Noi condiții de călătorie pentru turiștii români în Bulgaria și Spania – Cronica de Turism

1. Bulgaria a fost inclusă de România pe lista galbenă a țărilor cu risc epidemiologic, alături de țări precum Slovenia, Serbia, Albania sau Armenia. Astfel, pentru a evita carantina, cetățenii români care se întorc din aceste state sunt obligați să prezinte certificatul digital care atestă vaccinarea sau testarea. De asemenea, Elveţia, Macedonia de Nord, Azerbaidjan și Liechtenstein au trecut de pe lista galbenă pe lista roșie, ceea ce înseamnă că perioada de carantină la revenirea în țara poate fi evitată doar de către persoanele vaccinate. (News.ro)

2. Bulgaria a retras România de pe lista țărilor cu statut special. Astfel, începând din 1 septembrie, cetățenii români sunt obligați să prezinte la intrarea în Bulgaria și certificatul digital european care atestă vaccinarea sau testarea. Până acum, Bulgaria a permis cetățenilor români să intre în țară doar pe baza actului de identitate, însă măsura a fost valabilă doar pe perioada sezonului estival. (Ministerul Afacerilor Externe)

3. Spania a inclus Bucureștiul și județul Ilfov pe lista roșie începând din 30 august. Astfel, călătorii care provin din București și Ilfov sunt obligați să prezinte la îmbarcarea în avion certificatul digital european pentru vaccinare, testare sau trecerea prin boală, pe lângă completarea unui formular în aplicația Spain Travel Health. Călătorii români care provin din alte regiuni trebuie doar să completeze formularul. (Hotnews)

4. Începând din 31 august, Emiratele Arabe Unite eliberează vize turistice pentru orice persoană vaccinată cu schema completă, indiferent de țară de proveniență. La sosirea pe orice aeroport din Emiratele Arabe Unite, călătorii vor fi însă obligați să efectueze un test PCR. Măsura vine cu o lună înainte de Dubai Expo 2020, considerată cea mai mare expoziție din lume, amânată anul trecut din cauza pandemiei. (Bloomberg)

5. Operatorul low-cost Blue Air a lansat o aplicație mobilă pentru Android și iOS care poate fi utilizată pentru achiziționarea de bilete și check-in. Principalul avantaj este generarea boarding pass-urilor în format digital și posibilitatea de a le accesa direct din aplicație, inclusiv în absența unei conexiuni la internet. De asemenea, Blue Air susține că aplicația va include și o serie de promoții exclusive la achiziționarea de bilete. (Blue Air)

Bonus: Reporterul Anca Iosif a călătorit 700 de kilometri pe Via Transilvanica, un traseu cu o lungime totală de 1400 de kilometri care străbate satele românești de la Putna până la Drobeta-Turnu Severin. Reporterul relatează în cuvinte și imagini locurile și oamenii pe care i-a întâlnit pe parcursul călătoriei, iar la final oferă 10 sfaturi de călătorie pentru turiștii care vor să aibă parte de o experiență asemănătoare. (Decât O Revistă)

6. Compania low-cost Ryanair a anunțat două noi rute din România către Bruxelles, care vor debuta în 1 noiembrie. Ruta Suceava – Bruxelles va avea două zboruri pe săptămână în zilele de luni și vineri, în timp ce ruta Sibiu – Bruxelles va fi operată tot de două ori pe săptămână, în zilele de luni și joi. (Airlines Travel)

7. Compania aeriană Animawing, deținută de agenția de turism Christian Tour, va lansa o rută inedită între București și localitatea Chambery din Alpii francezi. Ruta va fi operată ca destinație turistică de iarnă în perioada 8 ianuarie – 12 martie 2022 cu o frecvență de un zbor pe săptămână efectuat în fiecare sâmbătă. Prețul de pornire pentru un bilet începe de la 147 de euro pe sens. (Boarding Pass)

8. Operatorul Blue Air a anulat câteva zeci de curse programate în luna octombrie. Sunt afectate în special unele zboruri cu plecare din București spre destinații precum Viena, Londra, Paris, Atena sau Roma, dar și unele zboruri cu plecare de pe aeroporturile din Bacău, Suceava sau Sibiu. Călătorii afectați vor fi transferați pe alte zboruri de pe aceeași rută. (Boarding Pass)

9. Compania aeriană Qatar Airways va lansa pachete speciale de călătorie cu ocazia Cupei Mondiale de Fotbal din 2022, care va avea loc în Qatar. Fanii vor putea alege dintre 7 pachete speciale de călătorie care includ zboruri internaționale și cazare la hotel și vor putea urmări până la 7 meciuri de fotbal. În cazul în care echipa preferată nu se va califica la turneul final, fanii vor putea opta pentru o rambursare completă sau pentru a participa la meciurile altei echipe. Prețurile pentru un astfel de pachet încep de la 950 de dolari de persoană. (FIFA)

10. Uniunea Europeană a retras Statele Unite, Israel, Muntenegru, Kosovo, Macedonia de Nord și Liban de pe lista statelor sigure pentru călătorii. Această listă are doar un rol de recomandare, însă este foarte posibil ca statele Uniunii Europene să impună restricții mai severe pentru călătorii din aceste țări, cum ar fi teste sau perioada de carantină. (New York Times)

Ți-ar mai putea plăcea
O companie aeriană va opera zboruri regulate pe noul aeroport din Brașov – Cronica de Turism
Spania, Cehia și Elveția au modificat condițiile de intrare pentru turiștii români – Cronica de Turism