O eclipsă de Soare va fi parțial vizibilă din România în 25 octombrie – Cronica Spațială
1. În 25 octombrie va avea loc o eclipsă de Soare care va fi vizibilă parțial din România. Fenomenul astronomic va putea fi observat de pe tot teritoriul țării noastre, iar acoperirea Soarelui va fi cuprinsă între 33 și 44%. Eclipsa va începe la ora 12:20 în vestul țării și la 12:28 în sud-estul țării. În București, acoperirea maximă va fi de 38% și va avea loc la ora 13:38. Eclipsa poate fi observată fără instrumente astronomice, dar numai cu ochelari speciali pentru eclipsă sau cu un filtru de sudură verde, foarte închis la culoare. Cel mai bun filtru este Mylar. (Observatorul Astronomic)
2. Cercetătorii au obținut informații noi despre unul dintre inelele planetei Uranus după ce un astronom amator a găsit o imagine cu acesta printre numeroasele fotografii realizate de sonda spațială Voyager 2 în ianuarie 1986. Noua imagine a permis astronomilor să stabilească că inelul respectiv se află la circa 37.000 de kilometri altitudine, dar și să-i determine luminozitatea. (Space)
3. Astronomii au descoperit bariu în atmosferele a două exo-planete. Descoperirea este importantă în contextul în care bariu a devenit cel mai greu element care a fost găsit până acum în atmosfera unei planete din afara sistemului nostru solar. Cele două exoplanete sunt gigante gazoase comparabile ca dimensiuni cu planeta Jupiter și orbitează în jurul unei stele într-un interval de timp de numai două zile. (Futurism)
4. Un studiu publicat în Nature Astronomy sugerează că viața microbiană care a existat inițial pe Marte a modificat clima și a distrus atmosfera planetei, ceea ce în cele din urmă a condus la dispariția completă a vieții. Noua teorie provine dintr-o simulare a climei marțiene cu microbi care au produs metan și au consumat hidrogen în urmă cu circa 3.7 miliarde de ani. La vremea respectivă, condițiile atmosferice erau similare cu cele de pe Pământ, dar rezultatele activității microbiene au fost complet diferite din cauza compoziției atmosferei și a distanței mai mari față de Soare. (Science Alert)
5. Astronomii au observat pentru prima oară un fenomen complex care implică o gaură neagră. Mai întâi, în 2018, astronomii au observat o gaură neagră care a “devorat” o stea dintr-o galaxie situată la 665 de milioane de ani-lumină de Pământ. O altă echipă de astronomi a observat acum aceeași stea care strălucește puternic pentru că eliberează material rămas de la steaua “devorată” în urmă cu trei ani. Descoperirea ar putea ajuta cercetătorii să înțeleagă mai bine cum se “hrănesc” și cum “cresc” găurile negre în timp. (Science Alert)
6. Un astronaut de la bordul Stației Spațiale Internaționale a realizat o imagine spectaculoasă a Pământului în care apar două pete albastre de lumină puternică care nu au nicio legătură una cu cealaltă. Prima pată reprezintă de fapt modul în care se vede de pe ISS un fulger în Golful Thailandei. A doua pată este rezultatul luminii deformate a Lunii. (Science Alert)
7. Astronomii au descoperit că un asteroid potențial periculos pentru Pământ, 3200 Phaethon, are o accelerare neobișnuită a vitezei de rotație în jurul propriei axe, care nu a mai fost observată până acum. Asteroidul de 5.4 kilometri lățime se rotește în jurul propriei axe în 3,6 ore. însă acest interval de timp scade cu 4 milisecunde în fiecare an. Chiar dacă diferența pare nesemnificativă, aceasta ar putea schimba radical traiectoria asteroidului în decurs de câteva mii de ani. (Live Science)
8. China analizează opțiunea de a lansa o misiune spațială care să cerceteze asteroidul Ceres, care a mai fost vizitat în trecut de misiunea Dawn a celor de la NASA. Chinezii sunt interesați să cerceteze potențialul asteroidului de a susține viața datorită prezenței unui ocean înghețat. De asemenea, China ar putea construi un telescop de mari dimensiuni cu scopul de a detecta semnale de materie neagră în emisiile de radiații gamma. (SpaceNews)
9. Un studiu publicat în Science Advanced susține că oxigenul descoperit în atmosfera unei exo-planete nu reprezintă neapărat un indiciu cu privire la existența unei forme de viață, întrucât oxigenul se poate forma inclusiv fără să aibă legătură cu o astfel de entitate. Autorii susțin că au identificat o sursă abiotică de oxigen care se formează din dioxid de sulf (SO2) în urma erupțiilor vulcanilor de pe exo-planete. (Universe Today)
10. Observatorul Arecibo din Puerto Rico, care s-a prăbușit în anul 2020, nu va fi reconstruit și nici înlocuit cu un alt observator. Inaugurat în 1963, Arecibo a fost cel mai mare telescop din lume pentru o perioadă de 53 de ani, însă proprietarul acestuia (Statele Unite) a decis ca în locul acestuia să construiască un centru educațional multidisciplinar. (Universe Today)