Nominalizările pentru Premiul național de proză ”Ziarul de Iași” – Cronica de Carte
1. Juriul Premiului Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi“ a selectat cei zece finalişti ai celei de-a XVII-a ediţie a concursului, dintre cele zece volume urmând să se aleagă cea mai bună carte de proză românească care a apărut în anul 2019. Printre nominalizați: Stelian Tănase, Ioana Nicolaie, Simona Antonescu, Lavinia Branişte, Mihai Buzea. (Ziarul de Iași)
2. Pe tărâmul pandemiei, veștile bune vin de la editurile, librăriile, aplicațiile și scriitorii care oferă resurse gratuite de citit:
-Editura Humanitas oferă gratuit peste 50 de cărți electronice în limba română, aparținând unor autori precum Gabriel Liiceanu, Ana Blandiana, Radu Paraschivescu, Virginia Woolf, Aristofan, Kafka sau Goethe (Humanitas);
-Platforma Scribd, care conține cărți electronice sau audio, precum și o gamă largă de reviste în format digital, poate fi acum accesată gratuit de oricine, timp de 30 de zile (Scribd);
-Apple Books oferă cărți gratuite în format electronic și audio, inclusiv pentru copii (9to5mac);
-Peste 1,5 milioane de cărți au fost puse la dispoziție online, de The National Emergency Library (Open Culture);
-UNESCO oferă acces gratuit la biblioteca sa digitală, unde puteți descoperi cărți, articole științifice, documente și fotografii, în șapte limbi diferite (World Digital Library);
-Paulo Coelho și-a pus la dispoziție în mod gratuit câteva dintre cărțile sale, în mai multe limbi (ActuaLitte).
3. Un volum pentru copii despre spălatul pe mâini, ”I Don’t Want to Wash My Hands!”, de Tony Ross, publicat inițial în 2001, a avut o creștere a vânzărilor de peste 2000%, luna trecută, fiind cumpărat de către părinți pentru a-i convinge pe cei mici să-și spele mai des mâinile. (The Guardian)
4. O anchetă din revista Dilema veche i-a provocat pe 18 scriitori români (cum ar fi Mircea Cărtărescu, Ioana Pârvulescu, Radu Vancu, Dan Lungu, Filip Florian) să enumere cărțile pe care le citesc în timp de pandemie și carantină. Deși unii dintre ei au recunoscut că mintea nu le stă la citit, printre recomandările celorlalți se află ”Să bați din palme cu o singură mînă”, de Richard Flannagan, ”Omul fără însușiri”, de Robert Musil sau ”Orbirea”, de Elias Canetti. (Dilema veche)
5. Într-o listă ce cuprinde 7 cărți pentru sfârșitul lumii, grupată sub întrebarea ”Ce cărți aș citi dacă aș ști că lumea – nu doar lumea mea – se termină peste câteva zile?”, criticul Mihai Iovănel propune volume precum ”Minunata călătorie a lui Nils Holgersson prin Suedia”, de Selma Lagerlöf, ”Arhiva lui Sherlock Holmes”, de Arthur Conan Doyle sau seria Harry Potter. (Scena9)
6. Dacă tot nu putem călători în această perioadă, măcar să o facem din fotoliu. The Guardian propune 10 cărți de călătorie pe care trebuie să le citim, iar printre volumele enumerate se află ”Veneția”, de Jan Morris (la noi, la Editura Polirom), ”Black Lamb and Grey Falcon: A Journey Through Yugoslavia”, de Rebecca West și ”Dark Star Safari: Overland from Cairo to Cape Town”, de Paul Theroux. (The Guardian)
7. Trei decese au îndoliat lumea literară în aceste zile: a murit, la vârsta de 68 de ani, profesorul și antropologul Vintilă Mihăilescu. Cel mai recent volum al său avea în centru chiar lumea medicală: ”În căutarea corpului regăsit. O ego-analiză a spitalului”, Editura Polirom (Adevărul.ro); după o lungă suferință și răpus de Covid-19, a murit la Paris Paul Goma, unul dintre cei mai cunoscuți dizidenți anticomuniști (RFI); Albert Uderzo, co-autorul unuia dintre cele iubite personaje de benzi desenate, Asterix, a murit la 92 de ani (ActuaLitte).
8. Cele mai vândute cărți din SUA, conform New York Times: la categoria Fiction, pe locul întâi se află o noutate, thrillerul ”The Boy from the Woods”, de Harlan Coben; la categoria Non-Fiction, pe locul întâi se află ”The Splendid and the Vile”, de Erik Larson, despre acțiunile lui Winston Churchill de pe vremea când era prim-ministru (a 4-a săptămână în top). Printre noutățile săptămânii, se numără două cărți de ficțiune, ”Smoke Bitten”, de Patricia Briggs și ”Hit List”, de Stuart Woods. (New York Times)
9. Recomandări cărți în limba română, apariții noi sau reeditări:
-O ureche de om pe o spinare de șoarece, de O. Nimigean, Editura Polirom;
-Sunt un copil al Războiului Rece, de Stelian Tănase, Editura Corint;
-Tehomir, de Horațiu Mălăele, Editura All;
-Arta subtilă a disperării, de Mark Manson, Editura Trei;
-Isus și rădăcinile evreiești ale Mariei, de Brant Pitre, Editura Humanitas;
-Tăcerea femeilor, de Pat Marker, Editura Pandora M;
-Oamenii. Scurtă istorie despre cum am stricat totul, de Tom Phillips, Editura Trei;
-Cele șase secrete ale inteligenței. De ce educația modernă nu ne învață să gândim cu propria minte, de Craig Adams, Editura Publica.
10. Pe scurt, din lumea literară:
-Eco dosArt (#stamacasa) este un program-experiment de arte vizuale și poetice desfășurat în perioada martie-septembrie 2020, în care 4 artiști vizuali și 4 poeți (Dan Mircea Cipariu, Robert Șerban, Gabriela Toma și Florina Zaharia) realizează online sesiuni de actualizări ale unor documente vizuale și poetice (Link);
-Postul de televiziune Arte va difuza joi, 7 mai, o serie de patru episoade realizate de către scriitorul Etgar Keret și cineasta Shira Geffen, după cartea lui Keret, ”Agentul imobiliar”. Interpreți principali: Mathieu Amalric și Eddy Mitchell (ActuaLitte);
-În cele din urmă, autobiografia lui Woody Allen, respinsă de la publicare în urma unui protest al angajaților Editurii Hachette, a fost publicată pe 23 martie de către Arcade Publishing (Publishers Weekly);
-A fost inaugurată o nouă versiune a site-ului Europeana, biblioteca patrimonială europeană (ActuaLitte).
Fotografia ediției: Coperta volumului ”I Don’t Want to Wash My Hands!”. Sursa: Amazon.