Nouă state membre UE cer stabilirea unei date pentru interzicerea vânzărilor de autoturisme pe benzină și motorină – Cronica de Mediu

La mulți ani! Cronica de Mediu a împlinit 1 an! Vă mulțumim pentru interes, să avem un viitor verde, împreuna! 💚 💚 💚

1. BEYOND MEAT, producătorul de “carne” dezvoltată din plante, a anunțat semnarea unor contracte pentru furnizarea produselor sale către lanțurile de restaurante McDonald’s, PizzaHut, KFC și Taco Bell. (WSJ)

2. NOUĂ STATE MEMBRE UE cer stabilirea unei date pentru interzicerea vânzărilor de autoturisme pe benzină și motorină. Conduse de Danemarca şi Olanda, țările au trimis CE o scrisoare cerând politici ambițioase la nivelul UE pentru a limita emisiile de gaze din sectorul transporturilor. Printre aceste politici se află stabilirea unei date pentru interzicerea vânzărilor de mașini și camionete noi echipate cu motoare diesel sau pe benzină. Obiectivul președintelui Comisiei Europene, Ursula van der Leyen, este crearea unei Europe neutre din punctul de vedere al impactului asupra climei până în 2050. (Agerpres)

3. O cantitate estimată la 931 milioane de tone de alimente sau 17% din totalul alimentelor puse la dispoziția consumatorilor în 2019 a ajuns la coșurile de gunoi ale gospodăriilor, retailerilor și restaurantelor, arată un nou studiu publicat de Organizația Națiunilor Unite. Acest studiu, realizat în comun cu Programul Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP) și organizația caritabilă WRAP, mai arată că risipa de alimente este aproximativ similară în rândul țărilor bogate și a celor sărace.  (Profit.ro)

4. Ministru Mediului, Tanczos Barna, cataloghează drept „foarte mare” nivelul de poluare din Capitală şi afirmă că în ultimele două decenii în Bucureşti nu s-au luat măsuri pentru reducerea poluării. El anunţă că a propus administraţiei locale să ia în calcul eliberarea autorizaţiilor de construire doar pentru acele blocuri care au prevăzută centrală pentru imobil, nu pe fiecare apartament. (News.ro)

5. [Inițiativă legislativă] Educaţia pentru mediu să fie introdusă în învăţământulprimar şi gimnazial din 2022 – inițiativă legislativă a unui grup de parlamentari liberali. (G4media.ro)

6. CEO-ul Amazon, Jeff Bezos, l-a numit pe șeful unui cunoscut grup de experți dedicat protejării mediului, drept CEO al Fondului său de 10 miliarde de dolari. Fondul “Earth”, lansat în februarie anul trecut, este conceput pentru a combate efectele schimbărilor climatice prin acordarea de granturi oamenilor de știință, activiștilor și altor organizații în eforturile lor de a „păstra și proteja lumea naturală”. În noiembrie anul trecut, Bezos a anunțat primii beneficiari ai Fondului, grupurile primind subvenții în valoare de 791 milioane dolari. Printre destinatari s-au numărat Nature Conservancy, Natural Resources Defense Council, World Wildlife Fund și World Resources Institute. (Cnbc.com)

7. Încălzirea globală face ca regiunile tropicale să nu mai fie compatibile cu traiului uman, creșterea căldurii și umidității amenințând să creeze, pentru o mare parte a populației lumii, condiții potențial letale, au descoperit noi cercetări. Aproximativ 40% din populația lumii trăiește în prezent în țările tropicale, această proporție urmând să se extindă la jumătate din populația globală până în 2050 din cauza proporției mari de tineri din regiune. Cercetarea de la Princeton s-a centrat pe latitudini găsite între 20 de grade nord, o linie care traversează Mexicul, Libia și India, până la 20 de grade sud, care traversează Brazilia, Madagascar și nordul Australiei.(TheGuardian.com)

8. Sute de deversări din sistemele de canalizare în râurile britanice au fost detectate datorită inteligenței artificiale, spun cercetătorii. Oamenii de știință au identificat 926 de „evenimente de deversare” de la două stații de epurare a apelor uzate pe o perioadă de 11 ani, folosind inteligența artificială. Agenția de mediu din Marea Britanie a declarat că este „impresionată de acuratețea” abordării. (BBC.com)

9. România comandă 123 de autobuze electronice de la Solaris. Valoarea totală a contractului este de aproape 65 de milioane de euro. Orașele care le primesc sunt următoarele: Iași, Sibiu, Sighetu Marmației, Suceava, Târgu, Mureș, Pitești.Autobuzele electrice Urbino 12 vor fi fabricate atât pentru pantograf, cât și pentru reîncărcare plug-in, iar Solaris va livra infrastructura pentru încărcare lentă și rapidă în toate locațiile. Această achiziție este una dintre cele mai mari efectuate pentru e-autobuze din Europa. (CleanTechnica.com)

10. Alchimiștii moderni transformă CO2 din aer în diamante. Fiecare carat ajută la îndepărtarea a 20 de tone de gaze cu efect de seră, spun antreprenorii. În condiții naturale, poate dura până la un miliard de ani pentru a produce diamante, care se formează în roci. Prin noul proces (în curs de brevetare) un lot de diamante va putea fi produs într-un laborator în doar patru săptămâni. (ScientificAmerican.com)

Crocosmile by Jenny Stock, fotografiată în Gardens of the Queen National Park, CubaImagine parte din concursul de fotografie subacvatică Art Ocean. ( News.Scubatravel.co.uk)

Ți-ar mai putea plăcea
Persoanele care trăiesc în orașe poluate pot avea un risc mai mare de la COVID-19 – Cronica de Mediu
Un start-up israelian a creat din alge un material textil biodegradabil, non-toxic și cu consum redus de energie – Cronică de Mediu