Noua Zeelandă a învins din nou coronavirusul – Cronica Știrilor Pozitive

1. Firmele care au obligații fiscale neachitate ulterior declarării stării de urgență (COVID-19) vor putea solicita eșalonarea plății acestor sume pe o perioadă de până 12 luni, fără garanții și cu un calendar de rambursare propriu. Ministerului Finantelor a elaborat un proiect de ordonanță de urgență prin care se reglementează eșalonarea la plată, în forma simplificată, a obligațiilor bugetare neachitate în urma crizei COVID-19. (Profit.ro)

2. Noua Zeelandă a învins din nou coronavirusul și Auckland se va alătura restului țării, restricțiile fiind ridicate. Anunțul a fost făcut de premierul Jacinda Ardern în această dimineață. (Axios)

3. Un nou studiu publicat în The Lancet arată că este puțin probabilă contaminarea mediului care duce la transmiterea SARS-CoV-2 să se producă în condiții de viață normală, dacă sunt respectate procedurile și precauțiile standard de curățenie. (Link)

4. Creșterea economică a României a continuat și în anul 2019. Veniturile obținute de toate companiile care și-au depus situațiile financiare au depășit 1600 de miliarde de lei, cu 10% mai mult comparativ cu anul 2018. 2018 a fost cel de-al zecelea an consecutiv la finalul căruia raportăm creștere economică. (Profit.ro)

5. Un test care returnează rezultatul în 15 minute a fost aprobat de Comisia Europeană. Este vorba de cel dezvoltat de Becton Dickinson. (Bloomberg)

6. Ministrul Finanțelor Florin Cîțu a anunțat că pachetul de susținere a economiei va depăși 7% din PIB până la finalul anului. El subliniază că programul masiv de stimulare a economiei a stopat declinul și garantează creșterea puternică în 2021. (Profit.ro)

7. Testele sangvine realizate intr-o regiune italiana grav afectata de pandemia de COVID-19 au aratat ca 42,3% dintre locuitorii provinciei Bergamo au anticorpi la noul coronavirus. (Ziare)

8. Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), dr. Raed Arafat, a declarat sâmbătă că în acest moment nu se discută de închiderea unor activităţi sau de lockdown, însă vor fi luate măsuri suplimentare pe fondul creşterii numărului infectărilor cu SARS-CoV-2. (Hotnews)

9. A început a doua etapă de înnisipare de pe litoralul românesc, a anunțat directorul Administrației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral. Lățimea plajelor din Năvodari va crește cu până la 100 de metri. (G4Media)

10. Liderul opoziției ruse, otrăvit de Kremlin, Alexei Navalnîi, se află pe lista celor 318 oameni luați în considerare pentru premiul 2020 al Nobelului pentru Pace. Rezultatele selecției vor fi anunțate vineri. (CNN)

11. La finalul lunii septembrie, economia americană a recuperat mai mult de jumătate din locurile de muncă pierdute în martie și aprilie. Astfel, 11,4 milioane de noi locuri de muncă, din care 661.000 au fost adăugate luna trecută, au fost create, în timp ce în martie și aprilie s-au pierdut 22 milioane locuri de muncă. Șomajul a scăzut, luna trecută, la 7,9%. (WSJ)

12. 34.9% este creșterea înregistrată de Dacia la înmatriculările de mașini noi în Franța în luna septembrie. Dacia Sandero rămâne pe locul 5 în topul înmatriculărilor pe modele în Hexagon, în timp ce Dacia Duster a urcat pe 12. (Automarket)

13. Tesla a livrat un număr record de mașini în trimestrul 3, 139.300, depășind recordul înregistrat în ultimul trimestru al anului trecut, 112.000. Analiștii se asteptau la un număr de 129,950 mașini livrate. Performanța e remarcabilă în condițiile în care toți ceilalți constructori auto înregistrează scăderi. (Bloomberg)

14. Gruparea Stat Islamic, care a făcut între 2014 şi 2017 din Mosul califatul său, a distrus numeroase sculpturi, devenite astăzi un simbol al renaşterii şi reconstrucţiei pentru cetăţenii oraşului irakian. La Mosul, eliberat de trei ani de sub ocupaţia jihadistă, mai multe sculpturi au reînceput să revină pe soclu. „Frumoasa doamnă” a fost prima care a apărut în marele oraş din Nord care a fost, din 2014 până în 2017, „capitala” în Irak autoproclamatului „califat” al grupării Stat Islamic. (News.ro)

15. Google va investi peste $1 miliard în Google News Showcase, un proiect prin care vor fi finanțați publisherii pentru conținut de calitate, ce se va regăsi, pe lângă Google News, în motorul de căutare și fluxul Discovery al aplicației Google. Showcase, la care Google spune că au aderat deja aproape 200 de publicații, va fi disponibil prima oară pe Android. (Profit.ro)

16. IBM a lansat două proiecte open-source dedicate operării sateliților, care folosesc inteligența artificială. KubeSat este o platformă autonomă care optimizează comunicarea sateliților, iar SSA (Space Situational Awareness) folosește un algoritm care încearcă să estimeze locul și deplasarea obiectelor ce orbitează în jurul Pământului, pentru a se evita ciocnirile. (VentureBeat)

17. Copiii ducelui şi ducesei de Cambridge i-au adresat întrebări naturalistului David Attenborough, 94 de ani, despre animale, într-un videoclip în care toată lumea i-a auzit pentru prima dată vorbind. În videoclipul publicat de familia regală britanică, prinţul George (7 ani), prinţesa Charlotte (5 ani) şi prinţul Louis (2 ani) vorbesc despre animalele lor preferate. (News.ro)

18. Veganismul poate reduce impactul asupra mediului și îmbunătăți viața animalelor, a declarat Societatea Selangor pentru Prevenirea Cruzimii asupra Animalelor din Malaezia, de ziua internațională a animalelor. Societatea își propune să convingă oamenii să adopte o dietă bazată pe plante. (Link)

19. O biserică mexicană a binecuvântat animalele de ziua internațională a animalelor. Oamenii au mers împreună cu broaștele țestoase și alte animale pentru ceremonia religioasă a bisericii catolice din orașul mexican Zapopan, Sfântul Francisc din Assisi. Ziua animalelor se sărbătorește pe 4 octombrie. (Link)

20. Ons Jabeur, din Tunisia, a devenit prima jucătoare de tenis arabă care ajunge în șaisprezecimile turneului de la Roland Garros. (Reuters)

Din Cronica de Carte:

21. A apărut slujba literară perfectă: librar pe o insulă de lux din Maldive, pe perioadă determinată, din octombrie până de Paște (The Guardian)

22. În Roma, s-a deschis primul restaurant literar, care include și o librărie. Se numește Gli Esploratori și va fi un local care dorește să îmbine gastronomia cu trăsăturile culturale ale regiunilor italiene (ActuaLitte)

23. Ministrul culturii din Franța a prezentat proiectul de buget pentru cultură și mass-media pentru anul 2021, care are în componență, printre altele, și un plan detaliat de redresare a sectorului cărții, respectiv o sumă de 89 milioane de euro pentru următorii trei ani (ActuaLitte)

24. ”Cărțile sunt printre cele mai puternice obiecte ale existenței umane și, când sunt dăruite altora, au o capacitate infinită de a schimba vieți.” Acesta este mesajul central al unei colecții de eseuri despre puterea transformatoare a dăruitului și cititului de cărți, ”The Gifts of Reading”, scrise de 23 de autori (printre care Philip Pullman și Robert Macfarlane) cu scopul de a strânge bani pentru un proiect caritabil global intitulat Room to Read (The Guardian)

25. Biblioteca din Londra a început să ofere, pentru prima oară în existența sa, abonaților săi cărți în format electronic și în format audio (BookSeller)

26. O copie din 1914 a romanului ”Kidnapped”, de Robert Louis Stevenson, a revenit pe rafturile bibliotecii sale originale după mai bine de un secol de peregrinări, fiind descoperită într-un anticariat și transmisă urmașilor primului proprietar (ActuaLitte)

27. Scriitorul de succes James Patterson a donat nu mai puțin de 2,5 milioane de dolari profesorilor, în timpul pandemiei de coronavirus (Publishers Weekly)

28. Zeci de manuscrise creștine siriace au fost salvate, la Mosul, de către armata irakiană de la Statul Islamic (The National)

Fotografia dimineții – Luna răsare în spatele torței Statuii Libertății din New York City. Gary Hershorn / Getty:

Ți-ar mai putea plăcea
A fost autorizat primul vaccin împotriva Covid-19 din lume – Cronica Știrilor Pozitive
Pentru prima oară în ultimele 4 luni, statul australian Victoria a raportat zero noi cazuri de infectare – Cronica Știrilor Pozitive