O nouă celulă termofotovoltaică realizează conversia căldurii în energie cu o eficiență de peste 40% – Cronica de Tehnologie

1. SUA au identificat o adresă a grupului nord coreean de hackeri Lazarus în legătură cu  jaful cibernetic care a vizat rețeaua blockchain folosită de jocul Axie Infinity. Două firme de blockchain, Chainalysis și Elliptic, spun și ele că în spatele atacului se află Coreea de Nord. În urma atacului au fost furate criptomonede în valoare de aproape $615 milioane. (Profit.ro)

2. WhatsApp anunță Communities, o structură sub care vor fi organizate mai multe grupuri de discuții care au același numitor comun. De exemplu, o școală poate crea o comunitate cu grupuri de discuții pentru clase. Cu excepția titlurilor și descrierilor, tot conținutul va fi criptat. Comunitățile nu vor fi afișate la căutări – accesul se va face prin invitație pe baza numărului de telefon. (News.ro)

3. Oamenii de știință au reușit să confirme printr-un experiment o nouă teorie fundamentală a lichidelor, publicată anul trecut de Alessio Zaccone și Matteo Bagglioli. Ecuația pentru densitatea vibrațională a stărilor a rezolvat problema obținerii distribuției stărilor complexe de energie pentru lichide, iar experimentul a confirmat relația liniară a densității vibraționale a stărilor cu frecvența la energii joase. (Phys)

4. O nouă formă pentru inteligența artificială a fost dezvoltată de cercetători. Observând comportamentul uman, roboții se pot adapta mai bine pentru a rezolva sarcini în medii schimbătoare. Cercetătorii încearcă să aducă mai multă flexibilitate roboților, care, astfel, ar putea lucra mai bine alături de oameni. (TechXplore)

5. Hackerii au creat instrumente speciale pentru compromiterea echipamentelor IT folosite în cadrul infrastructurilor esențiale, avertizează mai multe agenții americane, printre care FBI și NSA. Instrumentele vizează în mod special tehnologii ale unor companii precum Schneider Electric sau OMRON Sysmac NEX, precum și serverele Open Platform Communications Unified Architecture. (The Record)

6. O nouă celulă termofotovoltaică a fost realizată de oamenii de știință, care realizează conversia căldurii în energie cu o eficiență de peste 40%. Noile celule pot fi implementate în rețele de „baterii termice”, generând energie fiabil, fără piese în mișcare. (Engadget)

7. Sute de gigabytes de fișiere și e-mail-uri aparținând Rusiei au fost interceptate și făcute publice până acum de Ucraina și diverși hacktiviști. Printre acestea se găsesc informații despre 1.600 de militari ruși care au activat în zona Bucha și în jur de 620 de spioni FSB. (Wired)

8. Asus a lansat laptopul Zenbook 14X OLED Space Edition (de la $2.000), cu procesor Intel i9-12900H din a 12-a generație și grafică integrată Intel Iris Xe. Diferența o face, însă, designul futurist, care include un ecran de 3,5 inch pe spatele ecranului principal, aici fiind afișate notificări și alte informații. (The Verge)

9. Apple nu pierde prilejul să atace Meta pe tema comisionului de 47,5% din vânzările de produse digitale din Horizon Worlds. Apple spune că acest comision este dovada ipocriziei Meta, care a criticat în mai multe rânduri Apple pentru comisionul de 30% impus în App Store. (Market Watch)

10. YouTube dă liber la folosirea oricărui video public pentru crearea clipurilor scurte cunoscute drept YouTube Shorts. Creatorii YouTube Shorts pot acum să decupeze fragmente de cel mult 5 secunde din orice video public, iar clipuri original este creditat printr-un link. Dacă nu le convine noua politică, utilizatorii trebuie să intre la Settings și să bifeze o opțiune prin care propriul conținut va fi exclus din mixarea în cadrul YouTube Shorts. (The Verge)

Ți-ar mai putea plăcea
Google va scoate în evidență infrastructurile de telemedicină în căutări – Cronica de Tehnologie
Review: Xbox Series X punctează la toate capitolele importante – Cronica de Tehnologie