Numărul persoanelor declarate vindecate, la nivel global, va depăși azi 3,5 milioane – Cronica Știrilor Pozitive
1. Numărul persoanelor declarate vindecate, la nivel global, va depăși azi 3,5 milioane.
2. Numărul cazurilor active din România va scădea azi, cel mai probabil, sub 4500. Ultima oară când s-a înregistrat un număr similar a fost în 10 aprilie.
3. Noua Zeelandă a anunțat în această dimineață că nu mai are nici un caz activ de infectare cu noul virus. (Reuters)
4. De astăzi, 52% din populația Spaniei va intra în ultima fază înainte de ridicarea totală a restricțiilor impuse de pandemie. (CNN)
5. În Marea Britanie, unde au fost efectuate până în prezent peste 5,5 milioane de teste, au fost înregistrat cel mai mic număr de la impunerea izolării, pe 23 martie. (News.ro)
6. România ocupă poziția 57 în topul celor mai sigure țări de vizitat în această perioadă, arată un raport publicat de revista Forbes, care citează un studiu realizat de un think tank cu sediul la Londra. Grupul Deep Knowledge a colectat și analizat date din 200 de țări și a creat un punctaj bazat pe 130 de parametri cantitativi . Cea mai sigură țară, potrivit acestui clasament, este Elveția, la capătul opus al clasamentului fiind Sudan. (Hotnews)
7. Moscheele din capitala Indonesiei, Jakarta, s-au redeschis vineri, la trei luni de când au fost închide din cauza pandemiei. (CNN)
8. ANAF anunță că a modificat Declarația Unică, astfel încât să permită accesarea bonificațiilor de până la 10% celor care achită impozitele sau contribuțiile până la data de 30 iunie, noul termen de depunere a formularului. Circa un milion de români care obțin venituri din activități independente, drepturi de proprietate intelectuală, agricultură, chirii, câștiguri de capital și alte forme de venituri depun Declarația Unică. (Profit.ro)
9. Peste 15.000 de români sunt cazați pe litoral, cifră care depășește așteptările turoperotorilor pentru minivacanța de Rusalii, când se anticipau că vor ajunge la mare în jur de 10-12.000 de turiști. Cei mai mulți dintre turiști sunt veniți din București, aproape jumătate din total. (Profit.ro)
10. Acțiunile Apple au șters tot declinul provocat de pandemia de Covid-19 și au închis la maximul istoric. Este prima dată din 12 februarie când compania urcă la un nou maxim bursier. Acțiunile gigantului amercan au urcat, vineri, cu 2,9%, la $331,5. Capitalizarea bursieră a compania a atins, astfel, $1.437 miliarde. (Profit.ro)
11. Rafael Nadal şi Pau Gasol au strâns peste 14 milioane de euro pentru lupta împotriva coronavirusului, după ce au făcut un apel pentru donaţii în luna martie. Cei doi au lansat campania #NuestraMejorVictoria la 26 martie cu speranţa că se vor strânge 11 milioane de euro. (News.ro)
12. Schelele montate pe catedrala Notre Dame din Paris, afectată grav de un puternic incendiu în aprilie 2019, vor începe să fie înlăturate azi. (News.ro)
13. Cluj Arena, stadionul pe care joacă meciurile echipa de fotbal Universitatea Cluj, va fi transformat în spaţiu destinat evenimentelor în aer liber, o parte a tribunelor fiind rezervate publicului, cu măsurile de distanţare impuse, şi cu maximum 500 de persoane în asistenţă. Primul eveniment: proiecţia filmului Bohemian Rhapsody. (News.ro)
Din Cronica de Carte:
14. Un băiețel de șase ani din Hawaii, Sebastien Gonzalez, a scris, împreună cu părinții, o carte despre Blue, cățelul lor, pentru a-i ajuta pe copii să înțeleagă mai bine pandemia. Cartea este disponibilă gratuit, în format electronic (Star Advertiser);
15. Industria culturală din Québec, Canada, va primi o susținere financiară din partea guvernului în valoare de 400 milioane de euro (ActuaLitte);
16. Un fond în valoare de 60 milioane de dolari a fost anunțat de către guvernul din Noua Zeelandă, pentru protecția a 170 de slujbe de bibliotecari, pentru a-i pregăti pe aceștia să-i ajute pe cei care și-au pierdut locurile de muncă din cauza pandemiei și pentru accesul gratuit la internet al acestora din urmă în toate bibliotecile țării (NZHerald);
17. Vânzările e-book readerelor au explodat, în Franța, în perioada carantinei. Se pare că evenimentul care a declanșat această explozie a fost anunțul celor de Fnac, de pe 21 martie, că au pus la dispoziție 500 de cărți electronice gratuite pe site-ul propriu (ActuaLitte);
18. 5,1 milioane de cărți au fost vândute în Franța, în prima săptămână după relaxarea restricțiilor, cea mai vândută carte fiind ”La vie secrète des écrivains”, de Guillaume Musso (ActuaLitte);
19. Bibliotecile din SUA au început să publice ”caranzine” (cuvânt provenind din alăturarea termenilor carantină și ”zine”-revistă), spații fizice sau online în care membrii comunității își împărtășesc experiențele din timpul carantinei (Library Journal).
20. Un pui de urs care s-a rătăcit de mamă şi a căzut în apele unui pârâu, între stânci, a fost salvat, duminică, de către jandarmii montani din judeţul Argeş. Puiul a fost evaluat medical şi va fi lăsat în natură. (News.ro)
21. Enrique Redel, fondatorul editurii spaniole Impedimenta, care a publicat recent romanul „El cuerpo” al lui Mircea Cărtărescu, a anunţat că, între finaliştii la premiul Nobel pentru Literatură pe 2020, se află şi scriitorul român. (News.ro)
22. O elevă de 17 ani care studiază la un liceu din Londra a donat spitalului de copii Grigore Alexandrescu din Bucureşti echipamente de protecţie împotria Covid-19. în valoare de 4.000 de euro, bani strânşi cu ajutorul unui site creat de ea. (News.ro)
23. Documentarul „Acasă”, în care regizorul Radu Ciorniciuc spune povestea familiei care a trăit 20 de ani în Delta Văcăreşti, a fost recompensat cu marele premiu la Festivalul de la Cracovia şi este acum eligibil pentru nominalizare la Oscar. (News.ro)
Fotografia dimineții – Artistul britanic Banksy a creat o lucrare inspirată de manifestaţiile stârnite în SUA şi în alte ţări de moartea lui George Floyd: