Ponderea automobilelor produse în China, pe segmentul electric, dar și pe PHEV, a continuat să crească și a atins un nivel fără precedent la nivel global, în primele opt luni ale anului. China a contat în industria auto globală, în intervalul ianuarie – august, cu un procent de 62% pe segmentul de automobile complet electrice și cu 77% pe segmentul plug-in hybrid. În total, așa numitele New Energy Vehicles (electrice și PHEV) au însumat 67% din totalul vânzărilor pe cele două segmente reunite, în toate țările lumii. (Profit.ro)
10. Premiul Nobel pentru Economie a fost atribuit, luni, unui trio format din profesorii Daron Acemoglu, Simon Jonhson şi James Robinson pentru „studiile lor cu privire la modul în care instituţiile sunt formate şi afectează prosperitatea”, a anunţat luni Academia Regală Suedeză de Ştiinţe. (Digi24)