O exoplanetă situată la 40 de ani-lumină de Pământ ar putea avea atmosferă – Cronica Spațială

1. Comisia Europeană a semnat contractul de concesiune pentru proiectul Infrastructure for Resilience, Interconnectivity and Security by Satellite (IRIS²), care prevede realizarea unei constelații de 290 de sateliți pe orbita Pământului care să ofere conexiune de internet de mare viteză prin satelit. Noul proiect reprezintă practic o concurență pentru serviciul de internet prin satelit Starlink dezvoltat de SpaceX, va avea costuri de circa 10,6 miliarde de euro și va deveni operațional în anul 2030. (Comisia Europeană, The Verge)

2. Un grup de geofizicieni susține că Luna s-a format cu 180 de milioane de ani mai devreme decât termenul acceptat în mod uzual de cercetători (4,35 miliarde de ani), la scurt timp după formarea Pământului. Aceștia afirmă însă că procesul de formare este similar cu ipoteza acceptată în prezent de comunitatea științifică, și anume că Luna a apărut ca rezultat al coliziunii Pământului cu o protoplanetă pe nume Theia. (Nature)

3. Sonda spațială BepiColombo a realizat în premieră imagini în infraroșu în lungime de undă medie cu planeta Mercur. Acest tip de lumină infraroșie este invizibilă pentru ochiul uman, dar oferă informații importante despre mineralogia și temperaturile de la suprafața planetei. Imaginile au fost realizate de la o altitudine de peste 37.000 de kilometri. (Space)

4. Exoplaneta Trappist-1 b din cadrul sistemului stelar Trappist-1 situat la 40 de ani-lumină distanță de Pământ ar putea avea o atmosferă rarefiată formată din dioxid de carbon, potrivit unor date obținute cu telescopul spațial James Webb. În plus, instrumentele telescopului au indicat o temperatură ridicată la suprafața planetei, care ar putea însemna că există activitate vulcanică. (Space)

5. Astronauții chinezi Cai Xuzhe și Song Lingdong au doborât recordul pentru cea mai lungă activitate extravehiculară pe o stație spațială, după ce au petrecut în spațiul cosmic 9 ore și 6 minute în exteriorul spației spațiale Tiangong. Precedentul record de 8 ore și 56 de minute fusese stabilit de astronauții NASA James Voss și Susan Helms în exteriorul Stației Spațiale Internaționale în 2001. (Space)

6. Sonda spațială Mars Reconnaissance Orbiter care orbitează planeta Marte a realizat o serie de imagini cu landerul InSight, care a cercetat cutremurele de pe Marte și a fost retras din activitate în decembrie 2022. Fotografiile vor permite cercetătorilor să observe cum se schimbă praful de pe și din jurul landerului și să înțeleagă mai bine anumite particularități ale planetei. (Jet Propulsion Laboratory)

7. Astronomii au analizat în detaliu un corp ceresc care din punct de vedere al construcției este o combinație între cometă și asteroid. Chiron se află undeva după orbita planetei Neptun, iar astronomii au putut observa atât gheața de la suprafața acestuia, cât și gazele din „coada” obiectului cosmic. Imaginile au fost surprinse cu telescopul spațial James Webb. (El Pais)

8. NASA a publicat prima imagine realizată de roverul Perseverance în apropiere de vârful craterului Jezero, în urma unei ascensiuni care a durat 3 luni și jumătate. Imaginea va permite cercetătorilor să înțeleagă mai bine geologia zonei, una care nu are nicio legătură din punct de vedere geologic cu regiunile pe care roverul le-a cercetat anterior. (NASA)

9. Cercetătorii NASA au descoperit că galaxia NGC 5084 se rotește într-o direcție complet neașteptată relativ la galaxia pe care o înconjoară. Informațiile au fost obținute pe baza unor date mai vechi obținute cu Observatorul Chandra cu raze X. (NASA)

10. NASA a anunțat că lansarea misiunii Crew-10 cu echipaj uman cu naveta spațială Crew-Dragon a fost amânată pentru sfârșitul lunii martie 2025, după ce inițial a fost planificată pentru februarie. Decizia a fost luată ca urmare a faptului că inginerii SpaceX au nevoie de mai mult timp pentru construcția unei noi navete spațiale reutilizabile Crew-Dragon. (SpaceNews)

Ți-ar mai putea plăcea
Astronomii au descoperit cea mai veche galaxie care nu mai produce stele – Cronica Spațială
Un astrofizician finlandez susține că proiectul unei colonii umane pe orbita lui Ceres este perfect fezabil – Cronica Spațială