Nivelurile de dioxid de carbon din atmosfera Terrei au crescut până la valori care sunt cu peste 50% mai mari decât cele din perioadele preindustriale – Cronica dimineții

1. Ministrul Proiectelor Europene, Marcel Boloş, susţine demersul ministrului social-democrat al Muncii, Marius Budăi, de a cere rediscutarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) în ceea ce priveşte procentul din Produsul Intern Brut (PIB) pe care România îl alocă sistemului public de pensii. Boloş argumentează că, la negocierea PNRR, Europa se confrunta doar cu criza sanitară provocată de coronavirus, în timp ce realităţile din perioada pe care o traversăm sunt altele. (News.ro)

2. Ministrul Mediului, Tanczos Barna, contrazice ONG-urile care spun că România pierde, în fiecare oră, peste 3 hectare de pădure și susține că „au apus vremurile cu defrişări masive în care a dispărut pădurea de pe versanţi”, nemaiexistând asemenea tăieri în România. (Hotnews)

3. Numărul total al copiilor din România care aveau ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate era, la finele anului trecut, de 12.286, conform datelor centralizate de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie. Numărul copiilor cu unul dintre părinţi plecaţi la muncă în străinătate a urcat la 76.000 la finele lunii decembrie, cu 2.783 de copii mai mult comparativ cu 30 septembrie 2021. (EuropaFM)

4. Nivelurile de dioxid de carbon din atmosfera Terrei au crescut până la valori care sunt cu peste 50% mai mari decât cele din perioadele preindustriale ale civilizaţiei umane, au anunţat vineri oamenii de ştiinţă de la National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) din Statele Unite. (Digi24)

Din Cronica de Carte: „Middlemarch”, de George Eliot, „Drumul spre casă”, de Yaa Gyasi (ambele la Editura Litera), „Doamna Dalloway”, de Virginia Woolf (Editura Humanitas Fiction) și „Să ucizi o pasăre cântătoare…”, de Harper Lee (Editura Polirom) se află pe o listă a celor mai bune cărți scrise de femei, recomandate de scriitori, pe care toți bărbații ar trebui să le citească. (The Guardian)

5. Ministrul de externe al Italiei, Luigi di Maio, a declarat că „războiul mondial al pâinii a început deja” din cauza blocării cerealelor în Ucraina. Acest blocaj împiedică accesul la grâne a numeroase țări vulnerabile, ceea ce crește „riscul ca noi conflicte să izbucnească în Africa”. (Profit.ro)

6. Premierul britanic Boris Johnson s-ar putea confrunta cu un vot de neîncredere în propriul partid săptămâna aceasta. 54 de parlamentari conservatori ar trebui să semneze împotriva lui Johnson pentru ca moțiunea să fie inițiată. Johnson, deși este din ce în ce mai contestat, a anunțat că nu-și va da demisia. (Bloomberg)

Din Cronica de Mediu: Încălzirea globală reduce numărul orelor de somn ale oamenilor. Un studiu care centralizează datele colectate de ceasurile inteligente arată că acesta s-a redus, în corelație cu creșterea temperaturilor la nivel global. (scimex.org)

7. Bulgaria, Macedonia de Nord și Muntenegru și-au închis spațiul aerian pentru avionul care trebuia să-l transporte pe ministrul rus de Externei, Serghei Lavrov, la Belgrad, pentru o vizită oficială. (Reuters)

8. Editurile au anunţat care au fost cele mai vândute cărţi la ediţia 2022 a Salonului Internaţional de Carte Bookfest. „Noi suntem români (nimeni nu-i perfect)” de Radu Paraschivescu, „Femeia cu fustă violet” de Natsuko Imamura, „Ikigai. Cum să-ţi găseşti drumul în viaţă” de Francesc Miralles, Héctor García, „10 minute şi 38 de secunde în lumea asta stranie” de Elif Shafak, „Când corpul spune nu” de Gabor Mate, „Drumul Rusiei” de Rüdiger von Fritsch, „O vară italiană” de Rebecca Serle se află între cele mai vândute titlurile la Bookfest 2022. (News.ro)

Din Cronica Sportivă: Rafael Nadal a scris istorie şi a obţinut al 14-a titlu la Roland Garros şi al 22-lea de grand slam din istorie. La ceremonia de premiere, el a spus că va lupta pentru a continua în circuit. News.ro

9. Două britanice au alergat 106 maratoane în 106 zile, stabilind un nou record mondial. Cele două femei au alergat, în medie, câte cinci ore per maraton. (BBC)

10. Un judecătorul australian a decis că Alphabet/Google trebuie să-i plătească despăgubiri de peste $700.000 unui politician australian, din cauza unor clipuri găzduite de un canal YouTube. Judecătorul a decis, în această dimineață, că materialele video ale unui comediant, despre politician, sunt “abuzive” și “rasiste”, iar YouTube nu a făcut nimic pentru prevenirea hărțuirii. (TheGuardian)

Fotografia dimineții – O fetiță pe trotinetă lângă o clădire avariată de atacurile ruse în Irpin. Natacha Pisarenko/AP:

Ți-ar mai putea plăcea
Organizația Mondială a Sănătății a abandonat cea de-a doua fază a investigație privind originile pandemiei COVID-19 – Cronica dimineții
ONU estimează că șomajul va crește anul acesta, la nivel mondial, pentru prima oară în ultimii 10 ani – Cronica dimineții