Oamenii de știință au demonstrat că este posibilă devierea fulgerelor cu ajutorul laserului – Cronica de Tehnologie

1. Un lector de la Universitatea Deakin din Australia a descoperit că aproape o cincime din lucrările de evaluare au fost realizate cu ajutorul unui chatbot. Dincolo de polemica folosirii chatboților în educație, cadrele didactice atrag atenția asupra faptului că produse precum ChatGPT au fost antrenate să răspundă coerent la întrebări, dar nu au abilitățile critice de a distinge ficțiunea de fapt. (The Guardian)

2. Microsoft anunță că va implementa limbajul GPT-3.5, care stă la baza ChatGPT, în cadrul Azure OpenAI Service. Acest serviciu, care integrează și alte instrumente OpenAI, precum Dall-E, este acum disponibil pe scară largă, după lansarea limitată din 2021. (News.ro)

3. Oamenii de știință au demonstrat că este posibilă devierea fulgerelor cu ajutorul laserului. Aceștia au folosit pentru demonstrație un prototip de dimensiunea unei mașini, montat pe vârful unui munte din Elveția. Conceptul a fost lansat în urmă cu mai bine de 50 de ani, de către cercetătorul francez Aurélien Houard. (WSJ)

4. TikTok încearcă să câștige bunăvoința oficialilor americani, oferind mai multă transparență. Compania propune un complex plan care prevede inclusiv supravegherea algoritmilor de recomandare a conținutului și ar putea costa $1.5 miliarde. (WSJ)

5. Strategia Apple de diversificare a producției include mutarea unei părți a producției de tabletele și laptopuri în Vietnam, acolo unde Foxconn angajează deja în jur de 60.000 de oameni. Gigantul american mai lucrează și la extinderea producției de iPhone-uri din India, pentru a-și reduce dependența de China. (SCMP)

6. Didi a primit acordul autorităților chineze pentru a accepta noi utilizatori, după o interdicție de 18 luni. De la jumătatea lui 2021, China a blocat cele 25 de aplicații deținute de Didi, care nu au mai putut fi descărcate și folosite pentru înregistrarea utilizatorilor noi. (Reuters)

7. Un instrument care folosește laserul pentru a analiza mostre de material planetar și potențiale semne de viață a fost dezvoltat de cercetătorii din cadrul Universității din Maryland. Acesta urmează să fie folosit de NASA în misiuni viitoare. (Phys)

8. Exporturile de cipuri realizate de Taiwan anul trecut au crescut cu 18,4% YoY, conform datelor guvernamentale. 2022 este al treilea an consecutiv în care creșterea a fost de două cifre, după 27,1% în 2021 și 22% în 2020. (Bloomberg)

9. Germania vrea să folosească excesul de căldură generat de centrele de date pentru încălzirea caselor. Experții, însă, se îndoiesc că aerul cald venit de la centrele de date este suficient de fierbinte pentru a fi util rețelelor de termoficare. Ar fi necesară cumpărarea de pompe de căldură, care nu ar face decât să crească cheltuielile și consumul de energie. (Bloomberg)

10. Piața telefoanelor folosite și recondiționate a ajuns anul trecut la 282 de milioane de unități, după ce a crescut cu 11,5% față de 2021. Analiștii se așteaptă ca aceasta să ajungă până în 2026 la 413 de milioane de unități. (Profit.ro)

Ți-ar mai putea plăcea
China s-a folosit de „big data” pentru a identifica și expune agenți CIA care operau în Europa și Africa – Cronica de Tehnologie
Hackerii ruși derulează o campanie phishing prin care încearcă să preia controlul conturilor unor influenceri – Cronica de Tehnologie